Konferencia VMworld 2016 v Barcelone je vždy prehliadkou nových technológií.

Pokrýva aktuálnu situáciu v oblasti cloudu a trendu vývoja cloudových služieb. Cloud je totiž aj o pozadí technologických riešení, ktoré vám vo finále prinášajú služby ako ich poznáme pri ukladaní dát do cloudu.

VMware Horizon je služba, na ktorej beží napríklad Skype for Business. Keď sa na cloud pozrieme z pohľadu firmy, vidíme najmä priaznivé náklady a hromadnú správu serverov. Pritom každý deň takéto cloudové služby používate, hoci nepriamo. Váš telekomunikačný operátor má totiž svoje servery na cloudovej architektúre. Riešenie privátneho cloudu od VMware využíva napr. aj Technická univerzita v Košiciach.

Budúcnosť v oblakoch

Schéma fungovania cloudových riešení VMware

Novinkou je VMware Cross-Cloud Architecture. Je to kombinácia privátneho a verejného cloudu s hybridnou štruktúrou. Firmy tak budú mať kontrolu nad svojimi dátami, budú spravovať verejné a súkromné služby z jedného miesta a zároveň budú spravovať parametre týchto riešení behom minút, naprieč rôznymi cloudmi. Potrebujete váš server naklonovať, spustiť na ňom nielen Android, ale aj iOS aplikáciu alebo pridať viac RAM či dátového úložiska? To všetko je teraz otázkou niekoľkých minút. Vďaka tomuto máte možnosť aj na pohľad obyčajný webhosting vyskladať na mieru priamo cez webové rozhranie a pridať si viac emailov, väčšiu dátovú kapacitu alebo kompletne zmeniť operačný systém.

V tejto oblasti sú svetovou jednotkou napríklad Amazon Web Services. Práve s riešením od Amazonu sa spájajú technológie VMware a prinášajú VMware Cloud na AWS technológiách.

Hybridný cloud od VMware je vlastne kritickou záležitosťou pre poskytovateľov, aby mohli zákazníkom poskytovať rovnaké aplikácie a služby, kdekoľvek to potrebujú. Priamo v aplikačnom rozhraní hneď vidíte, koľko vás stojí prevádzka tohto riešenia a ako je skutočne využívané. Všetko číselne aj graficky s pohľadom na historický záznam.

Smerovanie

Ilustrácia virtuálneho diskového poľa VMware Virtual SAN

VMware sa orientuje na pridanú hodnotu, cloudové riešenia už nestačia. Veď zákazníci sú náročnejší, rovnako ako koncoví používatelia. Pri prechode na cloudové riešenia je u zákazníkov stále akási obava z toho, že ich nové riešenie nebude výhodné. Takisto aj trvalá požiadavka o tom pustiť dáta mimo riešenia, ktoré majú fyzicky u seba. Druhou požiadavkou sú náklady. Ťažko si celé riešenie predstavia vzhľadom na infraštruktúru, ktorú už majú a čo dostanú po novom. Pri mnohých firmách tak končí porovnanie pri peniazoch za obstaranie virtualizačných technológií VMware. Zabúdajú sa však pozrieť, čo získajú v budúcnosti pre svojich zákazníkov. Vďaka novým technológiám však môžu poskytovať ako konkurenčnú výhodu vyššiu bezpečnosť alebo rýchlosť aplikovania nových služieb a možnosti rozširovania oblastí pôsobenia.

Vzhľadom na povahu vylepšeného riešenia Cross-Cloud architektúry aj po stránke bezpečnosti sa zákazníci zaujímajú o to, kde budú umiestnené ich dáta. vCloud Air od VMware je dostupná v USA a v Európe je v Anglicku a Nemecku. To sú štáty, ktoré priamo pokrýva VMware. Partneri VMware sú však schopní svojim zákazníkom povedať, kde bude skutočné fyzické umiestnenie ich dát.

Workspace One

Workspace One – viac platforiem na hociktorom zariadení

VMware si kladie za cieľ pripraviť jednotnú platformu pre rôzne zariadenia. Windows Cient/Server, Web, mobilný telefón a na druhej strane Google, Microsoft a Apple. Toto všetko spojiť do jedného poskytne výhodu nielen používateľom, ale najmä vývojárom aplikácií. Platforma Workspace One je dostupná ako mobilná aplikácia. Stačí sa do nej prihlásiť a máte k dispozícii všetky podporované aplikácie priamo v telefóne prostredníctvom tohto rozhrania. Aplikácia je určená zatiaľ pre iOS. Na Androide máte možnosť využiť VMware Horizon, prihlásiť sa tak na tablete a využívať aplikácie z vášho počítača.

Workspace okrem množstva aplikácií pod jednou strechou prináša aj kontrolu nad citlivými údajmi. Môžete totiž omylom skopírovať texty zmlúv či tabuľky naprieč aplikáciami. V prípade, že sa prihlásite do Workspace One, bude tento pokus zaznamenaný a dáta sa vám nepodarí poslať ani omylom.

vSphere 6.5

Výhodou novej virtulizačnej platformy vSphere 6.5 je prepracované jadro vCenter Server Appliance. Nová verzia zjednodušuje aktualizácie operačných systémov, aplikácií a databáz. Novinka má svojho webového klienta v HTML5 a responzívnom dizajne. To dáva nové možnosti na správu cez počítač, tablet, ale aj mobil. vSphere je v počte operácií za sekundu až 6-krát rýchlejší ako predchádzajúca verzia. Každý operačný systém bude ťažiť z výhody Secure Boot funkcie a napadnutie škodlivým kódom nebude také jednoduché. Teraz už nebude stačiť pozmeniť súbory a záznamy, keďže takýto pokus bude odhalený. Okrem toho sa dá nastaviť šifrovanie celého virtuálneho stroja. To platí aj pre hromadné akcie zadané v rozhraní vSphere Web Client. Keďže je potrebné zohľadniť procesorový čas na šifrovanie v reálnom čase, je tu isté spomalenie. Podľa zástupcov VMware je merateľné, no pre bežného používateľa zanedbateľné. Minimálne v porovnaní s bezpečnosťou dát. Šifrované stroje sa dajú neobmedzene migrovať a klonovať. vSphere 6.5 by mal byť dostupný do konca tohto roku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.