Na internete kolovali správy o tomto telefóne už dávno pred jeho predstavením. Teraz vieme o ňom úplne všetko a pripravili sme aj video s prvými dojmami. Galaxy S21 FE je zameraný predovšetkým pre mladých ľudí.

Čo si prajú fanúšikovia?

Zameraný je na štyri vlastnosti, ktoré vyplynuli z toho, čo si fanúšikovia tohto telefónu oceňujú na svojom miláčikovi najviac. Má zaujať na prvý dojem svojím dizajnom a spracovaním. Ďalej s telefónom sa musí dať dobre fotiť a to vrátane selfie fotiek. Nesmie ho obmedzovať výkon, preto je tu vysokovýkonný procesor a dostatok pamäte. No a nakoniec, so všetkými vlastnosťami sa musí zaradiť do už existujúceho ekosystému Samsung. Znamená to hlavne tesnú previazanosť s hodinkami, slúchadlami a pod.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE vo všetkých farebných verziách

Pripočítajte k tomu aj výborný displej, podporu a dostupnosť v sieti operátorov na Slovensku ako aj partnerských predajniach vrátane on-line predaja napr. na stránke www.samsung.sk.

Cena a štart predaja

Celý názov telefónu je už tradične dlhý, je to Samsung Galaxy S21 FE 5G a začína sa na Slovensku predávať od 5. januára. Dostupný bude v zelenej, šedej, bielej a fialovej farbe. Odporúčaná cena za verziu s kapacitou pamäte 6 GB RAM a 128 GB interným úložiskom je 749 Eur. Práve toto vyhotovenie nájdete u telekomunikačných operátorov Pamäťová verzia s 8 GB RAM a 256 GB interným úložiskom je v cene 819 Eur. Tento kúpite len na stránke www.samsung.sk.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE je veľmi tenký a ľahký telefón

Zvýhodnenie rýchleho nákupu

Na podporu predaja je vyhlásená akcia, ak si nový telefón kúpite do konca januára 2022 (alebo do vypredania zásob), získajú navyše nárok na službu Galaxy Premier Service na dobu jedného roka,. Toto je veľmi šikovná služba, lebo kryje jedno náhodné poškodenie mobilného telefónu (napríklad poškodenie displeja pádom podľa podmienok služby). Výška vašej spoluúčasti je v tomto prípade len 59 Eur, ostatnú časť sumy opravy hradí Samsung.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE a jeho matný povrch

Ak sa rozhodnete predať svoj starý telefón, dostanete k tomuto telefónu výkupný bonus 150 Eur za jeho spätné odkúpenie v rámci akcie Vymeňte starý za nový na stránke www.novysamsung.sk.

FE je dnes súčasť ponuky

Celkovo sa telefón s prívlastkom FE evidentne stáva súčasťou produktovej rady telefónov Galaxy. Vypadol z neho Note, pribudli telefóny so sklápateľnými displejmi Galaxy Z a teraz aj FE ako Fanúšikovská Edícia. Len pripomeňme, že telefón Galaxy S20 FE patril medzi najpredávanejšie telefóny počas celého roka hlavne v operátorskom svete. Dôvodom je na Samsung atraktívna cena tejto edície a tiež premyslený výber funkcií. Príchodom telefónu Galaxy S21 FE sa takto aj utlmuje predaj telefónu Galaxy S21.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE naozaj v našich rukách

Dizajn telefónu

S21 FE 5G evidentne nadväzuje na Galaxy S21 a vidno to hlavne na rámiku objektívov. Samsung tentoraz priviezol všetky dostupné farby, hlavní operátori na Slovensku však veria v konzervatívne zmýšľanie používateľov u nás a volia skôr klasické farby. Telekom a Orange teda zvolili farbu zelenú a šedú, O2 bude mať všetky farby, rovnako ako partnerské predajne. Telefón má matný povrch a nie je na ňom vidieť odtlačky prstov. Telo telefónu má hrúbku len 7,9 mm. Výhodné je, že odolnosť voči vode zostala zachovaná aj v prípade tejto verzie.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE a jeho zaoblené hrany

Pomer strán 6,4 palcového displeja je 19,5: 9 a rámčeky okolo telefónu sú minimálne. Displej je navyše vybavený ochrannou fóliou Gorilla Glass Victus, čo stále nie je inde štandardom a sami potvrdzujeme, že je to účinná ochrana voči škrabancom.

Fotoaparát, selfie fotky a duálne snímanie

Telefón Galaxy S21 používame aj v našej redakcii ako hlavný nástroj, keď zhotovujeme fotografie a videá mobilom. S21 FE 5G je vybavený rovnakým súborom fotomodulov ako S21, fotí teda rovnako dobre. Základom je teda 12 MPx hlavný fotoaparát DualPixel s optickou stabilizáciou. K tomu je tu 12 MPx ultraširokouhlá kamera bez stabilizácie a 8 MPx teleobjektív s možnosťou 3-násobného optického priblíženia.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE a systém zadných kamier

Tento objektív umožňuje aj 30 násobný SpaceZoom (hybridná kombinácia optického a digitálneho zoomu). Po novom je tu zámok priblíženia, teda sledovaný objekt vám neujde zo záberu pri približovaní. Zámok priblíženia funguje od priblíženia viac ako 20 násobok.

V porovnaní s modelom S20 FE je na S21 FE vylepšený nočný režim, fotiť môžete aj pri evidentnom nedostatku svetla. Nový nočný režim skladá výslednú fotku zo 14 záberov, ktoré realizuje pri rôznom nastavení parametrov. Výsledkom sú vylepšené farby, menej šumu a viac detailov v snímkach. Počas fotenia v nočnom režime treba držať telefón stabilne.

Na rozdiel od Galaxy S21 je tu vylepšená predný selfie fotoaparát na 32 megapixelov. Na fotenie potom nadväzuje aj umelá inteligencia, ktorá môže vylepšiť tvár pomocou funkcie AI Face Restoration. Prepracovaný je systém režimu Portrét, kedy môžete na selfie fotografiu aplikovať viacero farebných filtrov (Blur, High-Key Mono, Color Print a pod).

Funkcia AI Foto remaster umožňuje aj dodatočné vylepšenie starších fotografií, ktoré máte v galérii telefónu. Využíva umelú inteligenciu a dokáže lepšie nastavenie bielej a zvýraznenie farieb i detailov. Novinkou je aj funkcia editora obrázkov, ktorá umožňuje odstránenie nevhodných objektov v scéne (napr. náhodné osoby v pozadí).

Pribudla aj dnes populárna funkcia duálneho nahrávania obrazu. Vtedy môžete zachytiť to, čo je pred vami a za vami, nahrávate teda obraz prednou a zadnou kamerou súčasne. Na vás je výber toho, ako budú jednotlivé zábery vo výslednom obraze usporiadané. Ide o režim rozdelené zobrazenie a zobrazenie typu Obraz v obraze. Dobre je to možné vidieť aj v našom videu.

Výrazne je vylepšená aj funkcia Jednotlivé snímanie, kedy sa na jedno nasnímanie scény vytvorí viacero záberov a videí a tieto potom umiestnite napr. na Instagram.

Výkon, displej a batéria

Samsung si urobil prieskum u fanúšikov a zistil, že okrem fotáku je pre používateľov dôležitý výkon a kvalita displeja. A preto aj vybavil S21 FE 5G procesorom Qualcomm Snapdragon 888. Je to rovnaký procesor, ký používa Galaxy S21 a aj preto je tu podpora siete 5G. Procesor Exynos sa už v tomto telefóne nepoužíva.

Ďalej do vienka namiešal novému telefónu aj displej Dynamic AMOLED 2X s vysokým rozlíšením. Pre herný režim je k dispozícii 120 Hz obnovovacia frekvencia, čo znamená plynulú grafiku v hrách. Pripočítajte k tomu aj 240 Hz odozva dotykovej obrazovky na dotyk, čo zase znamená plynulé ovládanie.

Na ďalšom mieste dôležitosti je pre fanúšikov dlhá výdrž batérie. S21 FE 5G je tak vybavený batériou s kapacitou 4500 mAh, čo pri dnešnom výkone telefónov znamená dostatočnú výdrž na celý deň používania. Rovnakú kapacitu batérie má napr. Note 20 Ultra či S20+.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE

Nabíjačku vám síce Samsung do balenia nepribalí, ale keď si prikúpite alebo už máte 25 W nabíjačku, môžete batériu z 0 % nabiť na 50 % kapacity len za 30 minút. Slúchadlá tiež nie sú súčasťou dodávky. Ak si kúpite slúchadlá Buds od Samsungu, je možné nabíjať ich položením na zadnú stranu telefónu, S21 FE podporuje bezdrôtové zdieľanie energie.

Operačný systém a používateľské prostredie

Operačný systém je prirodzene Android 12, Samsung sľubuje jeho aktualizáciu počas troch rokov. K tomu je intuitívne používateľské rozhranie Samsung One UI 4. Znamená to napr. ochranu údajov v chránenom priečinku, môžete si prispôsobiť domovskú obrazovku, ikony, oznámenia, tapety, sú tu vylepšené widgety a pod.

Samsung Galaxy S21 FEZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy S21 FE a údaje o operačnom systéme a nadstavbe

Telefón funguje cez veľmi dobrý systém Samsung DeX na spojenie medzi telefónom a počítačom alebo telefónom a externým displejom. Tiež je tu posilnená spolupráca medzi telefónom a operačným systémom Microsoft Windows, rozhranie telefónu si tak môžete zobraziť napr. na ploche displeja. Tiež tu nájdete podporu pre Google Duo s tým, že obraz si môžete zrkadliť na displeji spárovaného televízora, bezpečné zdieľanie súborov, tmavý režim alebo domácu posilňovňu.

Príslušenstvo

K telefónu existuje šikovné príslušenstvo ako je napr. ochranný obal umožňujúci postavenie telefónu tak, aby sa na ňom dalo dobre sledovať video. Pribudli aj obaly, ktoré majú v zadnej časti držiaky, umožňujúce držať telefón spoľahlivo len jednou rukou.

O test telefónu sme požiadali, prinesieme v ňom konkrétne fotografie a tiež skúsenosti z používania.

Technické parametre Galaxy S21 FE 5G

Displej6,4″ (16,3cm) FHD+ displej Dynamic AMOLED 2X s frekvenciou 120 Hz. Snímanie dotykov v hernom režimu so vzorkovacou frekvenciou 240 Hz. Funkcia Eye Comfort Shield s inteligentným riadením intenzity modrého svetla
ZabezpečenieSnímač odtlačkov prstov pod displejom
Rozmery a hmotnosť74,5×155,7×7,9 mm, 177 g
Zadný fotoaparát12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, F2,2, uhol záberu 123˚ 12 Mpx širokouhlý fotoaparát, F1,8, Dual Pixel AF, OIS 8 Mpx fotoaparát s teleobjektívom, F2,4, 30× Space Zoom
Predný32 Mpx selfie fotoaparát, F2,2, uhol záberu 81˚
ProcesorQualcomm Snapdragon 888 (5 nm)
Pamäť6 GB RAM a 128 GB interný úložný priestor a 8 GB RAM a 256 GB interný úložný priestor
Batéria4 500 mAh
Nabíjanie25 W cez kábel, 15 W bezdrôtovo Wireless PowerShare
Operačný systémAndroid 12
Siete2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD, 4G LTE TDD, 4G 4×4 MIMO, 5G Sub6 FDD, 5G Sub6 TDD, 5G 4×4 MIMO
SenzoryAkcelerometer, barometer, snímač odtlačkov prstov, gyroskopický senzor, geomagnetický senzor, Hallov senzor, svetelný senzor, senzor priblíženia.
Odolnosť voči vodeIP68

Zdroje: vlastné, Samsung, SamsungMobilePress

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.