Každoročná konferencia VMware prináša pohľad na cloudové služby a odpovedajúce riešenia pre firmy a podniky rôznych veľkostí.

Je to ukážka trendov a produktov či služieb, ktoré firma prináša a umožňuje firmám napredovať, zlepšovať manažment ich riešení. Podľa prieskumu spoločnosti Vanson Bourne, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť VMware až 96 % Cloud Smart spoločností tvrdí, že tento typ cloudovej správy im zvýšil ziskovosť.

Služby na cloude sa každý rokom stávajú ľahšie prijateľnými firmami po celom svete. Práve multi-cloudové riešenia poskytujú firmám možnosti rastu, zachovania bezpečnosti dát a nesporne konkurenčnú nutnosť. O výhode sa síce dá hovoriť, no aplikácie v cloude sú tu už niekoľko rokov. Viac ako o budúcnosti, hovoríme o nutnosť.

Je to lacnejšie ako „necloud“

Či už z pohľadu nákladov na ich prevádzku, bezpečnosť alebo energetickej efektívnosti. To všetko sú jasné výhody hovoriace pre návrh a vývoj či využitia poskytovateľov infraštruktúry pre cloudové riešenia. Veľmi zjednodušene povedané, dnes si server nekupujete, platíte za jeho prenájom a dokupujete si výkon, aký práve potrebujete. Profituje z toho nielen vaša firma ale aj planéta.

Zdroj: VMware

Podľa Raghu Raghurama, CEO VMware, si riaditelia firiem kládli otázky, prečo to trvá tak dlho a nemohlo by to ísť rýchlejšie? Vývoj nových aplikácií, schopnosť reagovať na potreby trhu sa posledné tri roky ukázali ako jedno z najkľúčovejších riešení. Potreba urobiť niečo z fragmentáciou aplikácií a možnosť rýchlejšie implementovať nové funkcie sú len základom celého problému.

Lenže cloud ako taký musí mať svoju štruktúru a vývojársky tím ako aj vedenie musí mať jasno v tom, ako napredovať. Fragmentácia v cloudovom prostredí a chaos v cloude bola jednou z výziev. Raghuram ďalej vysvetľuje, že cesta Cloud Fist – Cloud Chaos – Cloud Smart bola bežnou z ciest. VMware už dávnejšie razí cestu Smart Cloud. Aplikácie a vývoj v cloude musí mať jednoznačný zmysel, nie je to len o tom, nejako postaviť aplikáciu v cloude.

Tým sa zabezpečí konzistentná štruktúra firmy a vývoj aplikácií. Mať totiž niekoľko cloud služieb nespravovaných konzistentne skôr či neskôr povedie strate rýchlosti inovácií alebo bezpečnostným problémom. VMware Cross-Cloud pomáha vybrať správny cloud pre správnu aplikáciu.

Bezpečnosť je nové bojisko

Project Northstar je jedným zo zásadných vylepšení platformy NSX. Umožní podnikom zmeniť spôsob, akým manažovať bezpečnosť v multi-cloudových riešeniach. Má kompletnú detekciu hrozieb a pokročilé vyvažovanie záťaže (ALB) a to všetko v cloudovej konzoly. Okrem toho je tu špeciálna služba na zaistenie bezpečnosti s názvom VMware Carbon Black XDR.

Zdroj: VMware

Vojna na Ukrajine zároveň ukázala, ako dôležité je mať bezpečné cloudové riešenie, najmä ak ho využíva obchod so zmiešaným tovarom. Nejde len o hackerské útoky, ktoré narušia váš biznis. Ako sa ukazuje, potrebujete riešenie, ktoré udrží vašu infraštruktúru v chode aj v prípade fyzických útokov, akým bolo napríklad raketami zničený zásobovací sklad.

Sovereign Cloud VMware je jedným z riešení, ktoré má firma v portfóliu a poskytne v tejto SaaS služby na rovnocennej úrovni ako verejné cloudy, avšak zabezpečiť im lepšiu ochranu, dodržiavanie legislatívnych povinností a tiež aj požiadavky na teritoriálne požiadavky. Napríklad v oblasti nariadení o fyzickom umiestnení dát.

Nielen v takýchto prípadoch pomáha technológia VMware Aria, ktorá má obrovskú škálovateľnosť a pomáha udržiavať prehľad o jednotlivých závislostiach v cloude a zobrazuje vzťahy medzi mnohými prvkami na lepšie pochopenie vzájomných závislostí. Pomáha udržiavať prehľad o nákladoch, výkonu a konfigurácii aplikácií vo všetkých cloudových prostrediach.

Cloud Smart

Tento typ a filozofia správy cloudu bude hrať v budúcnosti kľúčovú úlohu. Rozširovanie firiem, ich ponuky či už tovaru, služieb alebo spôsob, akým služby ponúkajú, to všetko musí byť riadené zodpovedne. Spomínaný Cloud Chaos nie je riešenie no môže sa stať stavom pre mnohé firmy, ktoré nebudú mať správne manažované jednotlivé nástroje.

VMware má riešenia, ktoré využívajú veľké cloudové firmy, napríklad aj váš telekomunikačný operátor. V Európe špeciálne bude zohrávať veľkú úlohu aj energetická efektivita. A tú bez cloudových služieb veľké firmy len ťažko dosiahnu, ak vôbec. Len pre predstavu, cloudové služby majú dnes spotrebu za rok väčšiu ako Nemecko.

Zdroj: VMware

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou VMware.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.