Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Inteligentný a super ľahký invalidný vozík Phoenix i, vyrobený z kompozitného materiálu na báze uhlíkových vlákien, je inovatívnym projektom britskej spoločnosti Phoenix Instinct. Zvíťazil v súťaži Mobility Unlimited Challenge, ktorú organizujú nadácia Toyota Mobility Foundation a Nesta Challenges. Briti okrem ocenenia získali aj financie na realizáciu svojho projektu.

Phoenix i získal hlavnú cenu 1 milión dolárov. Cieľom tejto súťaže je zaviesť nové riešenia do sveta pomocných zariadení pre ľudí so zdravotným postihnutím. Je to jeden z mnohých spôsobov, akými Toyota realizuje svoju misiu Mobilita pre všetkých (Mobility for All).

Zdroj: phoenix_instinct

Zdroj: phoenix_instinct

Vozík Phoenix i využíva inteligentné systémy, ktoré automaticky udržiavajú jeho ťažisko v správnej polohe. Vďaka tomu je nielen mimoriadne ľahký, ale zároveň aj stabilný a jednoducho sa s ním manévruje. Jeho rám je vyrobený z ľahkého a odolného kompozitu s uhlíkovými vláknami. Podpora predných kolies redukuje nepríjemné vibrácie a minimalizuje zaťažovanie používateľa.  Inteligentne riadený systém brzdenia zasa automaticky rozpozná jazdu z kopca a podľa toho primerane zníži rýchlosť vozíka. Tento projekt prináša do života ľudí so zdravotným postihnutím novú úroveň slobody pohybu.

Súťaž existuje od roku 2014 a je určená pre inžinierov, inovátorov a dizajnérov z celého sveta. Jeden ročník trvá tri roky a prihlasujú doň projekty zariadení, ktoré využívajú najnovšie technológie na zvýšenie mobility a nezávislosti ľudí so zdravotným postihnutím. V súťaži, ktorú vyhlásili v roku 2017, predstavovala celková výška finančných výhier 4 milióny dolárov. Svoje projekty do nej prihlásilo 80 tímov z 28 krajín sveta. Účastníci mali k dispozícii aj mentoring inžinierov z Toyoty a vedcov z Human Engineering Research Laboratories z univerzity v Pittsburghu.

„Víťazstvo v súťaži Toyota Mobility Unlimited Challenge je pre náš tím obrovskou cťou. Je to aj dobrá správa pre ľudí odkázaných na invalidný vozík. Ten sa totiž – ako dobre vieme – technologicky nezmenil už celé desaťročia. Finančné prostriedky, ktoré sme získali, nám umožnili dokázať, že umelá inteligencia má svoje miesto aj v tomto priemysle. Vďaka tomuto oceneniu môžeme našu prácu urýchliť a uviesť náš nový vozík na trh. Tešíme sa, že Toyota sa vo svojich aktivitách sústreďuje aj na oblasť ľudskej mobility. Myslím, že vďaka  nim už onedlho uvidíme na trhu mnoho nových dôležitých produktov. My vo Phoenix Instinct sme radi, že môžeme začať revolúciu v oblasti inteligentných invalidných vozíkov,“ vyjadril sa Andrew Slorance, generálny riaditeľ Phoenix Instinct.

 

 

Značky: