Android, iOS, Samsung, iPhone, Huawei, Sony, vlajková loď, low-end? A stále dookola. Smartfón ktorej značky je najlepší? Existuje vôbec taký?

Klasické mobilné telefóny sme začali používať dávno pred érou smartfónov. Pred dvadsiatimi rokmi nebol vývoj taký rýchly ako dnes a tešili sme sa aj z malých inovácií a vylepšení. Najviac nás vtedy tešilo, keď na displeji pribudol jeden riadok pre znaky a po príchode polyfonických zvonení sme boli v siedmom nebi. Bluetooth? V tej dobe exotické slovo. S príchodom farebných displejov odštartovali skutočné preteky a začali sa otvárať celkom nové možnosti. Táto naháňačka, len vo vyššom tempe, pokračuje dodnes.

Počas rokov sme mohli vidieť vzostupy a pády veľkých značiek, patentové súboje a nespočetné množstvo vylepšení, ktoré boli v posledných mesiacoch mierne spomalené a výrobcovia akoby lapali po dychu.

V minulosti bolo rozhodovanie pri kúpe telefónu pomerne jednoduché. Výbava bola taká chudobná, že kupujúci sa rozhodoval na základe ceny, dizajnu a pekných obrázkov v brožúre operátora. Dnes? Vo výpise podporovaných mobilných sietí sa stratíme v polovici a rozlíšenie “malých displejov” je vyššie ako máme doma na televízore. Dokonca smartfóny strednej triedy dokážu ponúknuť výkon vlajkových lodí z nie tak dávnej minulosti a pri bežnom používaní ani nezbadáme, či máme v rukách smartfón za 200, 500 alebo viac eur.

Tu nastáva aj celý problém, ako používame svoje smartfóny. SMS, MMS, sociálne siete, fotografovanie, či chatovanie. Toto je základný výpis, na čo denne používame svoje mobilné telefóny, niekedy dva aj tri. Ruku na srdce, kto z nás využíva všetky pokročilé funkcie vlajkových lodí? Potrebujeme iPhony alebo Samsungy za 1500 eur? Je nad slnko jasné, že aj túto sumu si veľa používateľov obháji a majú presne takú istú pravdu, ako keď si niekto pre svoje potreby vyberie smartfón za 200 eur, pretože s ním dokáže spraviť presne to, čo od neho očakáva.

Po rokoch marketingovej masáže od výrobcov si nevieme vybrať ten “správny smartfón”, pretože si vyberáme na základe niekedy úplne nepodstatných detailov, pričom nám nakoniec skončí v ruke vždy „iba obyčajný mobil”. Nech si kúpite akýkoľvek telefón podľa vašich preferencií, pre vás bude vždy najlepší.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.