Názor Michala Reitera

Smartfóny sa menia. Vedia lepšie fotiť a zvládnu graficky náročnejšie hry. Tie hry sú prirodzené a to, že má smartfón výkonnejší procesor, nepovažujem za inováciu. Čo ešte telefóny vedia? Dobrá otázka a skutočných zlepšení je málo. Sú to také drobky, tu iný pomer strán, tam zase zmenšenie rámika, prípadne rýchlejšie nabíjanie batérie. Tá vám aj tak vydrží jeden deň, pri troche šetrenia 1,5 dňa.

Zväčšenie displeja pri minimálnom zväčšení rozmeru smartfónov je prínos. To bez pochýb, aj vďaka tomu sa vraciam k uhlopriečkam 5,5 a viac palcov bez toho, aby som sa ponosoval, že je to veľké do ruky. S tým súvisí zmena pomeru strán. Páči sa mi koncept 18 : 9 a slížovitý mobil. Stále to nie je tablet, takže PDF s A4 formátom neprečítate na 6-palcovej uhlopriečke ani pri pomere 16 : 9. Vo výsledku sa vám ale lepšie pracuje s obsahom, ktorý operačný systém prispôsobí a stránky, aplikácie aj hry zobrazí v poriadku.

Tým sa dostávame k výrezu. Nie je nutný, no ak chceme mať fotoaparát vpredu a displej takmer od okraja po okraj, je nevyhnutný. Zatiaľ mi to ale skôr pripadá, ako keby vám niekto odrezal z papiera A4 hore uprostred. Apple iPhone X je dobrý príklad, ako by to mohlo fungovať a tento systém je na to pripravený. Aplikácie budú postupne tiež. Android sa takisto vydal smerom podpory výrezu, snáď verzia Android 9.0 prinesie použiteľnejšiu API podporu pre programátorov a nie zmätok a celkovú roztrieštenosť tejto platformy. Aplikácie výrez nepodporujú správne, terajší operačný systém Android 8.0 takisto.

Keď máte hore veľa stavových ikon, nevidíte ich všetky. Napríklad, že máte zmeškaný hovor, zapnutý Bluetooth atď. Takisto veľa aplikácií nevie využiť zobrazenie bez výrezu na smartfóne, ktorý výrez má. Tomu sa venuje vo svojej časti Roman. Zatiaľ je to také tápanie v trendoch a snaha očariť používateľov čo najväčším displejom. Nevadí, že praktická stránka ide bokom. Väčšie starosti mi robí zaobľovanie hrán displeja. Nie, autori hier ich v rohoch nezaoblia. Jednoducho tých niekoľko desiatok pixelov nevidíte. Problém? No určite nie zásadný, avšak chýba tu akákoľvek logika. Tá, ako sa zdá, je podriadená dizajnu. Hlavne aby mobil dobre vyzeral.

Verdikt MR

Za mňa výrez nepotrebujem, ale nevyhnem sa mu. Je to trend a ak chceme pre vás testovať najnovšie smartfóny, musíme ich používať. Smartfón je svojím spôsobom špecifické zariadenie a ak bude s výrezom počítať operačný systém a aplikácie, potom bez problému. Osobne by som ale preferoval plochý displej bez zaoblenia po bokoch, zaoblených hrán a výrezu.

Názor Romana Kadleca

Výrez v displeji je jedna z najkontroverznejších inovácií – ak to tak môžeme nazvať, ktorá postihla moderné smartfóny. Myšlienka výrezu je pomerne praktická, pretože vám za určitých okolností môže naozaj zväčšiť zobrazovaciu plochu o jeden extra riadok. To považujem za užitočné, pretože všetci chceme mať čo najväčšiu zobrazovaciu plochu v pomere k veľkosti telefónu.

Výrez však vzbudzuje kontroverziu v dvoch smeroch. Prvým je, že všetci si myslia, že s výrezom prišiel ako prvý Apple, vynašiel koleso a teraz ho takmer všetci výrobcovia Androidu kopírujú. Niektorí možnože ani nie kvôli potenciálnej pridanej hodnote, ale kvôli dizajnu. Faktom je, že pred iPhonom X mal výrez smartfón Essential Phone a v jeho prípade bol výrez taký minimalistický, že negatívne neovplyvňoval množstvo zobrazených informácií v prvom riadku. Jasné, EP nemal odomykanie tvárou ani ďalšie extra technológie, kvôli ktorým potrebuje iPhone X pomerne široký výrez a kvôli ktorému sa do horného riadka nezmestí ani číselný indikátor kapacity batérie.

Druhá kontroverzia výrezu spočíva v neoptimálnej optimalizácii. V iOS svete je dnes situácia lepšia a za predpokladu, že je aplikácia prispôsobená pre iPhone X, jeho výrez využíva naplno, a to pri orientácii na výšku aj na šírku. Vo svete Androidu je to však malý chaos. Príkladom je Huawei P20 Pro, pri ktorého testovaní sme si všimli, že výrez spôsobuje vizuálne problémy aplikáciám. Messenger nevedel, ako zobrazovať informácie o tom, že daný kontakt je online, a tak aplikácia neustále „skákala“ o jeden riadok nižšie. Instagram síce výrez pekne podporoval, ale keď ste ho v nastaveniach vypli, nevedel sa tomu prispôsobiť. A keď ste začali používať telefón v režime na šírku, všetky aplikácie riadok s výrezom kompletne ignorovali a zobrazovacia plocha sa zo 6,1 palca zmenšila na necelých 6 palcov.

Poviete si, že ide o detaily, ale človek potom začne uvažovať, či to tí výrobcovia robia skutočne pre pridanú hodnotu z hľadiska funkčnosti alebo to robia fakt iba kvôli dizajnu a aby vyzerali ako iPhone X. Faktom je, že potenciál funkcionality výrezu nie je na Androide využitý naplno. Nie je dokonca ani optimalizovaný naplno…

Verdikt RK

Výrez mi nevadí, ale ani po ňom vyslovene netúžim. Oceňujem potenciál jeho pridanej hodnoty, ten však najskôr musia využiť samotní výrobcovia – ideálne v spolupráci s Googlom, ktorý by mal zabudovať natívnu podporu pre displeje s výrezmi. Pretože či to chceme alebo nie, výrez sa stane štandardom.

Značky: