Samsung tento raz na MWC zmenil miesto predstavovania nového telefónu a urobil to viac divadelným spôsobom. Namiesto kongresového centra si vybral najväčšiu halu „starého“ výstaviska MWCna Španielskom námestí. V strede miestnosti postali pódium a okolo neho boli 4 samostatné priestory pre divákov. Na pódium vystúpil DJ Koh – človek, ktorý stojí na tým, ako budú vyzerať telefóny Galaxy.

Samsung pre každého tiež poskytol Wi-Fi pripojenie a špeciálnu aplikáciu pre Android ale aj iOS na to, aby sme si počas predstavenia nového telefónu tento prezrieť virtuálne vo svojich rukách. Pri pohľade cez aplikáciu smerom na pozvánku (badge) sa táto premenila na Galaxy S9 a tento sme si mohli prezrieť z každej strany. Samsung to urobil naozaj veľkolepo.

OK, tak čo sú tie novinky, ktoré by mali prinútiť používateľa Galaxy S7 ale aj S8, rovnako ako konkurenčných Android telefónov a najlepšie bývalých používateľov iPhonov, aby presedlali na celkom nový Galaxy S9 či S9+?

My sme našli štyri zásadné vylepšenia.

Ešte predtým si ale ukážeme, čo všetko je v dodávke – kliknite si na naše redakčné video.

Hlavné vylepšenia Galaxy S9

Zadná kamera

Za prvé je tu inovovaná kamera. Áno, je to po prvý krát, čo niekto do smartfónu zabudoval kameru s meniteľnou clonou. Toto sa využíva pri lepších fotoaparátoch, napr. pri zrkadlovkách, kedy sa ovplyvňuje clona v objektíve a tým aj veľkosť svetelného lúča, ktorý dopadá na snímač. Problém pri smartfónoch je v tom, že je to mechanické riešenie a v tomto prípade musí byť fakt miniatúrne. Samsung to však dokázal a urobil mechanickú zmenu clony.

Clona (hlavnom) zadnom fotoaparáte u Galaxy S9/S9+ môže nadobúdať len dve hodnoty – f/1.5 (to viac otvorená clona, vhodné pri šere, nízkej úrovni svetla) alebo f/2.4 (viac zatvorená clona, vhodné pri bežnom svetle počas dňa). Teda nič medzitým, v tomto sa úniky pred MWC mýlili.

Meniteľná clona pomôže pri fotení v silnom alebo slabom svetle a funguje automaticky. Používateľ nemá ako si vybrať ktorú clonu použije. Clona pritom funguje ako ľudské oko – pri silnom svetle sa zrenica v ľudskom oku stiahne, pri šere sa zase rozšíri. Pri Galaxy S9 sú to však len dve hodnoty, ale zase ich zmena je na rozdiel od ľudského oka okamžitá. Pri ľuďoch to chvíľu trvá a keď vychádzame z tmavého priestoru do svetlého, pár sekúnd nič nevidíme. Ako sme si neskôr vyskúšali, nárast v kvalite fotiek dosiahnete hlavne tam, kde je málo svetla.

Ešte je tu jedno vylepšenie týkajúce sa kamery – môžete urobiť 12 záberov z jedného pohľadu a znížiť tak šumenie v obraze. Vedel to aj Galaxy Note 8, ale nie s 12 zábermi. Teraz je to výrazne kvalitnejšie. Ešte dlhujeme špecifikácie fotoaparátov – rozlíšenie zadnej kamery je 12 MPx, predná kamera má 8 MPx a clonu f/1.7. Dajú sa s ňou realizovať aj skupinové selfie.

Pozrite si aj naše prvé dojmy priamo po predstavení tohto telefónu v Barcelone.

Super spomalené video

Druhé vylepšenie je v tom, že sGalaxy S9/S9+ môžete realizovať super-spomalené video. Funguje to pri frekvencii až 960 záberoch za sekundu, čo je poriadne veľa. Pripomeňme, že to, čo mala napr. Galaxy S8 bolo spomalené video „len“ pri 240 fps. Teraz to ide podstatne ďalej. Super spomalené video je však len v HD rozlíšení. Zaznamenať môžete len 0,2 sekundový okamih a vo výsledku sa tento premení na 6 sekundový spomalený záznam.

Asi vám to pripomína riešenie, ktoré priniesla pred rokom Xperia XZ Premium a Samsung si túto technológiu odkúpil. Samsung však k tomu pridal lepšiu softvérovú výbavu ako má Sony a používanie super spomaleného videa sa stalo jednoduchšie. Každý môže zaznamenať super spomalené video a bude také, ako ste si ho želali.

Pridal totiž do super spomaleného videa automatický režim, ktorý vo vyhradenom priestore rozpozná pohyb a sám spustí nahrávanie. Tento vyhradený priestor si môžete priamo určiť na displeji a ak viete, kde sa bude dej odohrávať, máte vyhrané. Nemusíte vedieť, kedy sa tak stane. Tých 0,2 sekundových super spomalených záznamov môžete mať v jednom videu celkovo 20, čo je naozaj dosť. Neskôr sa k tomu dá pridať aj hudba a epické video je razom na svete. A z neho si môžete urobiť aj animovaný GIF a poslať svojim kamarátom. Nech len vidia, čo všetko vy dokážete. .

Stereofónny zvuk

Na druhom mieste sú stereofónne reproduktory a to od známej značky AKG. Vďaka bohu, že Samsung kúpil skupinu Harman Kardon, pod ktorú AKG patrí. Pre koncových zákazníkov to prinieslo AKG slúchadlá v balení vlajkovej lode a tiež AKG stereo-reproduktory v telefóne. Na toto sa nedá povedať nič iné ako konečne. Montovať totiž do vlajkovej lode ako bol Galaxy S8 len jeden reproduktor, je dnes už na smiech.

A aj generovaný zvuk je teraz silnejší ako v minulosti, sú tu dva zosilňovače namiesto jedného. Do Galaxy S9/S9+ pridal Samsung aj zvukový efekt Dolby Atmos, čo napr. pri filmoch v originálnom znení znamená 3D zvuk.

Animovaná postavička

Na treťom mieste vylepšení Galaxy S9/S9+  sú animované emotikony. Je to zábavka skôr pre mladých, ale o tom je dnešný svet.

Animované emotikony vychádzajú z toho, že si urobíte selfie a v nej vyberiete režim Animovaných emotikonov. Fotiť by ste sa mali bez okuliarov ak ich nosíte a ideálne je usmievať sa. Z vašej podoby tváre sa následne vytvorí animovaná postavička. Netrvá to dlho a emotikon sa vytvorí a bude vyzerať milo. Môžete mu ešte pridať okuliare, zmeniť oblečenie, farbu vlasov a hotovo. Následne môže za vás vystupovať napr. v sociálnych sieťach – rozdávať pusinky, smiať sa, žialiť, hnevať sa a pod. Je to celkom zaujímavé a nákazlivé, toto sa určite chytí. Hlavne v Ázii.

Bixby s online prekladom

Existuje aj ďalšie vylepšenie a je to Bixby. Táto virtuálna asistentka, ktorá teraz vie online prekladať napr. cudzojazyčné jedálne lístky a ďalšie špeciality.

Čo však z toho, keď nevie po slovensky? Ono to ani veľmi nevyzerá na to, že by sa náš jazyk chcela učiť, a preto ju reálne málokto u nás využíva. Pýtať sa po anglicky na počasie namiesto toho, aby ste zadali názov mesta ako text – to nemá pre našinca zmysel. Takže na Bixby a jej vylepšenia si ešte počkáme.

Ale ak chcete navštíviť napr. Izrael a preložiť si v tradičnej reštaurácii jedálny lístok písaný v hebrejčine do oveľa pochopiteľnejšej angličtiny, Bixby vám dobre pomôže. Telefón Galaxy S9 eštťe viac spolupracuje s domácmi spotrebičmi

Teraz máme pokope všetky štyri vylepšenia.

Galaxy S9+

A je tu aj model Galaxy S9+, ktorý má dve zadné kamery. Z toho len jedna má meniteľnú clonu, druhú – telekameru – využijete pri tvorbe fotografií s rozostreným pozadím alebo na zoomovanie. Jej rozlíšenie je 12 MPx a fixná clona f/2.4. Novinkou je možnosť pridať aj efekt na pozadí – napr. hviezdičky. Máte 10 možností pozadia na výber. Osobne efekt rozostreného pozadia radi využívame, našou voľbou pre najlepší telefón výstavy MWC 2018 je tak Samsung Galaxy S9+. Tento telefón má displej s uhlopriečkou 6,2 palca.

Ešte je v prípade Galaxy S9/S9+ pár noviniek ako napr. základná obrazovka v režime portrét či inteligentné rozpoznávanie používateľa kombinujúce tvár a očné zrenice. Tiež sme zaregistrovali lepšiu viditeľnosť údajov na displeji pri silnom svetle. Samsung rovnako pridal priame ovládanie domácich zariadení z Galaxy S9, ktoré fungujú ako internet vecí. A konečne sa presunul snímač odtlačku prsta pod kameru, čo je vhodnejšie miesto ako to vedľa kamery napr. pri Galaxy Note 8. Takto sa ľahšie odblokuje telefón nasnímaním odtlačku, jeden prst si môžete pritom vyhradiť na prístup do zabezpečeného priečinka, kde máte všetky svoje tajnosti.

Dex Pad

A ďalšia novinka – dokovacia stanica Dex Pad. Tá umožňuje prepojenie na veľký monitor s rozlíšením HD+ a WQHD. Takto vznikne prostredie, ktoré ovládaním je podobné na Windows a môžete aj využiť aplikácie ako je Word, Excel alebo Outlook. Popravde, bohvieako dizajnovo táto dokovacia stanica nevyzerá, je to taký priemyselný dizajn. S jej pomocou môžete Galaxy S9/S9+ využívať ako dotykovú plochu na ovládanie prostredia alebo ako dotykovú klávesnicu. Mrzí nás, že na rozdiel od pôvodnej dokovacej stanice Dex tu už nie je pripojenie na Ethernet. USB porty našťastie zostali.

Špecifikácie Galaxy S9 a S9+

Ešte pár slov o telefóne Galaxy S9 – ten je odolný proti prachu a vode, stupeň krytia je IP68. Jeho súčasťou je bezdrôtové nabíjanie, pamäť pre používateľa sa dá rozšíriť aj o 400 GB microSD kartu. Na Slovensko sa vozí verzia s 10 nm 64-bitovým 8-jadrovým procesorom od Samsungu. Vo výbave je LTE modem cat. 18 s podporou rýchlosti 1,2 Gbit/s. Galaxy S9 má uhlopriečku displeja 5,8 palca a 4 GB RAM, pamäť pre používateľa je 64, 128 a 256 GB. Batéria má kapacitu 3000 mAh. Galaxy S9+ má 6 GB RAM, batéria má 3500 mAh.

Dobrá rada na záver – kúpte si obal na Galaxy S9 či S9+. Telefón sa ľúbi šmýkať v ruke a bolo by škoda rozbiť mu displej po páde na zem.

Možno sa vám bude viac páčiť puzdro s priesvitným krytom, ktoré by malo ešte viac chrániť telefón

Ešte si môžete telefón vylepšiť tým, že do neho dáte microSD kartu a tá môže mať teraz 400 GB. Tá naozaj existuje.

Špeciálny článok, ktorý práve pripravujeme je zameraný na porovnanie kvality fotografovania Samsung Galaxy S9+ a najbližšej konkurencie.

Prečítajte si aj:

Fototest: Samsung Galaxy S9+ vs. iPhone X vs. Huawei Mate 10 Pro. Aký je prínos duálnej clony?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.