Všeobecná úverová banka sa pridala do zoznamu bánk na Slovensku, ktoré plne podporujú platenie smart hodinkami a fitnes náramkami cez platobné systémy Garmin Pay, Xiaomi Pay a SwatchPAY!.

Do uvedených platobných systémov si už môžete ako klient VÚB pridať kreditné a debetné platobné karty Mastercard, Visa, Šikovná karta, Karta pre mladých, Maestro Dobrý Anjel a pod. Kompletná podpora týchto kariet závisí od použitých inteligentných hodiniek. V prípade hodiniek a fitnes náramkov so Xiaomi Pay je totiž potrebné upozorniť na to, že väčšina kompatibilných zariadení podporuje iba Mastercard karty. Vlastne len Xiaomi Smart Band 7 NFC podporuje aj karty Mastercard ako aj Visa.

Platobné systémy Garmin Pay, Xiaomi Pay a SwatchPAY! umožňujú bezkontaktne platiť u obchodníkov zariadeniami značiek Garmin, Xiaomi a Swatch hodinkami, ak títo majú terminály vybavené podporou pre bezkontaktné platby. Pri samotnej platbe týmito zariadeniami nie je potrebné byť vždy pripojený na internet. Na aktualizáciu dát však môžete byť vyzvaní, aby ste sa pripojili na internet.

To, čo je však podstatné je, že VÚB zaviedla aj nové bankomaty, ktoré umožňujú si z nich vybrať hotovosť týmito mobilnými zariadeniami. Takéto bankomaty spoznáte pomocou príslušného loga. Je to pre vás spôsob, ako si vybrať potrebnú hotovosť z vášho konta, aj keď práve nemáte pri sebe platobnú kartu alebo nechcete na to použiť funkciu dostupnú v mobilnom bankovníctve. Tento spôsob výberu hotovosti z bankomatu cez hodinky sme vyskúšali a konštatujeme, že je to najrýchlejšia a najpohodlnejšia cesta, ako si vybrať peniaze.

Výber hotovosti z bankomatov VÚB pomocou Garmin Pay. Všimnite si označenie bankomatu
Výber hotovosti z bankomatov VÚB pomocou Garmin Pay. Všimnite si označenie bankomatu

Celé spárovanie karty je pritom jednoduché. Napr. v prípade Garmin Pay si do mobilu stiahnite a nainštalujte aplikáciu Garmin Connect. Po prihlásení sa do tejto aplikácie zvolíte v hlavnom menu položku Zariadenia Garmin. Vyberiete si hodinky, ktoré máte spárované s aplikáciou a ťuknete na položku Garmin Pay. Následne si zvolíte 4-miestny kód na platenie hodinkami, tento krok je nevyhnutný a je to hlavne pre vašu bezpečnosť napr. pri strate hodiniek.

Pri spárovaní ďalej pokračujete zadaním požadovaných údajov o karte. Tieto nájdete na vašej plastovej karte alebo aj v aplikácii VÚB Mobil Banking. Pridanie karty potvrdíte pomocou správy, ktorú vám VÚB zašle. A to je celé. Odteraz môžete platiť hodinkami všade tam, kde je možné platiť bezkontaktne. V prípade straty alebo krádeže hodiniek, na ktorých máte aktivovanú službu Garmin Pay, je potrebné túto skutočnosť oznámiť banke na službe Kontakt, kde zabezpečia blokáciu tokenov. Je to rovnaký proces ako v prípade straty fyzickej platobnej karty.

Výber hotovosti z bankomatu VÚB pomocou XiaomiPayZdroj: TOUCHIT
Výber hotovosti z bankomatu VÚB pomocou XiaomiPay

Ešte spomeňme hodinky Swatch, ktoré sú vlastne klasickými hodinkami s mechanickým ciferníkom a dobou prevádzky na batériu udávanou v mesiacoch. Ich jedinou inteligentnou funkciou je pritom práve platenie hodinkami. Aj tieto zariadenia si ľudia na Slovensku nájdu a ako klienti VÚB s nimi môžu aj platiť SwatchPAY!.

Výber peňazí pomocou takmer klasických hodiniek SwatchZdroj: TOUCHIT
Výber peňazí pomocou takmer klasických hodiniek Swatch

Všetko podstatné o tom, ako sa dá vybrať hotovosť z VÚB bankomatu pomocou inteligentných hodiniek a náramkov, nájdete aj v našom videu. Tu aj ukazujeme, ako sa dá celý proces zrealizovať.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.