Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálne technológie podstatne zlepšujú fungovanie sveta a tento potenciál je v štáte stále nevyužitý. Informatizácia verejnej správy však nie je ľahká téma.

Predstavuje komplikované prostredie, v ktorom jednotlivé rezorty často pracovali nekoordinovane a hájili si vlastné záujmy, projekty sa navrhovali za premrštené ceny a výsledky pre občana boli chabé. Štátne IT je zároveň sektor, v ktorom stále trvajú podozrenia z nekalých obchodných praktík a prerastenej korupcie.

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vznikol aj z podnetu Slovensko.Digital ako koordinačný a riadiaci orgán, ktorý mal informatizáciu zjednotiť a viesť za spoločným cieľom. Pozícia podpredsedu vlády preto podľa nášho názoru vyžaduje najmä lídra so skúsenosťami, schopného priniesť výsledky, ktorý bude mať politickú váhu naprieč verejnou správou, rešpekt v odbornej verejnosti a nevyvolá okamžité pochybnosti.

Zároveň sa práve v týchto mesiacoch spúšťajú obstarávania eurofondových IT projektov v hodnote stoviek miliónov eur. Slovensko.Digital chce preto upriamiť pozornosť kompetentných politikov aj na potrebu bezúhonnosti a odvahy nového lídra informatizácie. Potrebujeme sa popasovať s korupčnými neduhmi informatizácie na strane úradov aj firiem a sme presvedčení, že len tak dokážeme naplniť očakávania verejnosti na očistu krajiny.

Slovensko.Digital bude novému vedeniu informatizácie partnerom pri plnení vízie, ktorú má štátne IT pred sebou.

Značky: