Ministerstvo zdravotníctva SR sa evidente obáva nového vírusu omicron a spúšťa záchrannú brzdu

Vyzýva ľudí, ktorí sa v týchto dňoch vracajú zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Dánska alebo Nórska domov, aby na stránke www.korona.gov.sk požiadali o vyšetrenie PCR testom. Za tento test nebudú musieť platiť. V Anglicku sa omicron stal dominantným a spôsobuje raketové šírenie ochorenia Covid-19. Výrazne sa situácia zhoršuje aj v Dánsku či Nórsku.

Táto výzva sa týka aj osôb plne zaočkovaných.

Postup:

  1. Na stránke www.korona.gov.sk vyberte „Objednanie sa na PCR test“.
  2. Pri zadávaní požiadavky v sekcii „Vyberte príznaky alebo dôvod vyšetrenia“ označte dôvod „Prišiel som zo zahraničia“.
  3. Z ponuky krajín vyberte Spojené kráľovstvo, Dánsko alebo Nórsko.

Vzhľadom na rýchlo sa šíriacu mutáciu omicron vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách je nevyhnutné, aby sa osoby po návrate až do doručenia výsledku testu zdržiavali v karanténe a nestretávali sa s nikým mimo svojej domácnosti.

Zároveň naďalej platí povinnosť registrácie v eHranica pre všetkých, ktorí sa vracajú zo zahraničia na Slovensko. Pre zaočkovaných platí povinnosť registrovať raz za pol roka. Platnosť certifikátu o očkovaní je aktuálne 9 mesiacov.

Zdroje: Ministerstvo vnútra, Ministerstvo zdravotníctva, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.