Opäť prinášame weby, ktoré nás v poslednom čase zaujali. Či sa chystáte stavať dom, alebo sa nevyznáte v skratkách? A môžno vás zaujme aj oficiálna stránka FBI.

visual.merriam-webster.com

Visual_vyd2015_6_nowat

Na preklad jazyka je na internete veľa stránok. Toto je vizuálny slovník, ktorý sa podobá výkladovým. Na hlavnej stránke sú rôzne oblasti života, podľa ktorých si vyberáte oblasti slovnej zásoby. Napríklad zvieratá alebo záhradkárstvo či preprava. Kategórií je veľa a ďalej sa rozvetvujú. Ideálne na tom je, že napríklad pri pohľade na grafický obrázok supermarketu vidíte anglické popisy jednotlivých oddelení. Výberom sa môžete dostať do užšieho výberu a detailne si tak pozrieť anglické výrazy pre syry a iné suroviny. Nechýba ani popis zariadení, z ktorých pozostáva pokladňa. Takto je to aj pri kategórii transport alebo v domácnosti. Výborná pomôcka pre každého, kto chce ísť viac do hĺbky a získať ucelenú slovnú zásobu z nejakej oblasti života.

 

www.fbi.gov

FBI_vyd2015_6_nowat

Navštívili ste niekedy stránky federálneho úradu pre vyšetrovanie? Možno budete prekvapení, že sa veľmi podobajú tomu, čo poznáte z filmov. Môžete sa pozrieť na desiatku najhľadanejších osôb podľa rôznych kategórií a skrátený popis dôvodu ich celoštátneho alebo medzinárodného hľadania. Budete prekvapení. Vo filme viete, že zločinec je herec. Tu je to však mamička, ktorá sa dopustila závažného činu a vyzerá takmer na vlas rovnako ako vaša suseda. Okrem toho sú tu rôzne „zaujímavosti“ o osobách a prípadoch, o terorizme. Stránka, aj keď je v angličtine, je vhodná pre každého, kto sa o tieto témy čo i len trochu zaujíma. A niečo na odľahčenie? Pozrite si bankové lúpeže a ich frekvenciu so zakreslením na mape USA.

 

www.skratky.sk

Skratky_vyd2015_6_nowat

So skratkami sa stretávate po celý život. Bežne ich vidíte a sami používate a na ich pochopenie je práve táto stránka. Keďže sú ich tisíce, príde vhod triedenie do kategórií ako matematika, cestovanie a doprava, internet a domény, peniaze a financie a ďalšie. Vhodné je to nielen na zopakovanie si niektorej problematiky, ale browsovanie po tomto webe má aj náučný charakter. Nás oslovila napríklad matematika. Typicky napríklad vysvetlenie skratky deka ako 10. Ak si vypýtate 10 deka salámy, nikto si vás nevšimne. Skúste si pýtať v obchode 100 gramov a hneď sa stanete terčom údivu. Nielen samotnú informáciu o skratke, ale aj o jej použití sa dozviete pri jej bližšej definícii pri každej z nich.

 

www.houseplans.com

HP_vyd2015_6_nowat

Patríte do skupiny ľudí, ktorí by si chceli postaviť dom, no nestretli sa s optimálnym návrhom? Tu získate skutočne obrovský prehľad o tom, čo sa vôbec postaviť dá a čo je reálne aj naprojektované. Stránka slúži na kúpu nákresov rôznych štýlov stavieb. Zaujala nás svojím konceptom grafických náhľadov a nákresov, ktoré sa dajú pozrieť v náhľade na podlažie domu aj zadarmo. Skvelá vec pre tých, ktorí by chceli dom, ale nemajú dostatočnú predstavu čo a ako. Páčilo sa nám triedenie podľa počtu izieb, architektúry, typu (rodinný, dielňa a garáž, prázdninový, plážový, chata…), podľa rozlohy a ceny plánov. Ak ste ešte nevykopali základy, odtiaľto treba začať.

 

www.new7wonders.com

New_vyd2015_6_nowat

Sedem divov sveta poznáme. Čo takto určiť nové? Táto stránka obsahuje rôzne mestá, prírodné úkazy a stavby, ktoré by pokojne mohli nahradiť doterajšie určené divy sveta. Na fotografiách sú zaradené podľa témy vybrané stavby, ktoré sa do úzkeho rebríčka siedmich zaujímavostí môžu dostať. Nechýbajú medzi nimi Akropola, Eiffelova veža, Veľký čínsky múr alebo napríklad Socha slobody. Na stránke sú nádherné fotografie charakteristicky zobrazujúce danú pamiatku alebo prírodné zoskupenie. Keby sme mali vyberať, bola by to neľahká úloha. Stránku odporúčame pozrieť nielen kvôli tipom, kam na dovolenku. Získate slušný prehľad TOP zaujímavostí našej planéty, a to sa oplatí vidieť aspoň na webe.

Ďalšie tipy

www.forbes.com/billionaires – Poznáte obľúbené rebríčky bohatých ľudí? Magazín Forbes ich má pekne pokope, a to celkovo aj v rôznych kategóriách

www.instructables.com – Návody ako vyrobiť bežné aj podivné veci. Pomôcky všetkého druhu a na každú príležitosť na stránke plnej inšpirácií

http://www.treehugger.com – stránka plná zaujímavostí zo sveta. Trochu iné podanie, trochu iné informácie. Oplatí sa vidieť, ak chcete vedieť, čo hýbe svetom. Zaujímavé sú napríklad informácie o rýchlovlakoch

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.