Každoročná konferencia VMworld 2015 v Barcelone priniesla ďalšie novinky. Tento raz v znamení „Ready for Any“.
Ide o obrovskú celosvetovú akciu, ktorej sa účastní 10 000 záujemcov o nové technológie v oblasti serverov, virtualizácie a cloudu.

P1020455

Carl Eschenbach, Prezident a prevádzkový riadeiteľ VMware

VIDEO rozhovor

Priamo z konferencie v rozhovore s Vladimírom Střálkom, Country Managerom VMware CZ / SR

Hybridný cloud

Tento pojem je pre VMware kľúčový a pristupuje k nemu hneď z niekoľkých dôvodov. Je ním najmä snaha o zjednodušenie správy podnikových dát, manažment aplikácií a ďalšie možnosti, ktoré logicky vyplynú z ľahšej správy aplikácií na serveroch. Je to priemyselná udalosť. Teraz jej popularite pomohla aj akvizícia Dellu a EMC2. Dell je aj významným partnerom VMworld a rovnako aj partnerom tejto akcie. Samotný Michael Dell sa konferencie nezúčastnil, vystačiť sme museli s pripraveným videom, kde vyjadril svoje nadšenie z akvizície.

P1020461

Poďme hneď na dôležité posolstvo udalosti. Je ním slogan Ready for Any. VMware si to predstavuje ako umiestňovanie aplikácií do cloudu a dostupnosť pre rôzne platformy. Zjednodušene povedané, už nebude záležať na tom, aké máte zariadenie. Môžete do neho pridať vybrané aplikácie. Postačia na to cloudové riešenia tejto firmy a získate rýchlejšie aplikácie, na ktoré máte nárok. Využitie je napríklad na školách, no firmy nezostanú bokom. Práve problematika BYOD, kedy majú zamestnanci svoje vlastné zariadenia aj na pracovné účely, získa navrch.

P1020550

Videli sme takúto ukážku v praxi a postačí sa prihlásiť na cloudové riešenie a o pár sekúnd sa stiahnu všetky potrebné aplikácie do systému. Či už to bude špecializovaný program, napríklad kancelársky balík alebo CRM systém. Pre školákov je zase využitie v jednoduchej inštalácii nevyhnutných programov pre ich výučbu. Vďaka tomu sa dajú zdieľať tablety a iné technické vybavenie medzi viacerými žiakmi. Každý má svoje školské konto na prihlásenie do cloudu a podľa toho získa aj oprávnenia na jemu dostupné aplikácie. Stiahnu sa a nainštalujú bez ďalšieho zásahu používateľa.

P1020515

Cloud silos

P1020459

Vyššie uvedený príklad je ten ideálny. V praxi je však potrebné zlúčiť privátny, manažovateľný a verejný. Takisto na jednej strane máme obsah, na strane druhej aplikácie. No a medzi týmito pólmi je široké spektrum rôznych zariadení. To je svet vzájomne neprepojených aplikácií. Výzva pre IT administrátorov je mať jeden cloud pre všetko. Práve Unified hybrid cloud je cieľom, ktorý by pripravil prostredie a spojilo všetko do jedného logického cloudu. Znamenalo by to jednu platformu pre správu vašich aplikácií. Zmenil by sa svet „silos“ cloud riešení do jedného unifikovaného cloudu. Dôvodom je neutíchajúca rýchlosť a potreba čoraz častejšie reagovať na potrebu vydávania nových aplikácií a pripraviť ich pre čoraz viac sa rozmáhajúci sa počet zariadení. A centralizovaná správa z jedného miesta je na tento a vyzerá to, že aj ďalšie roky, najlepším riešením.

P1020576

Nie je to len o vyslovene mobilných platformách ale aj o klasickom prepojení s desktopovým svetom. Používatelia aj podniky žiadajú prístup k svojím dátam cez rôzne aplikácie. Niečo začnú organizovať na iPhone, dokončia na tablete s Androidom a rovnako tak chcú mať prístup k dátam a známemu prostrediu aplikácie aj z bežného počítača.

VMware spolupracuje s automobilkami na monitoringu áut na diaľku, rovnako tak aktívne podporuje aj školy, práve na zavedenie unifikovaného hybridného cloudu. Veľmi dôležité je aj telekomunikačné prostredie. Na akcii sa zúčastnil aj viceprezident pre cloud v spoločnosti Telefonica, Juan Manuel Moreno. Telefonica a VMware spolupracujú a nové technológie ako Voice over LTE predstavujú pre virtualizované prostredie novú výzvu. Len pre predstavu – tento operátor je v 21 krajinách sveta a prechádza globálnou transformáciou s hľadaním nových zákazníkov a produktivity zamestnancov.

P1020513

Riešenie hybridného cloudu a správou cez vSphere je prakticky nevyhnutné aj pre iné firmy a spoločnosti. Či už pôjde o firmy zaoberajúce sa „internetom vec“ alebo big data a analyzovaním obrovského objemu dát. Nie je to len o jednoduchšom vytvorení aplikácií rôzne platformy, je to aj o ich bezpečnosti. Mnohým firmám odpadne problematika starať sa aj o túto oblasť, keď všetky dáta budú v dátovom centre.

P1020438

vSphere ponúka aj tzv. Integrated Containers. Firmy môžu využiť aktuálnu infraštruktúru a umiestniť si všetko potrebné do platformy vSphere. Zatiaľ čo pri tradičnom ladení by bolo treba použiť napríklad 5 samostatných kontajnerov, tu nič také nie je treba. No a samozrejme ide aj o to, že každá z aplikácií by potrebovala svoj nástroj na správu. Tu nič také nebude treba a všetko bude spravovateľné z jedného unifikovaného prostredia cez vSphere Virtual Container Host. Navyše tak vznikne po novom ochrana kontajnerov na hardvérovej úrovni.

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti VMware.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.