Telefón Motorola edge 40 sme už na našom webe predstavili. Teraz sme pre vás pripravili aj detailné video s prezentáciou jeho dizajnu, možností a funkcií.

Motorola edge 40 je telefón orientovaný na najvyšší pomer výkon/cena. Predovšetkým treba povedať, že edge 40 sa podobá na edge 30 Fusion a prináša vylepšenie žiadaných funkcií.

Tri kráľovné krásy

Jeho prvou kráľovnou krásy je zaoblený pOLED displej s uhlopriečkou 6,55 palca a rozlíšením FullHD. A je navyše bez viditeľných okrajov, čo je super.

Tento displej podporuje štandard HDR10+ a jeho maximálna obnovovacia frekvencia je 144 Hz. Nie všetky nami používané aplikácie takúto frekvenciu zvládli a tak sme nastavili pri teste pevnú frekvenciu 120 Hz. Edge 40 navyše prichádza s odolnosťou voči prachu a vode IP68, čo sme si aj vyskúšali. Displej nemá ochranné sklo od Corning, jeho rám tvorí brúsený hliník.

Motorola edge 40 je výborná na selfie fotografieZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola edge 40 je výborná na selfie fotografie

Druhá kráľovná krásy je hlavný fotoaparát, ktorý má rozlíšenie 50 MPx. Tento fotoaparát má clonu F 1.4 a veľkosť snímacích bodov je 2 mikrometre. K hlavnému fotoaparátu je tu ešte aj ultraširokouhlý fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx a možnosťou macro-fotografovania. Selfie kamera má veľmi vysoké rozlíšenie 32 MPx. Motorola edge 40 má možnosť profesionálneho nastavenia fotoaparátu, je tu aj zámok Horizont – fotka bude stabilná aj pri otáčaní telefónu. Teleobjektív tu nie je, ten je súčasťou telefónu Motorola edge 40 Pro. Video dokážete Motorola edge 40 robiť do rozlíšenia 4K s 30 fps a to zadnou i prednou kamerou.

Efektné macro fotografie a efektnom disleji Motorola edge 40 Zdroj: TOUCHIT.sk
Efektné macro fotografie a efektnom disleji Motorola edge 40

A medzi výhody tohto telefónu pridávame ako tretiu kráľovnú krásy aj rýchle nabíjanie 68 W a k tomu aj bezdrôtové nabíjanie.

Zvuk

Okrem toho má edge 40 podporu pre zvuk Dolby Atmos na stereo reproduktoroch. Skúšali sme ho aj s bezdrôtovými slúchadlami od Motorola a je to naozaj priestorový efekt, ktorý si obľúbite.

Výber farieb

Telefón si môžete vybrať v troch farbách, je to čierna Eclipse Black, zelená Nebula Green a hlavne pre nežné pohlavie je myslený variant s farbou Viva Magenta, ktorý bol pripravený v spolupráci s firmou Pantone, špecialistom na farbu.

Praktické používanie

Potvrdzujeme, že telefón sa ľahko drží v jednej ruke, doslova padne do ruky. Na test sme mali čiernu verziu, ktorá je vybavená tzv. vegánskou kožou. V skutočnosti je to umelá koža, ktorá ďalej podčiarkuje možnosť stabilného úchopu telefónu v ruke. Je to veľmi príjemné na dotyk. V tejto koži sú efektne vyrazené hlavné parametre hlavného fotoaparátu. Pod displejom je optický snímač odtlačku prsta a funguje veľmi rýchlo.

Motorola edge 40 a jeho vegánska kožaZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola edge 40 a jeho vegánska koža

Motorola edge 40 je relatívne úzky telefón a má hrúbku len 7,58 mm. Hmotnosť je len 171 gramov. Špecialitou je, že pri otváraní tohto telefónu sme pocítili aj jemný parfum, aby ste si dobre užili chvíľu pri rozbaľovaní vášho nového telefónu. Celkovo tak máte pri rozbaľovaní telefónu zážitok vnímaný cez oči, hmat ale aj cez čuch.

Motorolu edge 40 sme skúšali aj v leseZdroj: TOUCHIT.sk
Motorolu edge 40 sme skúšali aj v lese

Obsah dodávky

Súčasťou dodávky je aj priesvitný plastový kryt a v balení je aj 68 W nabíjačka TurboPower s príslušným káblom. Keď sme telefón pri teste úplne vybili, postačilo 10 minút nabíjania a telefón následne vydržal na celodennú základnú prácu s ním. Plné nabitie batérie nám zabralo 40 minút. Kapacita batérie je 4400 mAh.

Detail vegánskej kože na Motorola edge 40 Zdroj: TOUCHIT.sk
Detail vegánskej kože na Motorola edge 40

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13, výrobca sľubuje ďalšie dva roky veľkých aktualizácií operačného systému. Páčila sa nám aplikácia Moto Secure, ktorá chráni vaše osobné údaje. Môžete si s ňou napr. vytvoriť špeciálne chránený adresár, viac preverovať sieť, na ktorej ste pripojení a ešte viac posilniť ochranu uzamknutého telefónu.

Silný základ

Hardvérovým základom toho telefónu je procesor MediaTek Dimensity 8020. Ten sa postará o pripojenie k sieti 5G a tiež Wi-Fi 6e sieti. Zároveň je energeticky efektívny a to aj stojí za dlhou výdržou tohto telefónu na batériu. Využiť môžete 8 GB RAM a 256 GB úložisko UFS 3.1. To je jediná pamäťová kombinácia, ktorá je na našom trhu dostupná a v pohode postačuje. Motorola edge 40 podporuje aj bezdrôtové pripojenie Ready For.

V celkovom hodnotení ide naozaj o telefón s vysokým pomerom Výkon/cena. Páči sa nám ako sa s ním dá fotografovať a to aj pri nízkej úrovni sveta – fotky si nájdete aj v priloženom videu. Rovnako je fajn, že telefón sa rýchlo nabije a dlho vydrží na batériu. Celkov dobre vyzerá displej a spokojní sme boli aj s jeho zvukom.

Cena: 599 eur

Zdroje: vlastné, Motorola

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.