Nový vlogovací fotoaparát radu ZV prichádza s integrovaným objektívom a má kompaktné rozmery.

Sony predstavil druhú generáciu fotoaparátu ZV-1 z radu vlogovacích fotoaparátov. Model ZV-1 II disponuje obľúbenými funkciami. Vďaka širšiemu objektívu ako má pôvodná ZV-1 umožňuje kamera ZV-1 II vlogerom vytvárať pútavejšie príbehy s atraktívnou kvalitou obrazu.

Vďaka obrazovému snímaču Exmor RS typu 1.0 (ten má približne 20,1 efektívnych megapixelov), procesoru na spracovanie obrazu BIONZ X a objektívu ZEISS Vario-Sonnar T* 18-50 mm F1.8-4 umožňuje model ZV-1 II využívať mnoho rôznych úrovní sofistikovaných funkcií. Od širokouhlého objektívu 18-50mm, ktorý dokáže zaberať všetko od skupinových selfie po úzke interiéry alebo dynamické záznamy každodenných scén, až po funkciu Multiple Face Recognition. Táto funkcia rozpozná viac tvári a automaticky sa prispôsobí tak, aby všetky tváre boli ostré a jasné pri vyhotovovaní selfie snímok, ktoré zahŕňajú dve alebo tri osoby. ZV-1 II je pokročilým vlogovacím fotoaparátom s cestovnými rozmermi.

Sony ZV-1 II
Sony ZV-1 II

Funkcie pre vlogerov a tvorcov video obsahu

Model ZV-1 II má množstvo nových a obľúbených funkcií, ktoré umožňujú zhotovovať lepší obsah. Ultraširoký uhol záberu a zoom – 18 mm široký uhol záberu uľahčuje atraktívne zachytenie celej scény – najmä pri robení selfie z ruky. Optický zoom 18-50 mm a funkcia Clear Image Zoom plynule približujú zábery a zároveň minimalizujú stratu kvality obrazu. Vďaka tomu je možné vytvárať rôznorodé videá zmenou uhla záberu.

Sony ZV-1 II
Sony ZV-1 II
  • Snímač typu 1.0 s prepínačom funkcie Bokeh, ktorý jediným dotykom rozostrí pozadie a vytvorí efektná bokeh.
  • Inteligentný mikrofón s 3 vložkami – V automatickom režime fotoaparát rozpozná ľudské tváre alebo objekty a automaticky prepne smer záberu vstavaného mikrofónu ([Predný] alebo [Všetky smery]). V manuálnom režime môžete vybrať [Predný] na selfie, [Zadný] pri snímaní s komentárom alebo [Všetky smery]. Dodávaná veterná clona zabezpečí čistý záznam hovoriaceho pri vonkajšom použití. Jednoduché bezkáblové pripojenie k pätici Multi Interface Shoe a 3,5 mm mikrofónový konektor umožňuje pripojenie externého mikrofónu.
  • Funkcia Cinematic Vlog Setting reaguje na požiadavky na jednoduché zhotovovanie ambientných snímok pomocou vlogovacej kamery. Umožňuje zhotovovať pôsobivé snímky jednoduchým dotykom. Stačí poklepať na ikonku tejto funkcie na obrazovke a fotoaparát automaticky nastaví formát CinemaScope (2,35:1) a snímkovú frekvenciu 24 snímok za sekundu, teda rovnakú ako pri filmovej kamere. Potom môžete pomocou tlačidiel na obrazovke vybrať jeden z piatich režimov LOOK a štyroch režimov MOOD.
  • Funkcia Creative Look podporuje 10 prednastavených štýlov.
  • Funkcie Face Priority AE a Soft Skin Effect automaticky a okamžite rozpoznajú tváre a upravujú expozíciu tak, aby optimalizovali jas tváre bez ohľadu na osvetlenie. Efekt jemnej pleti vyhladzuje pleť a rysy tváre pri nakrúcaní.
  • Systém Fast Hybrid AF – Aj v režime 4K s vysokým rozlíšením, kedy je vyžadované presné zaostrenie, udrží kamera snímky ostré vďaka rovnakému systému Fast Hybrid AF, aký používajú fotoaparáty radu α. Kamera je vybavená funkciou AF Transition Speed na voľbu rýchlosti ostrenia počas nahrávania videa a funkciou AF Subject Shift Sensitivity na kontrolu ostrenia v závislosti od pohybu objektu a prostredia. Okrem toho dokáže systém Real-time Eye AF presne udržať zaostrenie na človeka alebo zviera ako pri fotografovaní, tak pri nakrúcaní videa.
  • Nastavenie Product Showcase – Prináša pohodlné nakrúcanie videorecenzií produktov s plynulými prechodmi zaostrenia z vašej tváre na predmet, ktorý práve ukazujete.
  • Režim snímania S&Q umožňuje voľbu až 5× spomaleného alebo až 60× zrýchleného pohybu na zvýšenie efektu každodenných scén. Kombináciu snímkovej frekvencie fotografovania a nahrávania je možné teraz nastaviť na jedinej obrazovke. 
  • Citlivosť ISO v rozsahu 125 až 12800 – Umožňuje fotoaparátu zaznamenávať ostré snímky s menším šumom a to aj pri slabom osvetlení.
  • Elektronická stabilizácia obrazu v režime Active Mode – Obsah je možné snímať počas chôdze alebo v pohybe a je užitočná najmä pri nakrúcaní z ruky. Hodí sa na nakrúcanie videa z ruky a na snímanie spomalených a zrýchlených záberov.
  • Vstavaný ND filter – Znižuje expozíciu o tri kroky a umožňuje dosiahnuť krásny bokeh na pozadí aj pri scénach s vysokým jasom.

Kompaktná a ľahká konštrukcia na jednoduché prenášanie, obsluhu a pripojenie

Fotoaparát ZV-1 II je vhodný na cesty. Vďaka jeho kompaktnej a ľahkej konštrukcii ho možno jednoducho prenášať vo vrecku alebo malej taške, a to aj so širokouhlým objektívom s optickým zoomom. Model ZV-1 II podporuje rôzne štýly nakrúcania vďaka výklopnej obrazovke s variabilným uhlom, ktorá umožňuje zhotovovanie selfie, ergonomickému telu, ktoré sa ľahko drží (napr. s voliteľným gripom GP-VPT2BT), ovládacím prvkom a indikátoru nahrávania na prednej strane tela. Displej monitora bol prepracovaný a má výrazný a dobre viditeľný červený rámček. Ten jasne ukazuje, kedy prebieha nahrávanie. Jednoduché nabíjanie zabezpečuje konektor USB typu C.

Sony ZV-1 II
Sony ZV-1 II

Tvorcovia sa môžu jednoducho pripojiť a zdieľať obsah vďaka platforme Creators‘ Cloud spoločnosti Sony a jednoduchému pripojeniu smartfónu. Pomocou aplikácie Creators‘ App môžete ZV-1 II ovládať z chytrého telefónu, sledovať stav batérie fotoaparátu a médií, upravovať dáta a názvy fotoaparátu a ľahko prenášať zhotovené fotografie a videá, a to aj na pozadí. Aplikácia Creators‘ App umožňuje pohodlnú aktualizáciu softvéru fotoaparátu.  

Na jednoduché živé streamovanie vo vysokej kvalite postačí fotoaparát ZV-1 II pripojiť k počítaču alebo chytrému telefónu pomocou bežne dostupného kábla USB (nie je súčasťou balenia) a používať ho ako webovú kameru. Atraktivitu videozáznamu pri online schôdzkach a živom streamovaní zvýšite použitím funkcie Creative Look, ktorou vylepšíte vzhľad pleti a upravíte jej odtieň. Tváre budú vyzerať jasnejšie a svetlejšie (Face Priority AE) a oči budú stále zaostrené (Real-time Eye AF).

Ekologický a prispôsobiteľný dizajn

Na výrobu tela fotoaparátu sa používajú recyklované materiály, vrátane materiálu SORPLAS. Na obaly je použitý recyklovaný papier, ktorý nepoužíva plasty a je ľahko recyklovateľný. Vďaka použitiu materiálov, ako je bambus, vlákno z cukrovej trstiny a recyklovaný papier z trhu, je šetrný k životnému prostrediu a zároveň vysoko kvalitný.

Sony ZV-1 II
Sony ZV-1 II

ZV-1 II je vybavený funkciami, ktoré zjednodušujú prístup a ovládanie niekoľkými spôsobmi. Patria medzi ne funkcia čítačky obrazovky pre osoby so zrakovým postihnutím. Funkcie určené na uľahčenie prístupu zabezpečujú, aby si všetci mohli vychutnať fotografovanie a prehrávanie. Po aktivácii funkcie čítačky obrazovky sa text na obrazovkách ponúk číta nahlas. Funkciu čítačky obrazovky je možné aktivovať zapnutím funkcie [Screen Reader] na karte [Setup].

Okrem vyššie uvedených funkcií obsahuje ZV-1 II rad funkcií, ktoré pomáhajú dosiahnuť presné zaostrenie na rôzne objekty. Funkcia Real-time Eye AF dokáže automaticky rozpoznať a zaostriť na ľudí [Human] alebo zvieratá [Animal], prípadne funkcia Real-time Tracking. Funkcie zväčšenia zaostrenia Focus Magnification a Peaking uľahčujú manuálne zaostrovanie a funkcie ako Touch Focus, Touch Tracking a Touch Shutter vám umožňujú zaostriť, sledovať a fotografovať jednoduchým dotykom objektu na obrazovke monitora. Funkcie uľahčujúce prístup k ZV-1 II (položky uvedené v špecifikáciách): Screen Reader, Touch AE, Focus Magnifier, Peaking Display, Real-time Eye AF, Real-time Tracking, Touch Focus, Touch Tracking, Touch Shutter, výklopná obrazovka LCD s nastaviteľným uhlom vyklopenia a funkcie vlastného nastavenia.

Fotoaparát Sony ZV-1 II bude v predaji od júla 2023 za cenu 999 eur.

Zdroje: Sony

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.