Firma sa ale domnieva, že vývozné obmedzenia voči značke Huawei neporušili.

Podľa správy Reuters spoločnosť Seagate v oznámení Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) hovorí, že dostala obvinenie od Úradu pre priemysel a bezpečnosť. V nej sa uvádza porušenie pravidiel amerických predpisov pre vývoz. Malo ísť o vývoz pevných diskov pre spoločnosť Huawei v období od augusta 2020 do septembra 2021.

Obvinenie spoločnosti je z dôvodu dodávania pevných diskov „zákazníkovi a jeho pobočkám“, ktoré sú uvedené na sankčnom zozname. Seagate nepotvrdila priamo, že ide o značku Huawei, avšak podľa zdroju Reuters by malo ísť o čínsku firmu Huawei Technologies.

K tomuto prípadu sa priamo nevyjadril ani hovorca ministerstva obchodu, no uviedol, že je odhodlané vyšetriť akékoľvek porušenia. Rovnako uviedol, že vedú trestné a občianskoprávne konania v súvislosti s vývozom do Číny. Firma na výrobu diskov, založená v Dubline, sa ale bráni.

V podaní pre SEC uvádza, že nedošlo k porušeniu pravidiel a nezákonnej činnosti v tejto súvislosti. Je to aj preto, nakoľko podľa dátovej firmy disky nepodliehajú reguláciám na vývoz.

Seagate teraz nevie odhadnúť aké straty týmto oznámením vzniknú alebo aké pokuty budú musieť zaplatiť, ak by bola firma uznaná za vinnú. Tiež nie je jasné, ako dlho potrvá vydanie jednoznačného stanoviska od ministerstva.

Zdroj: PCMag , Reuters

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.