V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali.

Enlight

enlight

 

Enlight je najnovší prírastok do kategórie aplikácií, ktoré ocenia všetci milovníci fotenia. Táto služba sa už na prvý pohľad prezentuje ako jedinečný nástroj a dokazuje to aj bohatou ponukou funkcií. Jej vývojári ju definujú ako jediný nástroj, ktorý nahradí všetky ostatné editory fotografií a prekvapujúco neklamú J

TIP_dizajn_funkcie_nowatEnlight obsahuje množstvo funkcií a to vrátane takých, ktoré možno vôbec nevyužijete. Za základ považujeme možnosť meniť kontrast, jas, expozíciu. Fotky môžete „zjemniť“, zostriť, prispôsobiť svetlé a tmavé farby. Takisto si zmeníte ich teplotu. V tomto smere ponúka Enlight porovnateľnú ponuku ako napr. Adobe Photoshop Express + pridáva niekoľko nástrojov naviac. Oceňujeme, že pomocou nástrojov môžete upravovať celú fotografiu alebo iba vybrané časti.

Aplikácia však disponuje aj bohatou ponukou filtrov, ktoré editáciu fotiek urýchľujú a zjednodušujú. Dokonca nechýba funkcia, ktorá umožňuje skombinovať viacero fotiek do jedného obrázka. Podobnému účelu slúži nástroj Adobe Photoshop Mix. K dispozícii sú aj umelecké efekty. Pomocou aplikácie Enlight si obrázok vertikálne alebo horizontálne natočíte a dokonca ho „zdeformujete“, aby vystupoval z hĺbky. Tento nástroj nám prišiel zbytočný.

Aby sme to zhrnuli. Enlight ponúka funkcie, ktoré dokážu efektívne nahradiť nástroje typu Adobe Photoshop Express a Mix a takisto aj množstvo rýchlych editorov, ktoré sú založené na filtroch a efektoch. Ide o najprepracovanejší editor fotiek, ktorý si môžete do iOS zariadenia zakúpiť. Otázkou však ostáva, či všetky funkcie potrebujete. Mnohým používateľom bohato postačujú nástroje aplikácie Adobe Photoshop Express, ktorá je zadarmo. Enlight im tak môže pripadať ako zbytočný luxus, keďže stojí 4 Eurá.

Stiahnutie pre iOS

Ginger Keyboard

ginger

 

Vyhovuje vám klávesnica, ktorú máte v telefóne? Pravdepodobne áno, pretože plní svoj účel – dá sa na nej písať. V obchode s aplikáciami však nájdete množstvo softvérových nástrojov, ktoré jej potenciál a funkcionalitu rozširujú. Spomeňme veľmi dobre známe službu ako SwiftKey.

TIP_funkcie_nowatDo tejto kategórie patrí aj aplikácia Ginger Keyboard. Tá poskytuje štandardné pokročilé funkcie, ako je inteligentná analýza vášho textu. Prínos funkcie spočíva v tom, že  čím častejšie na klávesnici píšete, tým lepšie pozná váš štýl a odporučí vám vhodnejšie návrhy slov.

Aplikácia však ponúka unikátnu funkciu, ktorú sme doteraz nevideli v žiadnej inej službe. Panel, kde sa zobrazujú návrhy slov, využíva aj pre účel rýchleho prepínania medzi aplikáciami. K dispozícii máte niekoľko prednastavených nástrojov – správy, kalendár, poznámky. Výber aplikácií si môžete upraviť a rozšíriť podľa potreby. Prínos funkcie chválime, prepínanie medzi aplikáciami je rýchle, funguje výborne a šetrí čas.

Klávesnica Ginger Keyboard je dostupná pre Android aj iOS. Rýchly panel s aplikáciami však môžete využívať iba v rámci platformy od Googlu. Ďalšie funkcie, ako je kontrola pravopisu, zabudovaný prekladač a rôzne zábavné prvky, sú dostupné na oboch platformách. Ak ste alternatívnu klávesnicu doteraz neskúšali, túto aplikáciu odporúčame.

Stiahnutie pre iOS
Stiahnutie pre Android

 

HERE

 

here

Svetoznáme mapy od Nokie konečne prichádzajú aj na platformy Android a iOS. Ich hlavnou výhodou je bezplatné používanie – musíte sa iba zaregistrovať. Následne si môžete stiahnuť mapové podklady viac ako 100 krajín a používať ich aj v offline režime.

Z používateľského hľadiska nám vadili chýbajúce slovenské povely, ktoré však výrobca neskôr doplnil. Slovenská lokalizácia používateľského rozhrania však stále chýba. Problémom je aj to, že aplikácia nepodporuje nastavenie prejazdových bodov. Niektorí používatelia sa sťažovali aj na nepresné trasy, avšak my sme počas testovania problém nemali.

Ak porovnáme HERE s konkurenciou, výhodou je najmä cena. Aplikácia je dostupná zadarmo, a tak jej prepáčite niektoré nedostatky. Na druhej strane aj Sygic môžete používať bezplatne. Síce v takomto režime nemáte k dispozícii 3D mapy a hlasové povely, avšak vo svete sa nestratíte.

Ak vám bezplatná verzia Sygicu, resp. iná navigácia nevyhovuje, potom HERE stojí sa vyskúšanie. Najmä kvôli spomenutému offline režimu.

Stiahnutie pre Android
Stiahntuie pre iOS
Stiahnutie pre Windows Phone

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
5 najlepších appiek na písanie SMS
Fleksy keyboard pre Android – teraz na stiahnutie zadarmo
Klávesnica Game of Thrones pre iOS

IF by IFTTT

ifttt

Služba IFTTT je pomerne dobre známy internetový nástroj, ktorý automatizuje množstvo vecí. Nechce sa vám opakovane zisťovať, či bude na druhý deň pršať? Alebo zdieľať fotky na každej sociálnej sieti zvlášť? IFTTT tieto procesy zjednoduší natoľko, že sa o ne nemusíte starať.

IFTTT nie je v mobilnej forme novinkou, avšak v našom výbere mobilných aplikácií ju spomíname z toho dôvodu, že aplikácia podporuje čoraz viac rôznych služieb a zariadení. Vývojári takisto aktualizovali mobilné aplikácie pre iOS a Android, ktoré sú teraz modernejšie. Zároveň však výborne plnia svoj účel – umožňujú rýchlo tvoriť tzv. recepty, čo je sumár podmienok a akcií.

Vďaka IFTTT si môžete napríklad nastaviť, aby vám prišiel email, ak bude na druhý deň pršať. Alebo, ak máte inteligentné svetlá – tie sa môžu samostatne vypnúť, zapnúť alebo zablikať v určitých prípadoch. Napríklad, keď sa na sociálnej sieti objaví nová fotografia alebo status s konkrétnym hashtagom.

Toto je však iba pár príkladov. IFTTT dokáže komunikovať s viac ako 175 službami a zariadeniami. Je zrejmé, že potenciál služby je obrovský a záleží iba na vašej tvorivosti, ako dokáže jednotlivé podmienky prepojiť. Na druhej strane však upozorňujeme, že automatizácia nefunguje vždy spoľahlivo. Niektoré recepty nám počas dlhodobého používania pracujú spoľahlivo, iné sa aktivujú iba niekedy – aj napriek tomu, že podmienka sa medzičasom 10-krát splnila.

Stiahnutie pre iOS
Stiahnutie pre Android

Journey a Day One

journey

Aplikácia Journey je výborným pomocníkom, ktorý vám umožní manažovať svoj digitálny denník. Pre tieto účely je prispôsobená, pretože podporuje vkladanie multimediálneho obsahu, aktuálnej polohy alebo počasia. Vytvorený text prehľadne zobrazuje pomocou responzívneho dizajnu, čo oceníte, ak si denník píšete na tablete aj telefóne. Aplikácia podporuje dokonca aj inteligentné hodinky.

Z používateľského hľadiska oceňujeme prepojenie s internetovým prehliadačom Chrome. Denník vďaka tomu môžete spravovať aj na počítači, čo jeho písanie uľahčuje. Predsa len, text sa píše pohodlnejšie na klasickej klávesnici ako na dotykovom displeji.

Journey chválime aj za prehľadné zobrazenie vytvorených príspevkov. Tie si môžete zobraziť aj v kalendári, prípadne ich vytlačiť alebo vyexportovať do PDF súboru.

Aplikácia je dostupná pre platformu Android. Ak si však chcete písať denník na iPhone a iPade, odporúčame nástroj Day One. Ten je z hľadiska funkcionality, dizajnu a používateľského rozhrania prakticky totožný.

Stiahnutie pre iOS
Stiahnutie pre Android

Launcher

launcher

Apple v iOS 8 povolil podporu widgetov. Tie fungujú trochu inak ako v prípade Androidu. Nemôžete ich umiestniť na domácu obrazovku. Dostupné sú iba cez notifikačné centrum, avšak to ich funkcionalitu neznižuje.

Widgety v notifikačnom centre obvykle zobrazujú aktuálne kurzy, údaje o počasí a ďalšie informácie. Vývojári aplikácie Launcher sa rozhodli využiť tento priestor iným spôsobom. Vyvinuli nástroj, ktorý funguje ako rýchla voľba. To znamená, že jedným dotykom môžete zavolať alebo poslať správu vybranému používateľovi, prípadne si vytvoríte skratky na rýchle spustenie obľúbených aplikácií.

TIP_funkcie_nowatLauncher funguje veľmi dobre a práca s aplikáciou je pohodlná. Vytváranie panelu rýchlej voľby prebieha v samotnej aplikácii, pričom máte k dispozícii 4 základné kategórie úkonov. Pomocou zoznamu kontaktov môžete vytvoriť odkaz rýchleho telefonovania/poslania správy/poslania emailu/poslania WhatsAppp správy vybranému kontaktu. Zo zoznamu si môžete vybrať aj adresu konkrétneho používateľa a tú použiť v kombinácii s navigáciou.

Druhou kategóriou sú samotné aplikácie. Vo väčšine prípadov si vytvoríte odkaz na rýchle spustenie. V prípade niektorých nástrojov je možné definovať aj konkrétnu akciu, ktorá sa má po spustení rýchlej voľby vykonať. Dodajme, že cez widget nemôžete spúšťať všetky aplikácie. Nekompatibilný je napr. emailový klient Outlook. Vývojári Launchera to vysvetľujú „technickými obmedzeniami“, avšak väčšina nástrojov, ktoré používame, si s widgetom rozumie. Posledné dve kategórie umožňujú vytvoriť odkaz na konkrétnu webovú stránku, prípadne si rýchlu voľbu úplne prispôsobiť.

Dodajme, že aplikácia je dostupná zadarmo. V tejto verzii ponúka 2 riadky, každý so 4 rýchlymi voľbami. K dispozícii je aj verzia Pro, momentálne za cenu 3,99 EUR, ktorá sprístupní ďalšie 3 riadky a odstráni sponzorované aplikácie, ktoré sa v zozname dostupných aplikácií zobrazujú. My sme si vystačili s bezplatnou verziou, 2 riadky sú tak akurát. Launcher odporúčame, je to výborná pomôcka pre rýchlejšie používanie vybraných funkcií telefónu.

Stiahnutie pre iOS

Office Lens

lens

Microsoft pokračuje v aktívnej podpore konkurenčných mobilných platforiem. Po uvedení emailového klienta a kalendára sprístupnil plnohodnotnú dotykovú verziu kancelárskeho balíka Office. A teraz pokračuje v uvádzaní ďalších služieb.

Aplikácia Office Lens bola doteraz dostupná pre zariadenia so systémom Windows Phone. Ide o užitočnú pomôcku, ktorú využijete pri fotení poznámok a dokumentov. Pridanou hodnotou je inteligentný algoritmus. Ten odfotené informácie spracuje a podľa potreby oreže, prípadne fotografiu „natočí“. To znamená, že ak fotíte dokument alebo tabuľu zboku, výsledná fotka pôsobí, ako keby ste ju fotili pod ideálnym uhlom. V praxi to funguje dobre, avšak aplikácia má svoje obmedzenia. Ak dokument fotíte v zlých podmienkach, aplikácia zázraky nespraví.

Office Lens považujeme za konkurenciu pre službu Scannable, ktorú nedávno uviedla spoločnosť Evernote. Tá má podobnú funkcionalitu, dokumenty fotí automaticky. V prípade Office Lens je potrebné stlačiť spúšť manuálne. Služba umožňuje export do formátu PDF alebo zdieľanie prostredníctvom viacerých služieb, vrátane OneNote a OneDrive. Obe služby majú svoje pre a proti, osobne nám viac vyhovuje riešenie od Microsoftu.

Office Lens je dostupný v obchode AppStore. Verzia pre Android je vo fáze uzavretého betatestovania. Ak často fotíte dokumenty, resp. poznámky z tabule, táto aplikácia je lepším riešením ako zabudovaný fotoaparát.

Stiahnutie pre iOS
Stiahnutie pre Windows Phone

Sygic

sygic

TIP_funkcie_nowatNavigáciu Sygic netreba určite nikomu bližšie predstavovať. Do nášho výberu sme ju tentokrát zaradili z toho dôvodu, že aplikácia je dostupná už aj pre telefóny s platformou Windows Phone. Aplikácia ponúka totožnú funkcionalitu, ktorá patrí k špičke na trhu a jednotné grafické rozhranie.

Podobne ako na ostatných platformách, aj Sygic vo verzii pre Windows Phone môžete používať v bezplatnej verzii s prístupom k offline mapám z celého sveta, bodom záujmu a plánovaniu. Zakúpiť si môžete 3D mapy a hlasové pokyny, ale aj výbornú funkciu Head-up displeja.

Kvalita aplikácie je na dobrej úrovni, avšak občas sa môžu objaviť problémy so stabilitou, keď navigáciu spúšťate bez dátového pripojenia. Pri používaní Sygicu pre ostatné platformy sme tento problém nepostrehli.

Stiahnutie pre iOS
Stiahnutie pre Android
Stiahnutie pre Windows Phone

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit