Ak je notebook väčšinou len položený na pracovnom stole, hmotnosť nemusí byť kľúčová. Pri častej mobilite je ale podstatná.

Jedným z kritérií pri výbere notebooku je i jeho váha. Možno sa to mnohým bude zdať ako zanedbateľné, ale aj pol kilogramu môže pri častom prenášaní predstavovať celkom zásadný rozdiel.

Od hmotnosti notebooku sa v drvivej väčšine prípadov odvíja i jeho výkon. Fyzikálne zákony „nepustia“ a nedá sa očakávať, že v tenkom a útlom tele notebooku bude môcť byť osadená výkonná grafická karta, vyžadujúca účinné chladenie. Najnovšie generácie grafických kariet síce v tomto smere prinášajú vylepšenia, ale vysoký výkon si proste stále žiada svoje.

Keď hovoríme o ľahkých notebookoch, tie najľahšie mávajú aj menej ako kilogram, ale najčastejšie sa vyskytuje hmotnosť okolo 1,1 až 1,3 kilogramu. To je prijateľný kompromis medzi mobilitou a cenou, ktorá pri tých spomínaných najľahších notebookoch býva veľmi vysoká.

Ľahké notebooky sa hodia pre študentov, ktorí ich využívajú na zapisovanie poznámok, písanie prác, online výučbu a iné neveľmi náročné úlohy, kde nie je potrebný vysoký výpočtový výkon. Svoje uplatnenie nachádzajú aj v biznis sfére či rôznych inštitúciách.

Ťažké notebooky bývajú predovšetkým herné notebooky, ale aj multimediálne určené napríklad na strihanie videí. Aj v tomto smere však prišlo za posledné roky k zmene k lepšiemu. Zatiaľ čo bežný notebook pred povedzme desiatimi rokmi vážil dve či tri kilá, dnes sa do tohto rozmedzia pohodlne zmestí výkonný herný či multimediálny notebook. Určite neplatí, že herný notebook je päť- či šesťkilogramové monštrum (hoci i dnes sa nájdu aj také) a pri spomínanej váhe dva až tri kilogramy už existuje prijateľná mobilita.

S hmotnosťou a hrúbkou notebooku má priamy súvis tiež chladenie. Tenké kancelárske notebooky s úspornými procesormi a vstavanými grafickými kartami dokážu byť prakticky úplne tiché a ich ventilátory sa roztočia len sporadicky pri vyššej záťaži (a niektoré modely už ventilátory ani vôbec nemajú, napríklad MacBooky s M1 a M2 čipmi).

U herných notebookov, kde je osadený výkonný procesor a silná grafická karta, však môžu ventilátory šumieť neustále aj pri nenáročnej kancelárskej práci. Hoci je to naozaj tichý zvuk, pri sústredení napríklad v noci môže rušiť. Takže aj tento aspekt treba vziať do úvahy pri výbere notebooku.

No a v neposlednom rade je tu spotreba. Veľké herné notebooky si vyžadujú silné, niekoľko stowattové zdroje a ich spotreba sa môže približovať desktopom. Naopak, ľahké kancelárskej notebooky bývajú úspornejšie a dajú sa neraz napájať 45- či 65-wattovými zdrojmi (prípadne aj slabšími).

Výrobcovia však myslia na potreby všetkých ľudí a preto mávajú vo svojom portfóliu ľahké notebooky pre študentov, úradníkov či biznismenov, ale aj ťažké pre hráčov a tvorcov videoobsahu. Typickým príkladnom môžu byť notebooky Lenovo, kde majú biznisové ThinkPady aj herné Legiony klávesnicu s podobným dizajnom, na ktorej sa naozaj dobre píše.

Zdroj: vlastné, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.