Ako sme informovali aj pre televíziu Markíza, vo vojne na Ukrajine sa začali využívať drony. Záujem je o všetky drony vrátane tých, ktoré sú určené na rekreačné lietanie.

Vojenské drony

Hlavný záujem je o vojenské drony, ktoré dokážu samostatne letieť na miesto určenia a na tomto mieste zhodiť „zásielku“. V tomto prípade existujú drony, ktoré dokážu niesť nálož hmotnosťou presahujúcu 100 kg. Drony majú veľkú výhodu v tom, že nepotrebujú špeciálne miesto na vzlietanie ani pristátie, dokážu letieť v nízkych výškach mimo dosahu radaru. Navyše nie sú príliš hlučné a menšie sú veľmi ťažko zostreliteľné.

Zdroj: Wikimedia Commons/Bayhaluk

Turecký dron ako efektívna zbraň

Vojenské drony Bayraktar BT2 pochádzajú z Turecka sú veľmi účinnou zbraňou pro vojne na Ukrajine. Ide o vojenský dron, ktorý Ukrajinci nasadili proti Rusom už pred niekoľkými dňami. Je ovládaný úplne na diaľku a použité sú na ničenie takých zbraní ako je tank, alebo raketové systémy zem-vzduch.

Rozpätie krídiel tohto drona je 12 metrov a na batériu dokáže letieť až 27 hodín. Typická letová výška je 5,5 km a tento dron je riadený na diaľku operátorom. Automaticky dokáže vzlietnuť aj pristáť. Vystrelené rakety, ktoré nesie tento dron sú ďalej k cieľu navádzané laserom.

Vojenské drony sú schopné efektívne spomaliť postup ruskej armády na Ukrajine a ide vlastne o zbraň, na ktorú táto armáda nie je vôbec pripravená.

Silné civilné nasadenie

Drony Ukrajinci tiež plánujú využiť na zásobovanie armády ale aj týlu, v civilných dobách sa plánuje intenzívne nasadenie pri dodávke tovaru. Dokonca sa pomocou dronov plánuje aj preprava osôb.

Zdroje: vlastné. BBC

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.