Produktový rad Yaris sa Toyote veľmi podaril. Je to európske auto roka 2021 a treba povedať, že rozhodne zaslúžene. Bolo jasné, že pôvodný Yaris dostane svojich bračekov, ktorí budú zameraní na špecifické skupiny.

Toyota na Slovensku predstavila Yaris Cross a to presne rok potom, ako bol na zámku v Pezinku predstavený pôvodný Yaris. Na tom istom mieste sme v krásnom prostredí videli najnovšiu japonskú krásku. Prirodzene v hybridnej verzii a v najvyššej výbave s AWD-i.

Toyota Yaris Cross, Premium Edition. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Toyota Yaris Cross, Premium Edition. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Yaris už ako ako B-SUV

V modeli Yaris Cross sa snúbia odborné znalosti z oblasti mestských automobilov s bohatými skúsenosťami Toyota s výrobou SUV. Yaris Cross prináša SUV zážitok s vysokým sedením za volantom a zároveň priestranný interiér.  Toyota tiež prináša jedinečnú súhru hybridnej technológie a inteligentného pohonu všetkých kolies (AWD-i). Novinka kombinuje vysokú svetlú výšku, veľké zliatinové kolesá a široký postoj s kompaktnými rozmermi. To veľmi oceníte v rušnom meste, hlavne pri parkovaní.

Toyota Yaris Cross s elektrickým otváraním dverí batožinového priestoru.

Toyota Yaris Cross s elektrickým otváraním dverí batožinového priestoru. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Yaris Cross vychádza z toho, že segment B-SUV výrazne rastie v rámci celkového predaja vozidiel, v roku 2015 to bola napr. len polovica toho, čo sa predá v roku 2021. Dominantou je tu konvenčný pohon (palivo čisto benzín alebo nafta), výrazne však narastá hybridný pohon s podielom elektriny.

Auto pre podnikateľov i rodinný život

Yaris Cross vstupuje do segmentu, ktorý má najväčší potenciál rastu. Rozmerovo leží medzi modelom Yaris a CH-R, veľkou výhodou je zväčšenie batožinového priestoru až na 320 litrov v prípade pohonu všetkých štyroch kolies, resp. až 397 litrov pri pohone prednej nápravy. To robí z Yaris Cross dokonalé rodinné auto na každý deň. Podnikateľom ponúka priestor a využite počas pracovných dní na bežné pracovné výkony.

Toyota Yaris Cross s výraznou prednou maskou. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Toyota Yaris Cross s výraznou prednou maskou. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Podľa výbavy je delenie zadných sedadiel 40:20:40 alebo 40:60 a môžete si podľa výbavy priať aj elektrické dvere batožinového priestoru so senzorom na pohyb nohy pod zadným prahom. Vzadu nájdete aj háčiky na uchytenie batožiny.

Batožinový priestor delený v pomere 40:20:40 na Toyota Yaris Cross Premium Edition. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Batožinový priestor delený v pomere 40:20:40 na Toyota Yaris Cross Premium Edition. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Motorizácie

Zákazník bude mať možnosť výberu motorizácie.

K dispozícii bude klasický benzínový motor, ale samozrejme chýbať nebude ani hybridná verzia, kde je možnosť výberu pohonu predných kolies, alebo pohonu všetkých štyroch kolies.

 

Hybridný pohon kombinujúci benzín a elektrinu v Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Hybridný pohon kombinujúci 1,5 litorvý benzín a elektrinu vo výkone 116 koní v Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pre konvenčný motor je to 1,5 Dynamic Force s výkonom 125 koní a to s manuálnou prevodovkou, alebo automatickou prevodovkou CVT.

Hlavne bezpečne

Yaris Cross je vybavené bezpečnostným systémom Safety Sense 2.5. Znamená to aj predkolízny bezpečnostný systém, zmierňovanie rizika kolízie v križovatkách pri rýchlosti od 10 o 25 km/h, a tiež núdzový asistent riadenia fungujúci pri rýchlostiach od 40 do 180 km/h. Štandardom je systém rozpoznávania dopravných značiek, inteligentný adaptívny tempomat, udržiavanie auta v jazdnom pruhu a automatické prepínanie diaľkových svetiel.

Vo vnútri Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Vo vnútri Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

V teréne oceníte aj asistenta pre zjazd z kopca, ako aj jazdný režim Trail. Vozidlá s AWD- i majú viacprvkové zavesenie zadných kolies.  Špeciálny jazdný režim je určený na výjazd zo snehu s povolením preklzovania kolies.

Multimediálny systém a mobilná aplikácia

Centrom systému Toyota Smart Connect je 9-palcový displej s HD rozlíšením doplnený o mechanické tlačidlá. Samozrejmosťou je podpora Apple CarPlay a Android Auto. Priamo s vozidlom dostávate na 4 roky predplatené cloudové služby, ktoré obsahujú cloudovú navigáciu s aktuálnymi mapami a okamžitým stavom dopravy. Tiež je tu mapa stacionárnych radarov, čo oceníte hlavne pri pobyte v zahraničí. Postupne sa na Slovensko dostanú aj ďalšie služby k tomuto vozidlu, ako je jednoduché parkovanie, asistent pri výbere čerpacej stanice. Softvérová výbava Yaris Cross sa dá aktualizovať na diaľku (OTA).

Multimediálna výbava na Yaris Cross. Zdroj: Toyota

Multimediálna výbava na Yaris Cross. Zdroj: Toyota

K vozidlám Toyota patrí aj mobilná aplikácia MyT. V prípade Yaris Cross je  jej aktivácia jednoduchšia priamo pomocou zobrazenia QR kódu vo vozidle. V aplikácii vidíte základné služby, ako sú údaje o jazde, zistíte ako je to s hybridným pohonom, nájdete svoje vozidlo na preplnenom parkovisku, viete aký máte aktuálny dojazd a pod. Služby sú na 10 rokov využívania zadarmo.

Aplikácia Toyota MyT.

Aplikácia Toyota MyT. Zdroj: Toyota

S aplikáciou MyT môžete aj na diaľku ovládať klimatizáciu v aute (pre verzie so Smart Entry), zasvietiť výstražné svetlá alebo otvoriť vozidlo na diaľku. Tieto služby sú zadarmo na 4 roky používania a cez portál MyT sa dá dokúpiť predĺženie o 1 alebo 2 roky.

Ďalšou funkciou pre Yaris Cross je poloautonómny parkovací systém. Funguje pre vozidlá s paketom Smart a umožňuje automatické brzdenie, zrýchľovanie ale aj ovládanie volantu pri pozdĺžnom alebo  kolmom parkovaní, resp. pozdĺžnom vyparkovaní. K dispozícii je pohľad z vtáčej perspektívy na vozidlo pri parkovaní a tiež pamäťová funkcia, ak parkujete na rovnakých miestach. Má to byť veľmi rýchly a efektívny systém parkovania, prirodzene ho vyskúšame pri našom teste tejto novinky.

Priestor pre cestujúcich vzadu na Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Priestor pre cestujúcich vzadu na Toyota Yaris Cross. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Čo to bude stáť?

Cena sa líši od toho či to bude čisto benzínový alebo hybridný systém a samozrejme podľa výbavy. Aktuálne v rámci predpredaja platí zvýhodnený cenník. Najlacnejší Yaris Cross v benzíne a výbave Active je aktuálne dostupný za 16 490 eur.

Vyššia verzia Comfort je za 17 490 eur.  Hybridná veria je dostupná v 5 stupňoch výbav a začína na sume 19 490 eur.

Vozidlo je možné individualizovať podľa potreby rôznymi doplnkovými paketmi. Výber farieb je naozaj široký, v cenníku sme ich našli až 23, takze aj v tomto smere si vyberie určite každý.

Prvé vozidlá sa na Slovensku objavia koncom septembra a my sa už teraz tešíme na možnosť si vozidlo otestovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.