Letná aktualizácia mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking priniesla zaujímavé funkcie určené hlavne na urýchlenie práce a zvýšenie komfortu.

Prevod údajov cez Skener faktúr

ČSOB SmartBanking sa od začiatku zameriaval aj na to, ako čo najviac zjednodušiť prenos údajov z papierovej faktúry do prostredia smatfónu. Preto sa v minulosti objavil IBAN skener, pomocou ktorého cez optické rozpoznávanie znakov načítate znaky z IBAN kódu. Samozrejme, je tu čítačka QR kódu a v tejto aktualizácii sa objavila novinka – skener faktúr, ktorý reaguje na dnešnú situáciu, kedy dostávate faktúry do mailu vo formáte PDF. Doteraz bolo treba buď faktúru vytlačiť a z papiera údaj naskenovať alebo ho ručne prepísať. Ani jedno ani druhé nie je optimálne a ČSOB SmartBanking už používa rozpoznanie znakov priamo v PDF formáte.

Takto presmerujete faktúru v PDF do ČSOB SmartBankingu

Fungujete to celkom jednoducho – otvoríte si mail s faktúrou a následne aj faktúru. Následne necháte poslať PDF súbor do aplikácie ČSOB SmartBanking. To vedie na prihlásenie sa do SmartBankingu, pričom s výhodou môžete použiť prihlásenie sa cez odtlačok prsta a to v iOS ale aj na vybraných Android zariadeniach. Tým sa naštartuje Skener faktúr, pričom vidíte zvýraznené okienko, ktoré nasmerujete na príslušný údaj – číslo účtu, variabilný symbol a sumu. Všetky naskenované údaje si môžete ľahko skontrolovať a prípadne zmeniť. V našom teste pri piatich faktúrach boli všetky údaje načítané správne. Musíte sa trochu naučiť s manipulovať s dokumentom, ale je to jednoduché.

Takto je možné veľmi rýchlo načítať z PDF súboru všetky dôležité údaje pre platbu

Po skontrolovaní potom zadáte príkaz na platbu, podpíšte sa pomocou PINu a platba už len čaká na realizáciu. V prípade, že dostanete faktúru v PDF mailom, je to určite najrýchlejší spôsob ako ju zaplatiť. Riešenie je rýchle, jednoduché a bezpečné. Vyhnete sa preklepom a toto riešenie aj šetrí životné prostredie.

Ak PDF faktúra obsahuje QR kód, všetky údaje z neho sa automaticky prenesú do platobného príkazu, ktorý stačí už iba potvrdiť PINom.

Spotrebný úver už aj online

Nie je to však jediná novinka, ktorú nájdu používatelia v mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking. Po novom si klienti môžu jednoducho a rýchlo vybaviť už aj spotrebný úver. Stačí si vybrať položku Moje produkty a celkom dole je možnosť Ponuka pre vás. Hneď prvou ponukou je potom spotrebný úver, kde si vyplníte sumu, určíte dobu splatnosti, vyberiete si typ poistenia, dátum čerpania ako aj deň splátky. Na prvý pohľad potom vidíte, aká bude mesačná splátka, koľko je ročná úroková sadzba ale aj RPMN, aký je spracovateľský poplatok, mesačné poistenie a celková suma.

Takto si vyberiete online spotrebný úver

Následne akceptujete podmienky, vyjadríte sa k niektorým skutočnostiam, podpíšete sa PINom a vaša žiadosť postupuje na spracovanie. Svoje financie môžete mať pri tomto online spôsobe k dispozícii ešte v ten istý deň ako oň požiadate. Znamená to, že celú žiadosť vybavíte bez návštevy pobočky a bez podpisovania zmluvnej dokumentácie  prostredníctvom kuriéra.

Pri požiadaní o spotrebný úver sa vyjadrujete k niektorým skutočnostiam

Prevody aj cez víkendy a sviatky

Neraz sa stáva, že počas víkendu alebo sviatku potrebujete hotovosť, ktorú však nemáte k dispozícii na vašom bežnom účte. A práve to rieši ďalšia novinka v ČSOB SmartBanking. V aktuálnej verzii tejto mobilnej aplikácie si môžete previesť finančné prostriedky zo sporiaceho účtu či kreditnej karty aj počas tzv. nebankového dňa – teda cez víkend alebo cez štátny sviatok. Jednoducho si pošlete prostriedky na svoj bežný účet a hneď ich máte na účte. Doposiaľ totiž platilo, že ak ste zadali príkaz na prevod počas víkendov a sviatkov, peniaze ste mali k dispozícii až v najbližší bankový deň. Vďaka najnovšej aktualizácii ich máte k dispozícii ihneď.

Cestovné poistenie platné už o 3 hodiny

Zabúdate na cestovné poistenie? To by ste nemali, lebo vás to môže vyjsť poriadne draho. Nová verzia ČSOB SmartBanking umožňuje veľmi pohodlné a rýchle uzatvorenie cestovného poistenia. Stačí si len vybrať región (buď Európa + Turecko, Kanárske ostrovy, Egypt, Izrael, Tunis a Maroko alebo celý svet), určiť počet osôb a ich vek, zadať dátumy trvania poistenia, oznámiť spôsob dopravy a vybrať si balíky poistenia (optimálny alebo prémiový). Okamžite vidíte aj výslednú cenu za poistenie.

V celkovom hodnotení je ČSOB SmartBanking po aktualizácii veľmi rýchly nástroj na to ako zaplatiť faktúry v PDF formáte, dohodnúť si poistenie, previesť vlastné prostriedky na bežný účet aj počas nebankových dní a tiež požiadať o spotrebný úver priamo z telefónu.

Aplikácia je dostupná zadarmo a určená je pre iOS ako i Android smartfóny:

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.