V tomto prípade ide o aktuálne najvybavenejší satelitný prijímač na súčasnom trhu. Je založený na linuxovom operačnom systéme ENIGMA 2.

Umožňuje prijímať a v plnom rozlíšení aj zobraziť obraz zo satelitných televízií vysielajúcich už v rozlíšení 4K. Z hľadiska značného rozsahu ďalších funkcií sa tomuto prijímaču budeme venovať v dvoch častiach.

VU+ ULTIMO má totiž celý rad ďalších unikátnych vlastností, ktoré umožňujú prispôsobiť si tento prijímač presne podľa seba. Je to satelitný prijímač určený pre používateľa, ktorý vie, aké sú súčasné možnosti v získavaní zdrojov multimédií a tento prijímač ich umožní využiť naplno. Je to zároveň zariadenie pre niekoho, kto chce experimentovať.

4K obraz, ale aj lepší Full HD či HD obraz

Áno, je to tak, satelitné televízie, ktoré vysielajú obraz v 4K už existujú, ale nie je ich veľa a nie sú v slovenčine alebo v češtine. VU+ ULTIMO 4K si však dobre poradí aj s tým, čo dnes vysielajú slovenské a české televízne stanice, čo je najčastejšie HD rozlíšenie. Prijímač totiž dopočítava (upscaluje) takýto obraz a ten potom vyzerá lepšie, ako keby ste ho prijímali prijímačom bez tejto vlastnosti. Na plné zobrazenie v 4K rozlíšení potrebujete samozrejme aj UHD televízor. Na upscaling pritom nie je potrebné nič nastavovať, zapína sa úplne automaticky.

Hardvérová výbava a osadenie TV tunermi

Základom je 4-jadrový procesor 1,5 GHz so štruktúrou ARM. Je tu eMMC Flash pamäť s kapacitou 4 GB a 3 GB RAM. Takáto výkonná výbava je dôležitá na to, aby prijímač splnil funkcie napr. pri zdieľaní tunerov, rýchlom prepínaní kanálov alebo streamovaní obrazu do mobilných zariadení. Prijímač disponuje dvoma čítačkami kariet pre kódovacie karty a dvoma CI slotmi pre CAM dekódovacie moduly.

Takto to vyzerá pri maximálnej výbave tunerov

VU+ ULTIMO má vo vnútri tri sloty na pripojenie tunerov. Prvé dva sloty sú typu FBC (Full Band Capture) a jeden je staršieho typu. FBC tunery sú vždy duálne a môže to byť typ satelitný (DVB-S2) alebo káblový (DVB-C). Tretí slot v tomto prijímači je určený pre akýkoľvek typ staršieho tunera (napr. dual DVB-S2 alebo hybridný tuner).

Nahrávanie viacerých televíznych vysielaní

V plnej konfigurácii tak s týmto prijímačom môžeme pri dvoch duálnych FBC tuneroch nahrávať 8 rôznych frekvencií. My sme pritom testovali prijímač pri zapojení jedného duálneho FBC tuneru, pritom každý z tunerov mal privedený signál samostatným káblom od antény. Prijímač pritom disponuje aj funkciou Auto FastScan, a preto používateľ nemá starosť s naladením staníc, ktoré zmenili svoje parametre.

Do prijímača môžete zapojiť dva FBC tunery a jeden tuner staršieho typu

Koľko televíznych kanálov sa bude dať reálne nahrávať samozrejme závisí aj kódovacej karty. Ak je karta vložená v čítačke kódovacej karty, tak do hry vstupuje použitý softvérový emulátor (tu OSCam). Na jednom transpondéri môžete prijímať naraz 7 kódovaných staníc a celkovo 23 televíznych staníc (vrátane spomenutých siedmich kódovaných).

Ak však kódovaciu kartu vložíte do dekódovacieho modulu, potom ste limitovaní možnosťami modulu a ten umožní príjem jedného alebo maximálne dvoch televíznych kanálov (to v prípade dekódovacieho CAM modulu od firmy NEOTION). Ak použijeme dekódovací modul, je treba na plynulý príjem HD kanálov použiť v nastavení funkciu Spracovanie vysokého dátového toku.

Konfigurácia tunerov v prijímači VU+ ULTIMO 4K

Výhodnejšie je tak mať kartu vloženú v čítačke karty a vtedy je plynulé prehrávanie HD kanálov bez nastavovania. Potom bude dobre fungovať aj funkcia obraz v obraze (PIP) a môžete naraz nahrávať viacero TV kanálov. Prijímač pritom sám vyfarbením v zozname zobrazuje, ktoré kanály je možné ešte nahrávať po spustení nahrávania.

Kódovacia karta pritom musí byť buď starší typ ICE (IRDETO/Cryptoworks) alebo starší typ IRDETO do určitej číselnej rady. Dnes predávané karty Skylink IRDETO M7 už priamo v čítačke kariet nefungujú. Tie sa totiž dajú použiť len v licencovaných zariadeniach. V prípade prijímača VU+ ULTIMO 4K tak môžete nové karty M7 použiť len cez dekódovací modul.

Ak je v prijímači zapnutá funkcia Rýchle prepínanie staníc, potom VU+ ULTIMO 4K využíva na pozadí aj virtuálne tunery. Takto sa dosiahne okamžité prepnutie kanálov (pod 1 sekundu) aj pri vysokom rozlíšení. Táto funkcia však pracuje správne vtedy, ak sú k tuneru privedené dva samostatné káble a nepoužíva sa teda prepojenie tunerov pomocou slučky.

Zdieľanie tunerov

Pomocou funkcie Stream Converter sa dá zdieľať tuner z prijímača VU+ ULTIMO 4K na inom VU+ prijímači pripojenom na rovnakej domácej sieti. VU+ ULTIMO 4K tak funguje ako server a iný prijímač od VU+ (vrátane najlacnejšieho prijímača Zero) funguje ako klient. Napr. do obývačky je dovedený satelitný signál a použitý je tu prijímač VU+ ULTIMO 4K. V detskej izbe, kde však nie je dovedený satelitný signál, ale je tu domáca sieť, bude tak možné sledovať rovnaké programy ako na hlavnom prijímači.

Cez funkciu Stream Converter sa dá satelitný signál prenášať na iný VU+ prijímač

V ďalšej časti si povieme o portovej výbave tohto prijímača, zameriame sa aj na softvérovú výbavu a doplnky a vyhodnotíme si VU+ ULTIMO 4K. Už teraz je však jasné, že toto je špička v oblasti satelitných prijímačov s unikátnou výbavou a na základe praktických testov udeľujeme VU+ ULTIMO 4K tip za jeho technologickú výbavu.

Cena: s jedným FBC tunerom – 549 EUR
Zapožičal: AB-COM

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.