Už tento týždeň sa začína na Slovensku očkovanie treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19. Objednávkový systém spúšťa NCZI, prihlásiť sa ale môžete aj sami. Musíte mať ale na to pádny dôvod.

SMS od NCZI prestali platiť

Na konci septembra NCZI zaslalo zhruba 13 000 osobám na Slovensku SMS, že sa môžu prihlásiť na podanie tretej dávky vakcíny. SMS obsahoval webovú stránku a 4-miestny PIN kód na prihlásenie sa do systému NCZI. Nič z toho ale nefungovalo, na očkovanie treťou dávkou sa s rodným číslom a PINom nedalo prihlásiť.

Zhruba po 5 dňoch na to prišla ďalšia SMS, ktorá oznamovala, že pôvodná SMS je omyl a za nepríjemnosti sa ospravedlňujú. Pravidlá podania tretej dávky sa totiž zmenili. Pôvodný systém vychádzal z toho, že tretiu dávku podajú ľuďom, ktorí boli prednostne zaočkovaní na jar tohto roka. Do hry vstúpil aj termín, kedy títo ľudia dostali druhú dávku vakcíny (v tej dobe neboli na Slovensku jednodávkové vakcíny).

Samostatnou skupinou sú klienti DSS, ktorí sa na očkovanie treťou dávkou môžu prihlasovať už teraz a zabezpečia im ich mobilné očkovanie centrá.

Pravidlá sa zmenili

Podľa súčasných pravidiel sa tretia dávka teraz podá výhradne ľuďom so zníženou imunitou. Ide o onkologických pacientov alebo ľudí po transplantáciách orgánov. Tu je totiž veľký predpoklad, že títo ľudia si nevybudovali dostatočnú ochranu po dvoch dávkach vakcíny. Týmto ľuďom NCZI aktívne pošle pozvánku na očkovanie treťou, tzv. dodatočnou dávkou.

Tretia dávka vakcíny sa pritom v rámci Európy už podáva vo viacerých krajinách a je to schválený postup. Bude sa očkovať látkou Pfizer alebo Moderna, nerozhoduje pritom akou látkou túto ľudia boli očkovaní predtým. Od posledného očkovania však pri tejto skupine musia prejsť minimálne 4 týždne.

Prihlásiť sa môžete aj sami

Ak takýmto ľuďom pozvánka na očkovanie nepríde, stačí požiadať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý potvrdí vyššie uvedený stav so zníženou imunitou. Akceptovať sa bude nielen papierové potvrdenie ale aj elektronické ako je mail alebo jednoduchá SMS od lekára. Stačí sa takýmto spôsobom len preukázať, že patria do tejto skupiny. Títo ľudia sa budú môcť aj cez NCZI zaregistrovať do systému na očkovanie, prípadne môžu prísť priamo do očkovacieho centra.

Druhá skupina uprednostnených

V druhej vlne budú na podanie tretej dávky uprednostnení ľudia vo veku na 55 rokov, ďalej ľudia nad 18 rokov s pridruženými chorobami a rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 ako aj ľudia so zvýšeným rizikom nákazy ako napr. zdravotníci. Táto booster dávka môže byť podávaná u tejto skupiny osôb najskôr po 6 mesiacoch od posledného očkovania. Či budú musieť títo ľudia svoj stav a zvýšené riziko nákazy nejako deklarovať nie je zatiaľ zrejmé. Poradie ale má byť určené podľa stupňa rizika a času, kedy boli zaočkovaní.

Ak máte kompletné očkovanie a zároveň ste prekonali chorobu COVID-19, tretiu dávku nedostanete a ani nebude v tejto fáze podaná.

A tiež všetci ostatní

Po skončení týchto dvoch prioritizovaných skupin sa očkovanie treťou dávkou otvorí pre úplne všetkých, ktorí majú o túto dávku záujem. Očkovacích látok je v Európe už dostatok.

Dôvodom záujmu o tretiu dávku očkovanie môže byť aj cestovanie. Vo viacerých krajinách Európy je totiž určený napr. 9-mesačný interval od podania druhej dávky na platnosť vakcinácie. Príkladom je Slovákmi často navštevované Taliansko. Bez tretej dávky by sa tak čoskoro do tejto krajiny potrebovali na vstup aktuálne testy, aj keď podľa pravidiel na Slovensku ste dvoma dávkami kompletne zaočkovaní – u nás teda zatiaľ bez časového obmedzenia.

Na podanie tretej dávky sa počíta aj s otvorením pôvodných očkovacích centier. Očkovať sa však bude aj v ambulanciách lekárov. Polícia zároveň posliní ostrahu očkovacích tímov, ktorí sú hlavne na severe Slovenska často vystavení útokom antiwaxerov.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo už aj podrobnejší postup.

V skratke:

  1. Pacient dostane informačnú SMS od NCZI.
  2. Záujemca sa bude môcť zaregistrovať cez portál www.korona.gov.sk alebo vakcinacia.nczisk.sk.
  3. Po pridelení termínu sa dostaví do zvoleného vakcinačného centra.
  4. S informačnou SMS sa pacient môže dostaviť aj do vakcinačného centra bez predchádzajúcej registrácie. Po overení, vyplnení dokumentov a konzultácii s lekárom bude môcť byť zaočkovaný.
  5. S informačnou SMS pacient môže prísť aj za svojím ošetrujúcim lekárom. Ak lekár očkuje proti ochoreniu Covid-19, bude ho môcť zaočkovať.
  6. Ak pacient nedostane SMS správu, ale je liečený na niektorú z uvedených diagnóz, ošetrujúci lekár mu môže vystaviť výmenný lístok na očkovanie.
  7. S výmenným lístkom príde pacient do vakcinačného centra alebo k ambulantnému lekárovi a bude zaočkovaný.
  8. Elektronická registrácia na očkovanie nie je možná pre pacientov, ktorí majú len výmenný lístok. 

Zdroje: Ministerstvo zdravotníctva, NCZI, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.