Veru, je to tak a potvrdilo sa to hlavne v dobe najsilnejšej koronakrízy na Slovensku, kedy bol veľký problém zohnať akékoľvek droždie. Domáca pekárnička Panasonic ZP2000 s názvom Croustina pečie chleba ako majster pekár. Upečiete v nej nielen chrumkavý chlieb, slané pečivo, koláče ale vie urobiť aj cesto na pizzu. A pekárnička si tak odnáša od nás Tip redakcie. 

Do chleba si môžete pridať aj osobité ingrediencie

Do chleba si môžete pridať aj osobité ingrediencie

Doteraz ju dlhodobo testujeme a je to jeden z menšiny produktov, ktorý som sa rozhodol po skončení testovania aj kúpiť. Stojí 299 eur čo vôbec nie je málo vzhľadom na čínske pekárničky z Aliexpresu. Ale Croustina zmení pečenie chleba na domáci rituál a upečie chleba, na ktorý sa budete tešiť. Doslova stmelí rodinu a celý dom vonia ako keď idete okolo skutočnej pekárne.

Chlebík hneď po jeho príprave

Chlebík hneď po jeho príprave

Chlieb, ktorý z nej vytiahnete má naozajstnú chrumkavú kôrku a naozaj má tvar pecňa. Videl som výsledky zo spomínaných čínskych pekárničiek a viem, že 299 eur je naozaj dosť veľa, ale oplatí sa to. Ako názov článku, ľudský život je asi krátky na to, aby sa vám peniaze vrátili, ale toto je tom, že nemusíte pred sviatkami bojovať o chlebík v predajni a presne viete, čo jete. Prípravu svojho chleba si viete nastaviť tak, aby bol hotový a vychladnutý ráno pri raňajkách.

Vyberanie hotového chleba z pekárničky

Vyberanie hotového chleba z pekárničky

A ako sa to vlastne robí? V dodávke máte okrem pekárničky aj nástroj na dávkovanie ingrediencií. Začnete práškovým droždím, ktoré dnes kúpite úplne normálne. Potom nasypete múku, akú si prajete, ale mala by to byť múka, ktorá má prívlastok chlebová. Môže byť ražná, celozrnná a pod., robili sme aj chleba z „nechlebovej“ múky a poznať to, aj keď sa výsledok dá zjesť. Potom ešte za lyžičku soli a cukru a všetko zalejete vodou. Najjednoduchší recept je číslo 1 a príprava chleba vtedy trvá 3 hodiny a 15 minút. Ak použijete celozrnnú múku, potom príprava chleba trvá dlhšie, bude to cez 5 hodín. Počas prípravy chleba pekárničku počuť, teda konkrétne v etape, kedy sa cesto miesi. Niektoré programy umožňujú aj voľby tohto, ako silno bude chlebík prepečený.

Nie, takto to v praxi nevyzerá. Musíte dať ruku do vnútra nádoby, aby ste chlebík vytiahli

Nie, takto to v praxi nevyzerá. Musíte dať ruku do vnútra nádoby, aby ste chlebík vytiahli

Rozhodnúť sa môžete aj pre ďalšie prímesy, u nás sa najčastejšie používajú hrozienka. Tieto pridávate v istej etape prípravy, pekárnička vás na to upozorní. Zodvihnete kryt a hrozienka vsypete, ale samozrejme, musíte byť vtedy pri nej. Aj na skončenie prípravy chleba pekárnička zvukovo upozorňuje, ale vtedy zatrúbi a skončí. Nemusíte byť teda pri nej, chlebík na vás počká. No a, samozrejme, celý proces pečenia chleba si môžete aj načasovať tak, aby sa pečenie skončilo v daný čas. Treba ale počítať s tým, že chlebík musí vychladnúť pred konzumáciou, minimálne tak pol hodinu.

Pekárnička Panasonic Croustina

Pekárnička Panasonic Croustina pri raňajkách

Jediné, čo je to také menej pohodlné pri príprave chleba je jeho vyberanie z nádoby. To treba naozaj vedieť, musíte dať prsty na správne miesta do nádoby a ťahať. Určite na to nepoužívajte na to nôž. Pár recenzentov pred nami tak urobilo a nádoba už obsahuje nepekné škrabance.

Hotový chlebík hneď po príprave

Hotový chlebík hneď po príprave

Celkovo obsahuje Croustina 18 automatických programov na prípravu najrôznejších špecialít, ako sú koláče, cesto na pizzu alebo džem, ale ten sme zatiaľ neskúšali. Spomínanú soľ a cukor nemusíte použiť na prípravu chleba, ak tak nechcete.

A takto vyzerá výsledok: chlieb s kôrkou a hrozienkami vo vnútri

A takto vyzerá výsledok: chlieb s kôrkou a hrozienkami vo vnútri

Croustina obsahuje snímače, ktoré sa starajú o správnu teplotu pri kvasení. Vhodne sa tak nastaví proces kysnutia a odpočívania cesta v prostredí sa danou teplotou a vlhkosťou. Jeden snímač meria vnútornú teplotu v pekárni, druhý okolitú teplotu v miestnosti.

Obsah dodávky Pekárnička Panasonic Croustina

Obsah dodávky Pekárnička Panasonic Croustina: okrem pekárničky je tu dávkovacia lyžička, nádoba na vodu a hnetacia páka

Celkovo je pekárnička super, v tejto testovacej dobe ju používame doma systematicky. Naozaj prevonia dom, vytvorí atmosféru a dokáže upiecť chlebík  lepší, ako si kúpite v obchode. V tom jej jej prínos, nie je to o šetrení peňazí. Úžasný produkt.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.