Najlepší čas začať investovať je práve teraz.

Dnes už každý vie, že investovanie je nevyhnutnosťou, pokiaľ sa chceme zabezpečiť na budúcnosť. Ako ste na tom s investovaním vy? Možno si stále hovoríte, že začnete investovať až vtedy, keď zarobíte viac peňazí, alebo sa možno obávate aktuálne neisto vyzerajúcich trhov, takže radšej čakáte na „lepšie časy“, než aby ste sa do toho pustili. Zároveň si možno v duchu poviete, že by ste museli byť  skúseným expertom na investovanie skôr, ako by ste mohli so svojimi peniazmi robiť čokoľvek, čo sa len vzdialene podobá investovaniu. Je to ale naozaj tak, alebo ide len o zaužívané stereotypy?

Na úvod začneme vysvetlením, že odkladanie investovania by vás mohlo v skutočnosti stáť viac, než si uvedomujete, nakoľko vyčkávaním by ste mohli prísť o vaše potenciálne finančné zisky. Vo všeobecnosti totiž platí, že čím skôr s investovaním začnete, tým viac sa vaše peniaze zhodnotia z dlhodobého hľadiska.

Ak ale stále potrebujete dôvod začať, tu je pár základných argumentov.

Čas je (stále) na vašej strane

„V ideálnom prípade by sme všetci začali mali začať s investovaním prakticky hneď, ako je to možné. V praxi to je práve vtedy, keď vstúpite na trh práce a ste schopní si odkladať časť peňazí bokom a šetriť. Medzi šetrením a investovaním je ale základný rozdiel v tom, že našetrené peniaze sa vám nezhodnocujú, naopak ich požiera inflácia, kdežto naopak pri investovaní vaše peniaze zhodnocujete,“ vysvetľuje Jan Hlavsa, CEO a spoluzakladateľ Fondee, aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na Slovensku.

Ešte ste s investovaním nezačali? Netrápte sa – investorom sa môžete stať v každom veku, no každú sekundu, ktorú investovanie odkladáte, sa vzdávate svojho najväčšieho majetku: času. Nielenže je čas z hľadiska investovania vaším najlepším priateľom, no pomôže vám tiež ťažiť z výhod niečoho, čo sa nazýva zložené úročenie. Ako by povedal Ben Franklin, prakticky vaše peniaze zarábajú ďalšie peniaze, pričom vy následne zarobíte ešte viac peňazí na peniazoch, ktoré vaše peniaze zarobili. To je krása zloženého úročenia. Čím dlhšie môžu vaše peniaze ťažiť zo sily zloženého úročenia, tým väčšie budú vaše zisky v priebehu času.

Investovaním získate kontrolu nad svojou budúcnosťou

O investovaní môžeme hovoriť aj ako o vybudovaní si určitej záchrannej siete pre prípad, že sa v budúcnosti naša situácia skomplikuje. „Náš posledný prieskum finančnej gramotnosti, ktorý sme realizovali v tomto roku ukázal, že na otázku, či Slováci predpokladajú, že budú mať od štátu dostatočný dôchodok, až 36% Slovákov odpovedalo rozhodne nie. To sú vskutku alarmujúce čísla. Ešte alarmujúcejšie však je, že sa na tento scenár takmer vôbec nepripravujeme. Práve investovaním sa dnes viete ľahko zabezpečiť práve aj na spomínaný dôchodok. Nepotrebujete na to dokonca ani stovky eur mesačne. Napríklad na zainvestovanie vo Fondee vám stačí len 40 eur, navyše bez akýchkoľvek vstupných či výstupných poplatkov,“ vysvetľuje Hlavsa.

„Okrem dôchodkov medzi ďalšie populárne dôvody patria napríklad rozumné naloženie s voľnými finančnými prostriedkami, zabezpečenie svojich detí či predčasné vyplatenie hypotéky, čo je navyše dnes, pri stále rastúcich úrokoch, stále aktuálnejšou témou,“ uzatvára Hlavsa z Fondee.sk.

Na otázku, akú investičnú radu by dali svojmu mladšiemu ja, väčšina skúsených investorov odpovie: „začnite skôr“. Áno, hlavnou ľútosťou úspešných investorov je to, že svoje úspory nezačali zhodnocovať skôr.

Nevyznáte sa v investovaní?

Mnoho ľudí sa vyhýba investovaniu, pretože sa obávajú, že niečo pokazia – napríklad výberom nesprávnych akcií alebo stratou peňazí. Dnes už nemusíte byť žiaden magnát z Wall Street, aby ste mohli investovať.  Vďaka investičným platformám, akou je napríklad Fondee.sk, vám stačí vyplniť jednoduchý dotazník, na základe ktorého vám tím odborníkov vyberie investičné portfólio na mieru, vložíte prvý vklad, a ďalej sa už nemusíte o nič starať, pretože o všetko sa postará Fondee. Fondee je licencované Českou Národnou Bankou, takže sa nemusíte mať obavy z toho, že by vaše peniaze neboli v správnych rukách. Navyše, vaše peniaze máte prakticky kedykoľvek k dispozícii, a to približne do dvoch dní.

Investovanie nikdy nebolo jednoduchšie a dostupnejšie

Fondee je ideálna platforma pre začínajúcich investorov. Ponúka totiž veľmi jednoduchý, ale zároveň transparentný spôsob, ako investovať do stoviek až tisícov akcií alebo dlhopisov cez ETF. Jednoducho nepotrebujete žiadneho poradcu, nemusíte poznať 500 najväčších amerických firiem alebo zháňať dlhopisy európskych krajín. Stačí poslať vklad, ktorý začína na sume 40€, a Fondee zainvestuje za vás. „Práve kvôli jednoduchosti a diverzifikácii portfólia nás využívajú aj skúsenejší investori s vyššími vkladmi. Nesmierne nás tak teší, že sme vytvorili investičnú platformu určenú skutočne pre každého“. Od konkurencie sa Fondee odlišuje práve kombináciou nízkych poplatkov, jednoduchosti, transparentnosti a kvalitného zloženia investičných profilov.

Viac sa dozviete na fondee.sk.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fondee.

Značky: