Do slovenských reštaurácií prichádza zmena. Spoločnosť Qerko mení spôsob, ako si objednávate a platíte za jedlo či nápoje v reštaurácii.

Na Slovensku už v rozbehu

Zatiaľ sú v prevádzke dve takéto reštaurácie v Bratislave, obe sú to Kolkovne ale pribudnú ďalšie. My sme sa boli pozrieť na Kolkovňu v Eurovea. Tam je už zavedený nový pôsob platenia prostredníctvom QR kódu umiestneného na stole a zaplatíte pomocou aplikácie Qerko v smartfóne.

Takto vyzerá QR kód uložený na stole v reštaurácii
Takto vyzerá QR kód uložený na stole v reštaurácii

Systém objednávania a platenia v reštaurácii, pri ktorom s objednávkou či platbou nemusíte čakať na čašníka ani chodiť k pultu s platobným terminálom, prináša český startup Qerko. V Česku funguje tri roky a využíva ho tam takmer tisíc stravovacích zariadení.

Takto si v budúcnosti objednáte z menuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto si v budúcnosti objednáte z menu

Ako to funguje?

Princíp je jednoduchý. V reštaurácii s Qerkom si môžete prostredníctvom aplikácie cez QR kód umiestnený na stole priebežne kontrolovať zoznam konzumovaných jedál a nápojov a kedykoľvek svojím mobilom zaplatiť a to len tie položky, ktoré si označíte. Takže už žiadne: „Platíte spolu alebo zvlášť?“ a chodenie k pultu s platobným terminálom, čo často zdržiava hostí i obsluhu, a to najmä v čase podávania obedových menu. 

Toto je váš účet, z ktorého si môžete vybrať - zatiaľ to funguje len v ČeskuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Toto je váš účet, z ktorého si môžete vybrať čo budete platiť

Ako obyčajne, je za biznisom príbeh- Lukáš Kovač, CEO a spoluzakladateľ Qerka povedal o svojom zážitku: „Jedlo bolo skvelé, obsluha bola fajn… Ale potom prišiel čas na platenie. Čašník sa spýtal, či budeme platiť spolu alebo zvlášť. Odpovedali sme – zvlášť, pretože som bol na obede s kolegami. A čašník odpovedal, „tak vás poprosím ku pokladni“. Tak sme šli do radu, kde už čakala na platenie iná skupinka hostí. Prekážali sme tam, pretože okolo kasy potrebovala obsluha chodiť a nosiť taniere. Očividne z toho neboli šťastní ani oni, ani ja. Chcelo to zmenu“

Najpohodlnejší spôsob (nielen) platenia v reštauráciách

Naoko jednoduché zaplatenie účtu pokazilo dojem z dobrého obeda a Lukáš začal rozmýšľať, čo by sa s tým dalo robiť. Výsledkom je Qerko, ktoré zrýchľuje zdĺhavé platenie. Ako hosť môžete zaplatiť účet kedykoľvek, hoci aj počas prestávky medzi chodmi. Šetríte tak svoj čas a zároveň môže presne vybrať položky, ktoré platí len za seba. Obsluha má cez pokladňu okamžitý prehľad o platbách pri jednotlivých stoloch a tým, že nemusí riešiť účet, môže rýchlejšie obslúžiť ďalších hostí.

A už platíme vtedy, keď to vyhovuje námZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
A už platíme vtedy, keď to vyhovuje nám

Aplikácia umožňuje zaplatiť prepojením na rôzne platobné karty a tiež Apple Pay a Google Pay. Aplikácia existuje pre smartfóny s iOS, Google Android a Huawei AppGallery. Aplikáciu nemusíte inštalovať manuálne, stačí ak má váš smartfón NFC snímač a priblížite ho ku QR kódu – vtedy sa začne proces inštalácie automaticky (s výnimkou Huawei).

Pamätalo sa aj na prepitné – aplikácia ponúka voliteľné možnosti prepitného v percentách z účtovanej sumy. Predvolená suma je 10 %. Môžete samozrejme prepitné aj nedať, vtedy sa tiež zobrazí formulár na zadanie text s čím ste boli nespokojní.

Takto je to s prepitnýmZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto je to s prepitným

Zaplatený účet vám okamžite odchádza na e-mail, nič sa teda nemusí tlačiť na papier. Qerko je jednoduché, rýchle a navyše aj ekologicky udržateľné.

Platiť pri kase bude rarita

Vyzerá to tak, že z QR platieb sa stal jasný trend. Odteraz za 5 rokov už možno nikto nebude chodiť do radu pri kase rozpočítavať svoje účty.

Po troch rokoch úspešného fungovania u susedov sa teraz chystajú zaviesť Qerko aj vybrané slovenské reštaurácie. Vôbec prvou sa v máji 2022 stala reštaurácia Kolkovňa Eurovea a následne Kolkovňa River Park v Bratislave a postupne pribúdajú ďalšie prevádzky. „Qerko bude v tomto roku dostupné dovedna už v štyroch krajinách a som rád, že je medzi nimi aj Slovensko.“ dopĺňa Lukáš Kovač.

Qerko poskytuje výhody pre obe skupiny používateľov – prevádzkovateľov aj návštevníkov reštaurácií, ktoré sa nekončia len jednoduchým platením účtu. Systém umožňuje zobraziť zákazníkom informácie o jedálnom lístku, objednať si jedlo cez telefón, upozorňuje na zľavové akcie, podporuje vernostné programy aj prevádzkovanie e-shopu. Podnikom tiež pomáha získať komplexný prehľad o preferenciách ich zákazníkov a ten s nim môže ďalej pracovať.

O svojich skúsenostiach nám povedal aj čašník z KolkovneZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
O svojich skúsenostiach nám povedal aj čašník z Kolkovne

Hovorili sme aj s čašníkom z Kolkovne Eurovea. Povedal nám, že ľudia si na tento spôsob platenia rýchlo zvykli a hlavne mladšia generácie ho rada používa. Rovnako nám povedal, že ten kto už vopred plánuje, že ujde bez zaplatenia tak urobí, či je alebo nie je zavedený systém platenia cez QR kód. V každom prípade to výrazne zrýchľuje obsluhu hlavne v čase špičky.

Zdroje: vlastné, Qerko

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.