V tomto prípade ide o aktuálne najvybavenejší satelitný prijímač na súčasnom trhu.

Je založený na linuxovom operačnom systéme ENIGMA 2. Umožňuje prijímať a v plnom rozlíšení aj zobraziť obraz zo satelitných televízií vysielajúcich už v rozlíšení 4K. Z hľadiska značného rozsahu ďalších funkcií sa tomuto prijímaču budeme venovať v dvoch častiach.

V prvej časti sme si tento prijímač popísali, vysvetlili sme, v čom je lepší 4K obraz z neho aj na televízore, ktorý takéto rozlíšenie nepodporuje a ako je to so súčasným nahrávaním a sledovaním rôznych televíznych kanálov v prípade použitých FBC tunerov.

Pripomeňme aj možnosť zdieľať možnosti tohto tunera na inom VU+ prijímači v dome. Rovnako sme spomínali portovú výbavu tohto prijímača, pričom špecialitou je HDMI vstup alebo porty USB vo formáte 3.0. VU+ ULTIMO 4K je vybavený aj Wi-Fi a neštandardne aj Bluetooth pripojením (na pripojenie bezdrôtových reproduktorov). Na prednom farebnom displeji sa dá zobraziť televízny obraz, ale aj množstvo informácií o aktuálnom vysielaní.

Teraz pokračujeme ďalej a povieme si, na aké médium je možné obraz nahrávať, aká je softvérová výbava a ako vybaviť prijímač tak, aby vám priniesol čo najviac úžitku.

Pamäťové médium

Na záznam sa dá použiť 2,5-palcový alebo 3,5-palcový SATA pevný disk a takisto externý disk pripojený cez niektorý USB 3.0 port. Po vložení interného disku prijímač automaticky ponúkne možnosť naformátovania (používajú sa linuxové formáty EXT3 alebo EXT4), inicializáciu ako aj pripojenie média. V prípade externého disku môže byť použitý formát NTFS, FAT32 a pod. Možnosti nahrávania sa stanú aktívne až po inštalácii pamäťového média.

DOVNÚTRA VU+ ULTIMO 4K MÔŽETE ZABUDOVAŤ 3,5 ALEBO
2.5-PALCOVÝ DISK

Softvérová výbava

Vďaka operačnému systému a používateľskému rozhraniu ENIGMA 2 si môžete tento prijímač veľmi dobre prispôsobiť priamo na mieru. Všetky modely prijímačov VU+ sa pritom predávajú s oficiálnym softvérom, čo je v skutočnosti len základ pre to, aby ste si nastavili to, čo potrebujete.

Oficiálny softvér napr. nemá podporovanú čítačku dekódovacích kariet a oficiálny softvér umožňuje prehrať bez dekódovacieho modelu len voľné (FTA) programy. Súčasťou základnej softvérovej výbavy je však YouTube. Alternatívny softvér pritom nájdete na satelitných fórach a tých je veľa. Treba sa trochu pohrabať a výhodnou voľbou je výber tzv. kompletnej zálohy takéhoto prijímača.

INFORMAČNÁ LIŠTA O AKTUÁLNOM PROGRAME SA ZOBRAZÍ LEN NA CHVÍĽU, ABY NERUŠILA

Kompletná záloha ako odrazový mostík

Inštaláciou kompletnej zálohy získa používateľ vopred naladený prijímač, získa funkčnú čítačku kariet pre Skylink karty ICE a staršie karty IRDETO a tiež pre karty FreeSAT a má nainštalované aj najpopulárnejšie rozširujúce doplnky. Ak má používateľ záujem používať takýto prijímač plnohodnotne, kompletná záloha je vhodný štartovací bod. A výhodou je, že po inštalácii si z nej môžete ubrať alebo pridať funkcie.

Na vytvorenie zálohy použijeme funkciu Systémové nástroje/Záloha/obnova image. Na pripojenom externom alebo zabudovanom internom disku sa potom vytvorí záloha. Po pripojení disku so zálohou sa na ďalšom prijímači dá obnoviť image. Proces tvorby alebo obnovenia zálohy trvá niekoľko minút. Takto sa dajú jednoducho klonovať zariadenia.

TAKTO SA VYTVORÍ ZÁLOHA CELÉHO VU+
ULTIMO 4K

Diaľkové ovládanie

Diaľkové ovládanie je štandardné, rovnako ako pri predchádzajúcich modeloch VU+. Dá sa s ním prijímač dobre ovládať, je rýchle a odladené. Je pravdepodobné, že výrobca bude dodávať aj nový typ tohto ovládania s luxusným vyhotovením.

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia priamo od výrobcu sa nazýva VU+ PlayerHD a je určená pre Android aj iOS. Dajú sa však použiť aj ďalšie aplikácie ako napr. dreamDroid. Opäť treba vyskúšať a trochu experimentovať. Takéto aplikácie potom umožňujú napr. streamovať obraz z prijímača do mobilného zariadenia.

DIAĽKOVÉ OVLÁDANIE JE ŠTANDARDNÉ A DOBRE SA DRŽÍ V RUKE

Pritom prijímač VU+ ULTIMO 4K má ako prvý možnosť streamovať obraz naraz až do dvoch mobilných zariadení. Umožňuje to počet tunerov, ktorými môže byť vybavený a tiež výkon hardvéru. Stačí byť pritom s prijímačom a mobilným zariadením na rovnakej Wi-Fi sieti.

Webové rozhranie

Mimochodom, existujú aj riešenia na sledovanie obrazu na diaľku cez internet. Vtedy sa však využíva pripojenie cez webové rozhranie, ktorým VU+ ULTIMO 4K disponuje. V tomto prípade treba nastaviť IP adresu prijímača vo svojom domácom routeri, mať pevnú IP adresu a správne nastavený port otvorený smerom von. Po splnení týchto podmienok sa dá dostať do prijímača aj z opačnej strany sveta.

Okrem streamovania sa aj v tomto prípade budú dať prepínať kanály, diaľkovo nastaviť nahrávanie a je tu aj virtuálne diaľkové ovládanie. Takto vždy dostanete prijímač do stavu, aby ste mohli sledovať presne to, čo si želáte. V domácnosti môžete tiež využiť sieťový disk, pričom sa naň dá nahrávať alebo prehrávať z neho multimediálne súbory. Prijímač pritom prehráva väčšinu dnes dostupných video kodekov v rôznych rozlíšeniach.

Softvérové doplnky

Doplnky sú zlatým klincom linuxových prijímačov. Umožňujú totiž využiť rôzne aj neoficiálne archívy s obsahom filmov a seriálov v slovenskom alebo českom jazyku, prípadne s titulkami. Okrem toho tu nájdete aj oficiálne repozitáre jednotlivých televíznych staníc, kde sa nachádza ich vlastná tvorba. Aj IPTV kanály, ktoré sa dajú nájsť na internete ako m3u súbory, sa dajú zaradiť do obľúbených skupín a sú ľahko dostupné.

KODI SA INŠTALUJE DO VU+ ULTIMO 4K AKO
SOFTVÉROVÝ DOPLNOK

Prijímače VU+ majú tiež možnosť spustenia systému KODI cez doplnok. Pekným doplnkom na zobrazenie elektronického programového sprievodcu je Cool TV Guide. Nájdete tu efektne spracované šablóny a dajú sa meniť režimy zobrazenia prievodcu. Zobraziť sa dajú aj doplnkové informácie o aktuálnej udalosti. Výhodný je aj doplnok na nastavenie tlačidiel s názvom Multi Quickbutton.

POMOCOU TOHTO DOPLNKU SA DAJÚ MENIŤ VÝZNAMY TLAČIDIEL NA DO

Pomocou neho sa dá nastaviť, ako majú fungovať jednotlivé tlačidlá na diaľkovom ovládaní. Prijímač podporuje aj HbbTV, čo si môžete už pozrieť na kanáloch ČT, STV a Markíza TV. Pre ČT je tu vo forme HbbTV aj archív vlastnej videotvorby.

HBBTV V PRÍPADE ČT UŽ PRINÁŠA AJ ARCHÍV
VLASTNÉHO VYSIELANIA

Zapožičal: AB-COM

Cena s jedným FBC tunerom: 549 eur

Verdikt

Prijímač VU+ ULTIMO 4K si tip za technologickú výbavu určite zaslúži. Viacero vlastností je u satelitného prijímača použitých po prvýkrát, páči sa nám možnosť prispôsobenia prijímača, jeho vysoký výkon a možnosti prepojenia.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

VU+ ULTIMO 4K – satelitný prijímač (nielen) so 4K rozlíšením, 1. časť

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.