Na tomto podujatí sme sa zúčastnili osobne a boli sme pozitívne prekvapení vysokou úrovňou znalostí detí z Detskej univerzity. Týkalo sa to jednak komponentov počítača ale takisto aj úrovňou ich znalostí v oblasti počítačovej kriminality a špeciálne bezpečnosti.

K vývoju technológií sa pridáva aj znižovanie vekového priemeru používateľov. Ako sme na stretnutí zistili, nie je nič nezvyčajné, že notebooky, tablety a telefóny používajú deti od najnižších tried – v škole aj v súkromí.

Detská univerzitaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Detská univerzita v časti semináru o hardvéri

Workshopy, ktoré prebehli priamo v spoločnosti Lenovo táto spoločnosť zorganizovala pre celkovo 50 detí z Detskej univerzity. Na začiatok deti privítal Vladimír Varzaly, country manager Lenovo na Slovensku a povedal: „Je prirodzené, že ako výrobca hardvéru – či už ide o počítače, tablety alebo smartfóny (Motorola), pociťujeme zodpovednosť za to, aby bolo používanie našich produktov bezpečné. Najmä ak sa dostávajú do rúk deťom a seniorom. Preto už pri dizajnovaní našich zariadení dbáme na bezpečnosť používateľa prostredníctvom rôznych bezpečnostných funkcií a prvkov. Cez všetky tieto zariadenia sa pripájame na internet, ktorý sa stáva naším paralelným svetom, no nielen na Slovensku, ale aj vo svete stále chýba osveta, ako sa v ňom pohybovať bezpečne. Aj preto sa v Lenovo roky venujeme vzdelávaciemu projektu, ktorý je určený pre deti zo základných a materských škôl a takisto aj pre seniorov, aby sme tieto zraniteľné skupiny naučili, ako bezpečne využívať moderné technológie.“

Detská univerzitaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto deti rozoberali počítač

S deťmi sa o skúsenosti s rôznymi nástrahami internetu podelil aj známy slovenský influencer a content creator Matej Slažanský alias Selassie. ,,Mne sa už tiež stalo, že mi hackli rôzne účty, preto dobre viem, že najdôležitejšie, ako sa ochrániť pred nástrahami internetu, je mať veľmi silné a rozdielne heslá, o ktoré sa netreba deliť s nikým. Bohužiaľ je stále veľa ľudí, ktorí nastavenie svojho hesla podceňujú. Dnes už našťastie existujú rôzne aplikácie, ktoré vedia heslá generovať a ukladať.

Detská univerzitaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Detská univerzita pri seminári zameranom na počítačovú bezpečnosť

Jedným zo spôsobov, ktoré Lenovo vo vzdelávaní využíva, je aj zoznámenie detí s počítačmi a to skutočne do hĺbky. Počas interaktívneho workshopu si deti vyskúšali počítač rozobrať a znovu poskladať, pričom zistili, aké všetky súčasti obsahuje a na čo slúžia. Najprekvapivejšie boli pre deti zistenia, že hard disk je ľahký, ventilátor malý a výkonný alebo že batéria zaberá obrovskú časť vnútra. Medzi bezpečnostné prvky, ktoré v Lenovo počítačoch vidno už na prvý pohľad, patria napríklad čítačka na odtlačky prstov či krytka na kameru. Zoznámili sa aj s inteligentnými funkciami, ktoré nie sú až také viditeľné – overenie identity infračervenou kamerou pri prihlásení, upozornenie, keď vám niekto nazerá cez plece alebo automatické uzamknutie počítača, keď sa od neho vzdialite.

Zdroje: vlastné, Lenovo

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.