Tento problém sa týka obrovského množstva Android a iOS zariadení.

Služby od Googlu zaznamenávajú a ukladajú údaje o polohe aj v prípade, že ste ich v nastaveniach zakázali. S týmto zistením prišla agentúra Associated Press. Táto správa bola potvrdená aj výskumníkmi informatiky v Princetone, ktorí našli problém s ochranou osobných údajov a nastavením histórie polohy Google, ktorý postihuje dve miliardy zariadení Android a stovky miliónov zariadení so systémom iOS.

Je to hlavne v prípadoch, keď sa používatelia spoliehajú na Mapy Google alebo vyhľadávacie aplikácie. Vyšetrovanie Associated Press ukázalo, že aj keď používatelia zakázali ukladanie Histórie polohy v mobilných zariadeniach, tak aplikácie a služby od Googlu aj naďalej ukladajú vaše údaje o polohe. Problémom je, že táto možnosť sa javí ako jediná pre nastavenia tejto funkcie, pričom tomu tak nie je.

Aplikácie, ako napríklad Mapy Google, vyžadujú povolenia pri používaní informácií o polohe pre úlohy vrátane navigácie. Spoločnosť Google pre Associated Press uviedla, že používa históriu polohy, aktivitu na webe, aplikácie a služby určovania polohy na úrovni zariadení, aby zlepšila skúsenosti s lokalizáciou ľudí. Ďalej uviedla, že poskytuje popisy, návody a ovládacie prvky na ich vypnutie.

V správe sa však zistilo, že aj keď používatelia pozastavili Históriu polohy v mobilných zariadeniach, spoločnosť Google pokračovala v ukladaní údajov o polohe minútu za minútouPodľa správy to platí nielen pre Mapy Google, ale aj pre služby, ako sú automatické aktualizácie počasia v systéme Android a vyhľadávania Google, ktoré zaznamenávajú presné geografické údaje.

Funkciu monitorovania polohy síce viete v systémových nastaveniach vypnúť, len Google nikde zrozumiteľne neuvádza, že funkcia Web and App Activity je zapnutá automaticky a zbiera dáta o polohe. To znamená, že nestačí pozastaviť iba funkciu Histórie polohy. Je potrebné sa v nastaveniach dostať až k možnostiam vypnutia Web and App Activity.

Google sa samozrejme voči zisteniam ohradil so slovami, že používateľom dáva dostatok príležitostí na vypnutie sledovacích funkcií, či vymazávania histórie polohy. Aj napriek týmto vyjadreniam vyhľadávacieho giganta, majú výskumníci odlišný názor. Google kritizujú za neprimeranú informovanosť svojich používateľov.

Podrobný návod ako úplne pozastaviť sledovanie Googlom, nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: PCMag

Prečítajte si aj:

Android 9 Pie je tu: Google bude sprístupňovať nové funkcie postupne

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.