Alpine DVR-F800PRO je pokročilá kamera do auta, ktorá zaznamenáva obraz v kvalite Full HD 1080p, 30 FPS. Obrazový snímač je Sony Exmores STARVIS, 2,3 Mpx a ten zabezpečuje výbornú kvalitu obrazu aj v noci. A o tom aj kamera do auta je, chcete predsa vidieť a neskôr dokázať, čo sa pred vami stalo a toto je riešenie, ktoré to umožní.

Kamera zaznamenáva obraz hneď po naštartovaní vozidla. Pritom vám hlasovo oznámi, že je pripravená a tiež, že má vhodný GPS signál. Zároveň sa rozsvietia aj LED svetlá, ktoré vás o tom informujú. Výhodou je, že tieto LED svetlá nerušia ani v noci. Kamera teda okrem obrazu zaznamenáva aj GPS a tiež rýchlosť jazdy. Videozáznamy sa ukladajú do segmentov jednej minúty na microSD kartu. Kapacita jedného video súboru je 80 MB. V dodávke je karta s kapacitou 32 GB, čo plne postačuje na prevádzku.

V prípade zaregistrovania nehody trojosovým G-senzorom systém automaticky uloží nahraný obraz 10 sekúnd pred a po incidente. Zároveň vás na to upozorní aj akusticky. Incidenty sú aj také, kedy vbehnete do diery na ceste, prípadne vtedy, keď prechádzate cez staré železničné priecestie, ktoré má viacero nerovností.

Na používateľskom paneli kamery máte tlačidlá, ktoré umožňujú na manuálny pokyn nahrať video, vypnúť kameru, vypnúť vytvorenie vlastnej Wi-Fi siete a formátovať vloženú microSD kartu. Rovnako si môžete vybrať, či sa do videa má nahrať aj zvuk vo vozidle alebo nie. Pri manuálnom pokyne na záznam sa na microSD kartu uloží 10 sekúnd pred potlačením a 50 sekúnd po potlačení najväčšieho tlačidla na paneli kamery.

Bezpečnostné funkcie

DVR-F800PRO udržuje auto pod dozorom pri jazde ale aj pri parkovaní. Ak sa po zaparkovaní zaregistruje pohyb s vozidlom, videozáznam sa uloží na microSD kartu a môžete si pozrieť, čo sa s autom dialo, resp. kto to urobil. Na to, aby vám parking režim fungoval, musí byť kamera pripojená nie cez cigaretový zapaľovač ale špeciálnym káblom na pevné pripojenie k vozidlu.

Inštalácia kamery je jednoduchá, stačí na čelné sklo nalepiť podložku a k nej pripojiť kameru. V dodávke je 5 metrový napájací kábel s koncovkou na cigaretový zapaľovač a 3 metrový kábel na pevné zabudovanie do auta. U nás inštalácia do ata zabrala asi 10 minút. Predtým ako nalepíte kameru na správne miesto je však vhodné ju zapnúť a pripojiť k smartfónu. Takto si totiž overíte správne umiestnenie kamery.

Mobilná alikácia

Na spojenie s kamerou je určená mobilná aplikácia Thinkware Dash Cam. Pomocou nej kameru jednak nastavujete ale tiež si overíte jej správnu polohu. Kamera je so smartfónom spojená napr. pomocou Wi-Fi pripojenia. Na to aby ste na smartfóne videli živý obraz z kamery musíte v tomto prípade vypnúť mobilné pripojenie na internet.

Potom už zistíte, čo vidí kamera a môžete presne nastaviť jej správnu polohu. Vertikálna pozícia sa dá meniť otáčaním objektívu kamery, horizontálna je však pevne daná tým, kde podložku pre kameru prilepíte. Mali by ste tak urobiť do stredu čelného okna.

Správna poloha kamery je podstatná pre ďalšie funkcie tejto kamery. Alpine F800PRO totiž funguje aj ako asistent jazdy – je tu signalizácia prekročenia jazdného pruhu, nebezpečného priblíženia sa k predchádzajúcemu vozidlu, upozornenie na rýchlostnú kameru alebo prekročenie nastaveného rýchlostného limitu. My ste tieto funkcie kamery nepoužívali, lebo máme podobný systém vo vozidle. Kameru máme však stále v aute pre pokoj v duši. Vieme, že keď sa niečo stane a pravda je na našej strane, máme dôkaz. Samozrejme, závisí od vyšetrovacieho orgánu ako sa k tomu postaví, ale jednoducho máte niečo hmatateľné v ruke, nie je to len slovo proti slovu. A výhodou tejto kamery je práve to, že na záznamoch aj skutočne vidíte, čo sa stalo a ak sú predchádzajúce autá dostatočne blízko, tak viete aj rozpoznať ich ŠPZ. A to aj v noci, za dažďa. Práve vtedy je totiž pravdepodobnosť havárie vyššia.

Pripravili sme pre vás aj video, v ktorom uvidíte, ako táto kamera zaznamenáva obraz pri rôznim počasí a dennej dobe.

Nastavenie kamery

Jednotlivé vlastnosti tejto kamery si môžete nastaviť – napr. aká je kvalita záznamu, či sa má hlásiť prekročenie jazdného pruhu, aká je hlasitosť hlásenia a pod. Všetky nastavenia sa ukladajú na pamäťovú kartu, a teda ostávajú v platnosti aj po prerušení napájania kamery.

Aj zadná kamera

K dispozícii je aj voliteľná kamera (RVC-R800) na sledovanie diania za vozidlom. Tú potom umiestnite na zadné sklo vo vozidle. Pomocou smartfónu ale aj počítača (Windows či Mac) je možné prezerať a upravovať nahrávky. Pre Windows je to aplikácia DashCam Viewer a tá vám prehľadne zobrazí obraz, vašu polohu na mape a rýchlosť. Je to veľmi prehľadné a rýchle. Na počítači pritom vidíte viac ako na smartfóne.

V súvislosti s touto kamerou sa dá ešte využiť aj cloud, ktorý vám poskytuje výrobca. V tomto prípade musí byť kamera pripojená cez hot-spot a záznamy má uložené v cloude. Špeciálne funkcie potom umožňujú nájsť zaparkované auto podľa poslednej GPS pozície alebo stanoviť oblasť, po výjdení z ktorej vám auto zahlási cez mobilný telefón varovanie.

V celkom hodnotení je to veľmi prepracovaná kamera, ktorá vyniká hlavne kvalitným obrazom a efektným dizajnom.

Cena: 299 eur

Zapožičal: www.audio.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.