Už sme uviedli, že naše štúdio, v ktorom realizujeme videá na kanál TOUCHIT.sk prešlo výrazným posilnením. Vidieť to hlavne na tom, aké máme svetlo, čo je pre dobrý obraz veľmi dôležité.

Spomenuli sme, že jedno zo svetiel je od firmy SmallRig, teraz popíšeme druhé svetlo, ktoré používame a je ním Nanlite Forza 150.

NANLITE Forza150Zdroj: TOUCHIT.sk
Kompletná dodávka NANLITE Forza150 so softboxom a prenosnou taškou

Značka Nanlite je v tejto brandži veľmi známa a vyvíja celý sortiment produktov pre tvorcov filmov a fotografov- Hlavnou súčasťou sú LED svetlá a príslušenstvo. V jej sortimente nájdete aj rôzne typy svetelných trubíc, kruhových svetiel, svetelných panelov, bodových a fresnelových svetiel, softboxov a pod.

NANLITE Forza150Zdroj: TOUCHIT.sk
NANLITE Forza150 a prenosná taška

Kompaktné svetlo s vysokým výkonom

Nanlite Forza 150 je jednofarebné LED svetlo, ktoré je veľmi ľahké a komfortné a pritom ponúka veľmi silný svetelný výkon. Hmotnosť samotného svetla je len 1,36 kg a svetlený výkon je 27 960 luxov pri farebnej teplote 5600K vyváženého denného svetla. Súčasťou dodávky je reflektor.

NANLITE Forza 150Zdroj: TOUCHIT.sk
Manuálne ovládanie svetla NANLITE Forza 150

Podobne ako aj iné svetlá od Nanlite si aj Forza 150 udržuje vysoké hodnoty CRI 96 a TLCI 98. Má aj pokročilé spôsoby ovládania pre DMX/RDM, 2,4 GHz pre použitie s diaľkovými ovládačmi a Bluetooth prepojenie pre mobilnú aplikáciu Nanlink.

NANLITE Forza150Zdroj: TOUCHIT.sk
NANLITE Forza150 s reflektorom

V balení je aj adaptér s bajonetom Bowens so zabudovaným držiakom na dáždnik, cestovné puzdro, reflektor a AC adaptér s montážnym slotom pre batériu typu V-Mount.

Ak by ste potrebovali ešte viac svetla s týmto produktom, samostatne sa predáva Fresnelova šošovka FL-11, ktorá zvýši výkon na 69 200 luxov.

NANLITE Forza150Zdroj: TOUCHIT.sk
NANLITE Forza150 ľahko zoberiete do terénu

Forza 150 ponúka aj 11 svetelných efektov ako je Flash, Pulse, Storm, TV, Paparazzi a pod. Zatiaľ sme to nevyužili pri našom natáčaní. USB port umožňuje aj aktualizáciu firmware svetla.

Viacero možností napájania

Typický spôsob napájania je dodávaný AC adaptér na 230 V alebo 26V V-Mount batéria (tú treba dokúpiť). Dá sa teda pracovať aj v teréne bez elektrickej siete. Na AC adaptéri je k dispozícii slot na montáž V-Mount batérie.

NANLITE Forza150Zdroj: TOUCHIT.sk
Napájací zdroj pre NANLITE Forza150

Parabolický softbox

K svetlu máme aj parabolický softbox 90 cm s bajonet typu Bowens. Ten ponúka koncentrovaný, mäkký výstup svetla s presnejšími a kontrastnejšími okrajmi. Produkty aj ľudia potom majú viac detailov, prirodzene vyzerajú aj odrazy v očiach natáčaných ľudí. Parabolický tvar softboxu eliminuje preliv svetla po stranách. Vo vnútri je strieborná látka, ktorá maximalizuje výkon Forza 150.

Parabolický softboxZdroj: TOUCHIT.sk
Parabolický softbox

Tento softbox má systém Easy Up, čo znamená rýchle rozloženie a zloženie. Štruktúra softboxu je vybavená 16 odolnými opernými tyčami na uľahčenie montáže.

K dispozícii je textilní voština na presnejšie ovládanie smeru svetla (prikupuje sa zvlášť).

Cena: Svetlo NANLITE 637 eur, parabolický softbox 227 eur

Dodávateľ: Focus-Nordic

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.