Je to tak, 4K rozlíšenie už do satelitného vysielania patrí a prichádzajú aj satelitné prijímače, ktoré toto rozlíšenie podporujú.

Aktuálne sme testovali najnovšie zariadenie VU+ UNO 4K, ktoré je na rozdiel od predchádzajúceho zariadenia – VU+ SOLO 4K podstatne lacnejšie.

Zariadenie prichádza v kompaktnom dizajne. Pokojne sa tak dá umiestniť aj za televízor. Na zadnej časti tohto zariadenia nájdete modul s dvojicou FBC (Full-Band Capture) tunerov. Každý z nich môže prijímať súčasne 4 vysielacie frekvencie, takže súčasne je možné prijať minimálne 8 televíznych vysielaní. Na jednej frekvencii je pritom viac televíznych programov. Táto vlastnosť sa využíva nielen pri sledovaní vysielania obraz v obraze, ale napr. pri rýchlom prepínaní televíznych programov. Ak si totiž túto podporu zvolíte, zariadenie si pre vás dopredu „prichystá“ viacero televíznych kanálov a ako sme si vyskúšali, prepínanie medzi nimi je otázkou milisekúnd. Podmienkou je aj rýchly procesor, v prípade tohto prijímača je dvojjadrový. Takto rýchle prepínanie kanálov ste pri satelitnom vysielaní ešte asi nevideli. Mimochodom, ide o plug and play moduly, k dispozícii bude aj káblový modul a neskôr aj modul s DVB-T.

Základné menu prijímača

Prístroj ďalej na zadnej strane obsahuje HDMI výstup, pre starší typ TV je tu aj samostatný A/V výstup, pripojenie na gigabitový internet, pripojenie snímača pre diaľkové ovládanie, čo sa oplatí, ak si dáte prijímač za televízor. Wi-Fi pripojenie nie je zabudované, dá sa ale využiť rozšírenie o Wi-Fi modul cez USB port.

Pre kódovaný TV signál môžete použiť CI slot a šachtu pre kódovaciu kartu. Aby ste mohli prijímať kódované programy slovenských a českých televízií, musíte nahradiť originálny softvér alternatívnym. Ten nájdete na fórach venujúcich sa satelitnému vysielaniu a inštalácia znamená len jeho nahratie na USB kľúč a zapnutie prístroja. Bez tohto kroku môžete kódované vysielanie sledovať len s CI modulom, čo ale pre vás prináša isté obmedzenia. Optimálne riešenie je tak alternatívny softvér a samotná kódovacia karta.

Z ostatných portov na zadnej strane je tu optický výstup zvuku SPDIF, USB 3.0 port a pripojenie externého napájacieho zdroja s vypínačom. Na bočnej strane je ešte jeden USB 3.0 port a vpredu je len signalizačná LED.

Zo softvérovej stránky je na tomto prijímači cenná možnosť inštalovať si softvérové moduly. Medzi nimi nájdete napr. možnosť nahrať si vysielanie na externý alebo sieťový disk, prehľadanie domácej siete, zdielanie vysielania s iným VU+ prijímačom (napr. najlacnejším VU+ Zero). Takýto klientsky prijímač potom nemusí byť pripojený na anténu, stačí mu pripojenie na server (prijímač VU+ UNO 4K). Využiť môžete aj DLNA protokol.

Výborný je aj prenos živého vysielania na smartfón pripojený na rovnakej sieti ako tento prijímač (ale v rozlíšení 720p). Rovnako sa dá celý prijímač VU+ UNO 4K ovládať z počítača pripojeného do rovnakej siete cez webové rozhranie a tu napríklad nastaviť nahrávky. Medzi modulmi nájdete aj Fast Scan na rýchle naladenie kanálov, rovnako ako Auto Fast Scan na automatické naladenie kanálov po zmene ich parametrov. Nastavenie naladených kanálov sa dá zálohovať na USB kľúč.

YouTube ako aplikácia podobná SmartTV

Na originálnom softvéri sa nám páčila samostatné pozícia pre YouTubeTV, čo je aplikácia, ktorá sa podobá na SmartTV aplikáciu a veľmi podobne aj funguje. Prijímač podporuje HBB TV, a to už pre slovenské kanály funguje pri Markíze a na Jednotke RTVS.

Podpora HBB TV už aj na Markíze

Celkovo teda ide o výborne vybavené zariadenia za príjemnú cenu. Ak to myslíte so 4K rozlíšením vážne, toto je riešenie pre vás.

Cena: 269 EUR
Zapožičal: AB-COM

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Viac o prijímači VU+ UNO 4K

VIDEO TOUCHIT: Satelitné prijímače VU+ UNO 4K a VU+ ULTIMO 4K – najvyššia výbava

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.