Mať notebook, ktorý je skutočne rýchly, to chce trochu načrieť do peňaženky. My sme vyskúšali multimediálne notebooky a pracovné notebooky na cesty. Áno, multimediálne sú prvé dva, dve Yogy sú jasne prenosné zariadenia. Všetky počítače môžeme s pokojným svedomím odporúčať podľa toho, aký rozmer hľadáte.

Lenovo Yoga 900 je absolútna špička. Toto je notebook, ktorý by sme my sami chceli a robil by nám spoločnosť nielen na cestách, ale aj v kancelárii. Z radu „neuveriteľných“ prenosných počítačov tento jednoznačne vytŕča. Nezabudli sme ho patrične oceniť.

Acer Aspire V 17 Nitro

Multimediálno-herný stroj od Aceru sme už v minulosti testovali. Bol to však 15,6″ model a teraz máme o stupeň väčšiu uhlopriečku. Subjektívne ho hodnotíme ako krajší. Predsa len vo všeobecnosti sa dá tvrdiť, že rozmernejšie modely sú krajšie. Vyhotovenie je nenápadné, no vlastne celkom efektné. Čiernu farbu dopĺňa strieborný plast v zadnej časti zasahujúci nad základňu a je vedený pod klávesnicou. Tá má jednostupňové červené podsvietenie. Keď ho zapneme, zobrazí sa aj červená línia pod spomínaným krytom kĺbu. Vyzerá to veľmi pekne a potme ešte lepšie. Cez deň však podsvietenie nevyužijete.

Aspire-V17-Nitro-Black-Edition-VN7-791_left-facing_vyd2015_6_nowat

Klávesy majú rovnakú priehľadnú úpravu ako pri menšom modeli, teda vo výsledku dostanete nie červenú, ale ružovkastú farbu. Chválime touchpad, ktorý sa dá dobre využiť a nie je príliš rozmerný. Ten totiž žiadny hráč nepotrebuje a zbytočne by zavadzal. Na kancelárske využitie je však ideálny. Špeciálny priestor si zaslúži opierka na ruku. Je pogumovaná a veľmi dobre na nej budete pociťovať stabilitu dlaní.

Povedzme, že spracovanie resp. „obyčajná“ čierna môže pôsobiť fádne, no tu ide v prvom rade o to, ako sa vám bude hrať. Škoda, že klávesnica nemá šípky oddelené od hlavného bloku, navyše šípky nahor a nadol sú zmenšené na polovičný rozmer. To však takisto vnímame s rezervou. Toto nie je rýdzo herný notebook. Pod kapotou má hernú výbavu, no stále je to taký multimediálny počítač. Vhodný je aj na strih videa. Silnou stránkou sú aj štyri reproduktory, ktoré poslúžia podľa nás viac na dofarbenie filmového zážitku. Hráči si dajú na hlavu slúchadlá.

Parametre a technológie
Procesor Intel Core i7-6700HQ 2,6 ÷ 3,5 GHz je štvorjadrový procesor. Teda primárny výpočtový výkon poskytne na adekvátnej úrovni a o silnej mobilnej grafike NVIDIA GeForce GTX 960M so štyrmi gigabajtmi videopamäte netreba pochybovať. Kombinácia 128 GB SSD a 1 TB klasického disku sa nám zdá ako výhodná. Jednak sa nepredražuje notebook a navyše je tu dosť priestoru na inštaláciu diskovo náročnejších hier na iný oddiel. Stále však budete mať super rýchly stroj s výkonným SSD diskom. Nová generácia tohto notebooku prináša aj USB port typu C, čo veľmi oceňujeme. Tento port sa v nových notebookoch pomaly začína uplatňovať.

Druhou záležitosťou je softvérová podpora. Je tradičné, že Acer pridáva špeciálne utility. Súvisia priamo s hardvérom. Či už ide o zvukové nastavenia alebo o špeciálne upravenú aplikáciu na eliminovanie prachu. Toto je vynikajúca vec a ide o softvér, kedy jedným tlačidlom prepneme smer otáčania ventilátora do výduchov. Takto sa notebook zbaví prebytočného prachu a vyfúkne ho von.

Toto sme nemohli otestovať v úplnej praxi, nakoľko by bolo potrebné mať notebook niekoľko mesiacov. Softvér však funguje bezchybne a je počuť ako sa zvýšia otáčky ventilátora. Navyše, toto robí notebook automaticky každé tri hodiny. Výnimkou je vysoké zaťaženie, keď napríklad hráte hry. Vtedy sa nezastavuje, aby zmenil smer otáčania.

Vďaka veľkému telu sme nezaznamenali ani veľké teplotné výkyvy a pri menej náročnom hraní sa dostanete pod 40 °C. Spotreba na úrovni 75 W je spriemerovaná aj s režimom počas hrania. Takúto spotrebu pri použitej grafike dosiahnete aj v strihacom programe.

Hodnotenie
+ nenápadný no príjemne ladený dizajn, podsvietenie, antiprachový systém, vysoký výkon na seriózne hranie
– zapustené a rozdelené šípky v hlavnom bloku klávesnice

Cena: 1229 EUR
Zapožičal: Acer

 

HP ENVY 15-ae103nc

Nádherne spracovaný notebook s príjemným zakrivením okolo klávesnice upúta pozornosť na prvý pohľad. Takýchto kúskov na trhu veľa nemáme. Telo dokonale imituje hliník, no aj v plastovej verzii ide o hodnotný kúsok. Hoci priznávame, odhadnúť, či ide o hliník alebo plast je dnes naozaj náročné. Je to tak 50:50. Aj keď tu (nie) je hliníkové telo, povrch môže byť nepríjemne studený. To hlavne v prípade, ak ho budete používať mimo kancelárie. A aj keď nejde o vyslovene cestovný počítač, doba výdrže a kvalita spracovania vám umožní nosiť toto zariadenie so sebou.

hp-envy-15-ae103nc-p4a80ea-image1-big_ies2227265_vyd2015_6_nowat

Rozšírený touchpad nielen že vyzerá dobre, ale dobre sa na ňom bude aj pracovať. Full HD displej nie je dotykový a má špeciálnu povrchovú úpravu proti odleskom. To z HP ENVY robí vynikajúci kancelársky stroj. Klávesnica má biele podsvietenie. Výrobca si však na nej mohol dať viac záležať. Je totiž nerovnomerné. Večer to síce až taký problém nebude a využijete výhodu osvetlenia klávesov, cez deň sme však podsvietenie radšej vypli.

Veko displeja má dostatočný výklopný uhol a po jeho vyklopení mierne zdvihne základňu notebooku. Na spodnej časti, resp. zadnej po zaklopení veka má gumové podložky. Ocenili sme, že je notebook stabilný aj režime, kedy začne zdvíhať základňu. Niektoré notebooky sa totiž začnú šmýkať. Potešila nás aj prítomnosť čítačky odtlačkov prstov vpravo na opierke na ruky. Skutočne prekvapení sme boli reproduktormi Bang&Olufsen.

Hrali vynikajúco a poskytli aj dynamické basy. Iste, porovnávať integrované reproduktory s externými nie je možné, no tieto pokojne využijete na ozvučenie filmov aj pri počúvaní vašej obľúbenej hudby do určitej hlasitosti. Toto sa podarilo.

Parametre a technológie
Počítač je značne výkonný, čo jednak prezrádza cena nad 1000 eur a tiež konfigurácia. Procesor Intel Core i7-6500U 2,5 ÷ 3,1 GHz sa hodí na náročné používanie, akým je napríklad strih videa. Na Full HD displeji je to činnosť, ktorá sa dá určite vykonávať. No nielen to. Toto je notebook aj na hry. Silná verzia grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 950M, 4 GB VRAM poslúži na hranie, no tiež aj práve pri kódovaní videa v strihacích programoch.

Pevný disk SSD s kapacitou 256 GB je solídny základ a na dáta máte 1 TB pevný disk. Výrobca pridal do tela aj optickú DVD napaľovačku. Do 15,6″ tela sa bez problémov vošla a nerobíme si ilúzie o väčšom počte portov, ak by tu aj nebola J.

Výrobca hovorí aj o technológii CoolSense, ktorá prispôsobuje chladenie a vedie chladiace súčasti vo vnútri tak, aby sa chladil notebook čo najefektívnejšie. Tu máme mierne výhrady. Opierka na ruku nie je chladená rovnomerne a klávesnica je teplejšia aj pri bežnom používaní. To by sme videli ako výhodu pri odolnom notebooku pri použití vo vonkajšom prostredí. Chválime ale vysoký grafický výkon, celkové spracovanie a komfort, ktorý notebook pri práci poskytne.

Hodnotenie
+ unikátne spracovanie, kvalita reproduktorov, vysoký výkon, štyri USB 3.0 porty
– diskutabilné chladenie CoolSense, nerovnomerne podsvietená klávesnica

Cena: 1219 EUR
Zapožičal: www.hpobchod.sk

 

 ntb_test_TOUCH_IT_2015_07_tab1_nowat

Lenovo Yoga 700

Lenovo a Yoga – to je spojenie, ktoré k sebe neodmysliteľne patrí. Toto je totiž jediná firma, ktorá svoje notebooky tohto typu dotiahla k dokonalosti. Nebudeme hodnotiť, nakoľko je reálne využitie v štyroch rôznych stavoch, keďže je tu displej otočný o 360°. Využitie bude pravdepodobne hlavne v režime notebooku a v režime tabletu. A na tieto dve veci je to ideálny počítač.

YOGA 700 14_Orangle_11_vyd2015_6_nowat

Hoci to nie je úplne čítačka dokumentov, dá sa použiť počas cestovania práve v pasívnom režime, kedy budete viac prezerať obsah, ako ho vytvárať. Páčilo sa nám pogumované spracovanie povrchu, vďaka čomu získate nielen stabilný počítač, ale aj dobrú opierku na ruku. Povrch sa nikde priveľmi nešmýka, a to pri práci a držaní v rôznych polohách oceníte. Pri práci však budete pravdepodobne vypínať touchpad, inak oň počas písania zavadíte a posuniete si kurzor.

Klávesnica má špeciálne tvarované klávesy a jednostupňové podsvietenie. Dobre sa na nej píše, no počas tohto pôsobí mierne „rozhrkaným“ dojmov. Nie je ani najhlučnejšia, no vydáva zvuky, ako keby ste počas písania hrkali s korálikmi.

Spracovanie kĺbu je veľmi dobré a displej sa nekýve, keď naň ťukáte prstom. Je stabilný pri akomkoľvek uhle otvorenia. Aj tu je konektor napájania kombinovaný s USB portom. Ak nepotrebujete notebook nabíjať, získate USB 2.0 port. A počas našich testov sme si preverili, že toto je stroj, ktorý s vami bez problémov zvládne cestu vlakom Bratislava – Košice a ani sa nebudete musieť veľmi obmedzovať na šetrení cez Wi-Fi konektivitu alebo jas displeja.

Parametre a technológie
Procesor Intel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz je vhodný na bežné aj náročnejšie používanie. Kapacita RAM je štandardných 4 GB, SSD disk má kapacitu 128 GB. To sa javí ako menšia nevýhoda, no pri práci to voči dvojnásobku kapacity až tak nepocítite. Dáta môžete ukladať do cloudu a využívať externý disk. Čo aj odporúčame. Navyše toto nie je herný stroj, takže nebudete musieť inštalovať gigabajty dát.

Procesor z novej, šiestej generácie, má aj inovovanú grafiku a teda kto chce, určite bude môcť využiť výkon notebooku na staršie hry s istými obmedzeniami na detailoch. Treba povedať, že toto je veľmi tichý počítač aj pri vyššej záťaži. Teplota nie je kritická, pri danom CPU novej generácie ide skôr o výnimočne dobrý parameter.

Notebook sa nám páčil najmä svojím konceptom. Pri bežnom prezeraní stránok využijete režim tabletu a nový Windows 10 takýto režim podporuje natívne. No kto nechce, nemusí si na prispôsobenie zobrazenia v tomto režime zvykať, tiež si však môžete nastavenie nechať prepínať automaticky.

Notebook sa na určitých miestach zahrieva viac, no je to dané aj tým, že má dierovaný spodný kryt a teda zvýraznený systém chladenia než pri plnom povrchu. Nejde o nič kritické a pri danej konfigurácii je zahrievanie na malých plochách bežné.

Hodnotenie
+ pogumovanie tela, stabilné držanie v ruke, tichý chod, Full HD displej, koncept Yoga, extrémna výdrž
– mierne „hrkajúca“ klávesnica

Cena: 829 EUR
Zapožičal: Lenovo

 

Lenovo Yoga 900

Tento notebook je špičkovým konvertibilným zariadením pre skutočne náročných používateľov. Nech už sme sa teraz či v minulosti vyjadrovali k spôsobe využitia Yogy akokoľvek, tu je to skvelé. Zo štyroch možných režimov budú najviac využívané pravdepodobne dva, a to režim notebooku a tabletu. No tu je výnimočná hmotnosť do 1,36 kg. V takomto prípade je držanie v jednej ruke ešte pohodlnejšie a na prečítanie spravodajských serverov vo zvislom zobrazení držania tabletu je to ideálna činnosť.

top_lenovo_yoga_900_nowat

Neprehliadnuteľný je kĺb. Ten je zložený z malých kruhových matíc a pripomína náramok na hodinkách. Je ručne skladaný, vyzerá dobre a takisto dobre aj slúži. Absolútna špička v riešení kĺbu. Notebook má koženú opierku na ruky. Takéto spracovanie sme už v minulosti videli na modeli Yoga 3 Pro. Teraz ho Lenovo znova použil pri rovnako špičkovom zariadení. Pre cestovateľov je toto neuveriteľne pohodlný notebook.

Má tenučké klávesy a na rozdiel od Yoga 700 aj menší tablet. Presne v takejto veľkosti si ho predstavujeme. Je ale fakt, že toto je model s 13,3″ displejom, a tak výrobca zmenšil aj tento ovládací prvok. V konečnom dôsledku získate na lepšom ovládaní a minime zavadenia o touchpad pri písaní. Klávesnica má v tomto prípade 2-stupňové podsvietenie. Cez deň ho budete vidieť len vďaka presvitaniu popod klávesy.

Večer uvidíte dokonalé podsvietenie. Klávesy totiž vyzerajú ako keby svietili samé od seba krémovo bielou farbou. Ide o skutočne vyladenú záležitosť. Otázkou potom je, ako veľmi je toto konštrukčne náročné, keď to nemajú iné notebooky. Zvukový systém je od JBL s podporou nového systému Dolby DS 1.0. Pointou je najmä kvalitné prehrávanie v rôznych režimoch. Reproduktory nebudú mať blokovaný zvuk ani pri použití v režime tabletu alebo v režime s klávesnicou umiestnenej na stole.

Parametre a technológie
Notebook využíva procesor Intel Core i7-6500U 2,5 ÷ 3,1 GHz, ktorý je určený na najvyšší výkon v prenosných zariadeniach. No nemenej dôležitým údajom je aj kapacita RAM. Tá má až 16 GB a tým získate skutočne silný stroj na práci v multitaskingu s náročnejšími aplikáciami. Kapacita 512 GB SSD je takisto nadštandardná. Tu teda nerobíte kompromisy medzi rýchlosťou systému a kapacitou úložiska na dáta.

Poďme na displej, tu je rozlíšenie 3200 × 1800 px. Je to jednoducho stále veľa na to, aby ste ho používali na 13,3″ displeji v natívnom rozlíšení. Ale na rozdiel od minulosti upravujeme svoj negatívny pohľad na toto rozlíšenie pri optickom zväčšení prvkov. Windows 10 s tým dokáže podstatne lepšie pracovať, a tak nebudete mať zbytočne vysoké rozlíšenie a reálne menšiu zobrazovaciu plochu v porovnaní s HD režimom. Tu už pri istom percentuálnom zväčšení prvkov vidíme zmysel a získate nádherne ostrý obraz.

Pri vyššej záťaži je notebook tichý, počuť len jemné svišťanie ventilátora. Spodná časť sa v záťaži zahrieva viac, no nevidíme to nijako kriticky. Teplota je totiž rozložená zhruba na 5 cm2. Výdrž je približne desať hodín pri používaní v bežnom kancelárskom režime. Čiže je to doba priamo predurčujúca notebook na cestovanie. V lietadle alebo vo vlaku či na malých kaviarenských stolíkoch bude Yoga 900 ako doma. Je to po všetkých smeroch vynikajúce zariadenie. Rovnako ako pri Yoga 700 je aj tu napájací zdroj kombinovaný s USB 2.0 portom.

Hodnotenie
+ ultratenký dizajn, výkonný počítač, materiálové vyhotovenie, špeciálny kĺb, unikátne podsvietenie klávesnice
– žiadne

Cena: 1449 EUR
Zapožičal: Lenovo

ntb_test_TOUCH_IT_2015_07_tab1_nowat

Verdikt touchIT

Acer Aspire V 17 Nitro je veľmi dobrý stroj na hry. Nám sa v tejto veľkostnej verzii veľmi páčil. Pogumovaný povrch rýchlo zamastíte odtlačkami dlaní, no to je len detail. Je to výkonná mašina na skutočne multimediálnu zábavu. HP ENVY 15-ae103nc je typickým príkladom, že kancelársky stroj s multimediálnou výbavou môže byť nádherný. Nielen to, navyše je aj praktický. Škoda len kozmetického detailu v podobe nerovnosti podsvietenia klávesnice.

Inak je to výkonný počítač aj na občasné hranie a ešte k tomu s vynikajúcimi reproduktormi. Lenovo Yoga 700 je prenosný počítač s dobrým využitím v kancelárii aj počas cestovania. Veľmi dlhá výdrž ho predurčuje na cestovanie a prácu bez závislosti na elektrickej energii. Je tichý a koncept Yoga Lenovo aj tentoraz dotiahlo k výbornej použiteľnosti. Lenovo Yoga 900 je prenosný počítač, ktorý na obrázku celkom neodhadnete.

V skutočnosti je to špičkové zariadenie dneška, ktoré poskytuje nadštandardnú technologickú výbavu, prepracovanú konštrukciu, ultratenký a ultraľahký dizajn. Ak sa robí „diera do sveta“, tak presne takto, ako sa to Lenovu rozhodne podarilo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.