Android Auto je tu s nami už nejakú chvíľu a je to dobrý systém na dosiahnutie inteligentnej výbavy v automobile. Oplatí sa hlavne vtedy, ak vám pôvodná inteligentná výbava v aute nevyhovuje alebo tu niečo chýba.

Príkladom je najnovšie auto Toyota Yaris, kde ani pri najvyššej prémiovej výbavy nie je zabudovaná vlastná navigácia. To je síce prekvapujúce, ale zrovna tu sa Android Auto využije vrchovatou mierou. V minulosti to však bolo tak, že Android Auto (a Apple CarPlay) boli vo výbave áut, ktoré už od výroby mali vynikajúci multimediálny a informačný systém a jeho dopĺňanie nebolo potrebné (Mercedes-Benz, BMW a pod). Teraz sa to mení, na zabudovanie podpory pre Android Auto toho veľa netreba a navyše práve teraz prináša niečo, čo sa len tak nevidí. Je to podpora inteligentnej domácnosti priamo z auta.

Vyskúšali sme si prepojenie s telefónmi Samsung Galaxy, ktoré majú priamu podporu systému SmartThings. Práve sem si môžete totiž pripojiť rôzne domáce zariadenia. Samsung tvrdí, že je to otvorená platforma a do SmartThings môžu vstúpiť aj zariadenia od tretích strán.  Minimálne existujú inteligentné žiarovky, otvárač garážovej brány či alarm, ktorý je možné pripojiť do systému SmartThings.

SmartThings v Android Auto, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

SmartThings v Android Auto, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

My sme vyskúšali pripojiť do SmartThing rôzne domáce spotrebiče od Samsungu ako je práčka alebo televízor. Rovnako by sa to dalo urobiť s robotickým vysávačom, klimatizáciou, chladničkou alebo čističkou vzduchu. Pripojenie týchto zariadená je veľmi jednoduché, stačí byť v okamihu párovania na blízku, ideálne na rovnakej Wi-Fi sieti. Pritom určujete, kde sa dané zariadenie nachádza (v akej miestnosti) a definovať si môžete aj jeho názov.

Spustená udalosť v SmartThings v Android Auto, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Spustená scéna v SmartThings v Android Auto, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Android Auto teraz obsahuje novú položku, ktorá reprezentuje aplikáciu SmartThings. Ak nemáte priradené žiadne zariadenie do vášho osobného priestoru, aplikáciu v Android Auto nevyužijete. Ak ale zariadenia priradené máte, môžete ovládať jednotlivé zariadenia cez internet z ľubovoľného miesta.

Ideálny scenár je potom taký, že prichádzate autom domov a podľa GPS súradníc sa po priblížení automaticky naštartuje to, čo ste si definovali pri tejto situácii. Otvorí sa brána, rozsvietia sa svetlá, teplota v miestnosti sa zvýši a zapne sa televízor. Naozaj to funguje a celé nastavovanie je pomerne jednoduché.

Vyskúšajte si to , ak máte všetko potrebné: auto s podporou Android Auto, smartfón Samsung Galaxy plus zariadenia pripojiteľné do SmartThings a uvidíte, že už teraz môžete robiť veci, ktoré ste si už dávno želali.

Pozrite sa na tento systém aj vo videu. Konkrétna scéna so SmartThings je v čase 3:47

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.