Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výnosy európskeho futbalového trhu dosiahli v sezóne 2017/18 hodnotu 28,4 mld. EUR. Európske ligy „veľkej päťky“ zaznamenali rekordné výnosy vo výške 15,6 mld. EUR, čo predstavuje 6 % nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Nemecká Bundesliga zostáva na čele rebríčka najnavštevovanejších líg v Európe s priemernou návštevnosťou viac ako 43 000 divákov v sezóne 2018/19. Výnosy klubov v Premier League vzrástli na 5,4 mld. EUR vďaka vyšším odmenám od UEFA, keďže v sezóne 2017/18 sa do Ligy majstrov UEFA po prvýkrát prebojovalo až päť anglických tímov. Premier League má o 72 % vyššie výnosy ako nemecká Bundesliga, ktorá prebehla španielsku La Ligu a v súčasnosti je druhou najbohatšou ligou v Európe.

Výročne hodnotenie futbalových financií spoločnosti Deloitte uvádza, že výnosy európskeho futbalového trhu vzrástli o 11 % na súčasných 28 mld. EUR. K nárastu prispeli vyššie kumulované výnosy európskych líg „veľkej päťky“, ktoré v sezóne 2017/18 vzrástli o 6 %, ale aj majstrovstvá sveta FIFA v Rusku.

Napriek rastu výnosov klesli v sezóne 2017/18 agregované prevádzkové zisky európskych líg „veľkej päťky“ (Anglicko, Nemecko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko)  pretože zvýšenie nákladov na platy zodpovedalo výraznému nárastu výnosov z anglických a španielskych domácich zmlúv na vysielacie práva v sezóne 2016/17. Serie A zaznamenala 8 % nárast prevádzkového zisku, kým Bundesliga o percento viac.

„Ak si odmyslíme cyklický vplyv turnajov národných futbalových družstiev UEFA a FIFA, výnosy európskeho futbalového trhu rástli v každom z posledných 18 rokov. Keďže priame prenosy futbalových zápasov stále patria k jednému z najvyhľadávanejších druhov zábavy pre návštevníkov aj pre vysielateľov, ako aj k najhorúcejším témam sociálnych médií, očakávame ďalší rast. Kým Premier League zostáva dominantnou ligou, Španielsko a Nemecko medzi sebou neustále bojujú o druhé miesto. Nemecko predbehlo Španielsko vďaka novej štvorročnej zmluve na vysielacie práva. Očakávame, že Bundesliga si udrží druhé miesto v rebríčku najlepšie zarábajúcich najvyšších súťaží v Európe aj v ďalšom výročnom hodnotení. Je možné, že La Liga ju opäť predbehne v sezóne 2019/20,“ vysvetlil Dan Jones, partner a vedúci Deloitte sports group.

Z hľadiska výnosov si Premier League v sezóne 2017/18 udržala výrazný náskok pred svojimi najväčšími súpermi a vygenerovala kumulované výnosy vo výške 5,4 mld. EUR, teda o 0,1 mld. EUR viac ako v sezóne 2016/2017. V súčasnosti je anglická najvyššia futbalová liga o 72 % výnosnejšia ako Bundesliga. Pomer medzi platmi a výnosmi sa však v sezóne 2017/18 zhoršil na 59 % v dôsledku 15 % nárastu nákladov na platy.

Do platnosti vstúpila aj nová zmluva na vysielacie práva nemeckej Bundesligy, ktorá prispela k nárastu príjmov z vysielania o približne 290 mil. EUR. Bundesliga vďaka tomu predbehla La Ligu a stala sa druhou najbohatšou ligou na svete.

Vďaka 7 % nárastu pokorili výnosy klubov La Ligy prvýkrát hranicu 3 mld. EUR. K tomuto nárastu sčasti prispelo tretie po sebe nasledujúce víťazstvo Realu Madrid v Lige majstrov UEFA v sezóne 2017/18, sčasti komerčný rast Barcelony vďaka novému sponzorovi, firme Rakuten, ktorej logo budú nosiť hráči na dresoch najbližšie štyri sezóny. Dva španielske veľkokluby sa umiestnili na prvých dvoch priečkach futbalovej finančnej ligy (Football Money League) spoločnosti Deloitte za rok 2019.

Talianska Serie A nedokázala udržať krok v náraste výnosov s ligami v Anglicku, Nemecku a Španielsku. Hoci sa výnosy zvýšili o 8 % (na 2.2 mld. EUR), nestačilo to na zmenšenie čoraz väčšieho rozdielu. Náklady na platy v tejto lige sa zvyšovali pomalšie než v ostatných ligách „veľkej päťky“ a to vyústilo do najnižšieho pomeru medzi platmi a výnosmi (66 %) od sezóny 2005/06. Napriek tomu je vďaka prestupu Cristiana Ronalda do Juventusu a ďalším prestupom v lete 2018 pravdepodobné, že sa v sezóne 2018/19 platy zvýšia.

Francúzska najvyššia liga, Ligue 1, opäť vygenerovala najnižšie výnosy spomedzi európskych líg „veľkej päťky“ (1,7 mld. EUR). Zníženie výnosov z vysielania, ako aj sponzorstva vykompenzovali vyššie príjmy počas dňa zápasu a iné komerčné príjmy. Francúzska liga môže zvýšiť svoje výnosy z predaja vysielacích práv až v sezóne 2020/21, kedy sa má hodnota domácich práv zvýšiť o viac ako 55 % na približne 1,2 mld. EUR za sezónu, čo je viac ako súčasná hodnota domácich práv Serie A (1 mld. EUR) a na úrovni hodnoty domácich práv, z ktorých v súčasnosti profituje La Liga.

Ďalšie kľúčové zistenia

Čo sa týka iných svetových líg, ruská Premier League (s výnosmi 813 mil. EUR) s náskokom predbehla tureckú Süper Lig (s výnosmi 731 mil. EUR) a nahradila ju na šiestom mieste v rebríčku najlepšie zarábajúcich najvyšších súťaží v Európe. Viedli k tomu podpis novej zmluvy na vysielacie práva a výnosy zo dňa zápasu, ku ktorým prispeli najmä vylepšenia a úpravy štadiónov pred majstrovstvami sveta FIFA v roku 2018.

Hlavnými cieľmi novej generálnej riaditeľky je posilnenie pozície spoločnosti v poradenských službách, a to hlavne pre súkromný sektor, a vybudovať modernú infraštruktúru vo firme, ktorá významne podporí rast zaujímavých a úspešných kariér súčasných aj budúcich zamestnancov spoločnosti.

 „Majstrovstvá sveta FIFA, ktoré sa uskutočnili v roku 2018 v Rusku, mali priamy aj nepriamy vplyv na nárast výnosov na európskom futbalovom trhu. Vďaka podpore od organizácií FIFA a UEFA, ako aj od národných futbalových zväzov sa veľkosť európskeho trhu zvýšila o 75 % – z 2,4 mld. EUR v sezóne 2016/17 na 4,2 mld. EUR v nasledujúcej sezóne,“ doplnil Sam Boor, senior manažér Deloitte Sports Group.

Očakáva sa, že turecká Süper Lig sa v roku 2020 vďaka novej zmluve na vysielacie práva vráti na svoje pôvodné šieste miesto v rebríčku najlepšie zarábajúcich najvyšších súťaží v Európe vo Výročnom hodnotení futbalových financií spoločnosti Deloitte.

Značky: