Nový formát je podľa Googlu ideálny na sledovanie videí vo virtuálnej realite a aj na plochom displeji.

VR180 je nový formát videí. Ako jeho názov napovedá, ide o 180-stupňové videá, ktoré sú určené pre sledovanie obsahu aj vo virtuálnej realite.

Nový formát má v porovnaní s existujúcimi 360-stupňovými videami niekoľko výhod a jednu nevýhodu. Výhodou je, že výsledné video si pohodlne pozriete aj na plochom displeji telefónu, monitore či televíznej obrazovke. Nemusíte nič ovládať, všetko potrebné sa deje pred vami. 180-stupňový záber je takisto ideálny pre sledovanie pomocou VR okuliarov. Opäť, všetko potrebné vidíte pred vami, nemusíte sa otáčať za seba.

VR180 má takisto výhodu z hľadiska samotnej produkcie videa, ktorá by mala byť jednoduchšia v porovnaní s 360-stupňovými videami. Pre tvorbu VR180 videí využijete niektorú z kompatibilných kamier, ktoré vyrobia firmy ako Yi, Lenovo či LG. Ich cena bude nižšia v porovnaní s 360-stupňovými kamerami. VR180 video bude takisto možné editovať v programoch ako Adobe Premiere Pro, netreba na ne špeciálny softvér.

Nevýhodou nového formátu je obmedzenie snímaného priestoru iba na to, čo sa odohráva priamo pred vami. Na počítači to až tak nevadí, avšak pri sledovaní multimédií vo virtuálnej realite je hlavným lákadlom 360-stupňových videí práve to, že je zachytené všetko okolo vás, resp. okolo kamery.

Nové VR180 videá budú kompatibilné s VR okuliarmi Google Cardboard, Daydream a PlayStation VR. Je pravdepodobné, že podpora ďalších VR okuliarov pribudne neskôr. Prvé VR180 kamery sa dostanú do predaja koncom roka.

Zdroj: Google

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit