Doba prevádzky prenosných počítačov pri práci bez elektrickej zásuvky je pre ich používateľov dôležitá téma a jedným z faktorov, podľa ktorých si svoj nový notebook vyberajú. Výrobcovia preto svoje notebooky osadzujú úspornými procesormi, prepracovanými systémami chladenia a stále vyspelejšími batériami. Preto notebooky dnes bez nabíjačky vydržia nielen celú pracovnú dobu, ale napríklad aj dlhý, transkontinentálny let. Výdrž notebooku ale samozrejme záleží tiež od použitého softvéru a to na čele s operačným systémom.

Najpoužívanejším operačným systémom osobných počítačov je aktuálne Microsoft Windows 10, ktorý po viac ako troch rokoch od svojho uvedenia zosadil z trónu veľmi obľúbený Windows 7. Používanie moderného operačného systému je pritom dôležité nielen kvôli novým funkciám, ale predovšetkým aj pre možnosť optimálneho využitia moderného hardvéru počítača.

S výdržou prenosných počítačov na batériu súvisí najmä riadenie jeho výkonu podľa aktuálnej potreby bežiacich aplikácií alebo spôsob práce s procesmi bežiacimi na pozadí operačného systému. Windows 10 majú navyše vstavaný aj úsporný režim, ktorý možno nastaviť na automatickú aktiváciu pri poklese stavu akumulátora pod stanovenú hranicu. Podobnú funkciu, ktorá predovšetkým zníži výkon procesora a jas podsvietenia displeja prenosného počítača, nájdeme aj v smartfónoch.

„Aby bolo možné využívať moderné technológie na úsporu energie v batériách notebookov, je potrebné pravidelne inštalovať aktualizácie operačného systému i ovládačov hardvéru. Windows 10 sa aktualizujú automaticky a s ovládačmi hardvéru môžu pomôcť špecializované aplikácie“, konštatuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, ktorý ponúka vlastné batérie značky T6 Power do mobilných zariadení.

Blíži sa jarné aktualizácie Windows 10

Microsoft Windows 10 sa nepretržite vylepšuje a dvakrát ročne (na jar a na jeseň) sú k dispozícii tzv. veľké aktualizácie. V najbližších týždňoch sa môžeme tešiť na tohtoročnú jarnú veľkú aktualizáciu Windows 10, ktorá prinesie tak dizajnové ako aj funkčné zmeny tohto operačného systému. Medzi pripravované novinky patrí napríklad funkcia sandboxu (pieskoviska), teda chráneného prostredia, v ktorom bude možné úplne bezpečne spúšťať neznáme aplikácie. Nová funkcia môže posilniť zabezpečenie počítača pred škodlivými programami. Operačný systém Windows 10 bude po novom aj užšie prepojený s androidovými smartfónmi. Okrem čítania a písania SMS správ alebo prezeranie fotiek zo smartphonu bude novo možné vo Windows 10 zobraziť aj obraz displeja pripojeného telefónu. Zmeny vzhľadu Windows 10 budú zahŕňať napríklad úpravy zobrazenia obsahu v ponuke Štart alebo rozšírenie o tmavú tému aj na ďalšie aplikácie z výbavy Windows 10.

Prepracovania sa dočká aj internetový prehliadač Microsoft Edge, ktorý bude teraz postavený na rovnakom jadre, ako výrazne rozšírenejší Chrome od Google. „Práve internetový prehliadač, ktorý máme spustený prakticky neustále, má veľký vplyv na spotrebu energie z batérie notebooku. Využíva totiž výkon procesora, grafického čipu i Wi-Fi adaptéra a optimalizácia jeho spotreby môže znamenať aj desiatky minút prevádzky notebooku na batériu navyše, „vysvetľuje Radim Tlapák.

Výdrž batérie predĺži jej kalibrácia

Aj napriek vyspelej technológii dobíjanie notebookových batérií zostáva časť starostlivosti o ich kondíciu na samotnom používateľovi. Že s batériou notebooku nie je niečo v poriadku možno ľahko spoznať nielen podľa skracujúcej sa dobe výdrže na batériu. Pritom dochádza k veľkému rozdielu medzi udávanou a skutočnou dobou prevádzky na batériu, ako ju zobrazuje operačný systém. Než sa rozhodnete slabnúcu batériu notebooku vymeniť za novú, čo u dnešných modelov spravidla vyžaduje odborný zásah servisného technika, môžete skúsiť batériu nakalibrovať.

„Najjednoduchším spôsobom kalibrácia batérie notebooku je nechať ju opakovane nabiť do plnej kapacity a potom ju opäť vybiť. Aby ste nemuseli celý čas na notebooku pracovať, môžete vo Windows upraviť nastavenia tak, aby notebook pri neaktivite neprešiel do režimu spánku alebo dlhodobého spánku. Príslušné predvoľby nájdete v nastavení napájania. Počas vybíjania i nabíjania môžete notebook bežne používať, „predkladá návod Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Pokročilejšie metódy kalibrácia batéria ponúka BIOS (v novších počítačoch UEFI), teda zavádzací systém prenosného počítača. Funkciu kalibrácia batérie ale nenájdete vo všetkých notebookoch. Preskúmajte BIOS a ak sa v ňom funkcie kalibrácie nachádza, nasledujte pokyny sprievodcu jej použitím. Spravidla ide o proces riadeného dobitia a následného vybitia akumulátora.

Ďalšie možnosti údržby batérií notebookov ponúkajú špecializované aplikácie. Tie predovšetkým presne identifikujú typ inštalovanej batérie a tiež diagnostikujú jej kondíciu na základe počtu už absolvovaných nabíjacích cyklov či poklesu dostupnej kapacity. Potom vám programy ako Smarter Battery alebo BatteryCare pomôžu s kalibráciou batérie a prípadne aj s riadením spotreby na dosiahnutie dlhšej prevádzky prenosného počítača bez napájania z elektrickej siete.