Samsung ide teraz na vysávanie trochu inak. Základom nového spôsobu vysávania je antistatická semišová kefa. Predstavené vysávače teda nielen nasávajú prach do svojho vnútorného zásobníka, ale poradia si aj s mikroskopickým prachom. Práve to je pri vysávaní najväčší problém. Vyskúšali sme ich v praxi konštatujeme, že vysávajú naozaj dobre.

Semišovú kefu namiesto tradičných rotačných metličiek dostáva jednak robotický vysávač Samsung PowerBot VR20R7250WC ale aj tyčový Samsung PowerStick VS03R6523J1.

Robotický vysávač pracuje autonómne 

Na upratovanie využíva PowerBot VR20R7250WC silný 130 W motor. Doslova vidíte, ako sa vysávač prisaje ku kobercu a ťahá prach do svojho vnútra. Dôkazom je množstvo prachu, ktoré sme povysávali v testovacej miestnosti. To sme si mysleli, že je relatívne čistá.

Ako je zrejmé z predchádzajúcich obrázkov, tento rotačný vysávač nepoužíva žiadne vrecká, ktoré by bolo treba neskôr dokupovať. Povysávanú špinu vyhodíte do odpadkového koša bez toho, aby ste sa jej museli dotknúť.

Na hodnej časti vysávača je informačný displej. Aj pomocou neho komunikuje vysávač so svojím okolím. Keď sa vysávač dostane k hrane miestnosti, vypíše sa na displeji označenie EDGE a to znamená, že spustí  výsuvnú lištu. Tá zabraňuje tomu, aby sa prach pri vysávaní o niečo vyššou intenzitou dostal pod vysávač. Vysávač tiež počas vysávania adaptívne mení výkon. Pre časti, ktoré sú zašpinené viac použije vyššiu intenzitu sania. Dotykovými tlačidlami pod displejom sa dá robotický vysávač spúšťať manuálne. Vhodnejší je na to ale diaľkový ovládač alebo mobilná aplikácia.

Rotačná semišová kefka pritom stále zbiera mikroskopické časti prachu. Pri rotácii sa drobné častice prachu elektrizujú a vysávač potom vysaje viac špiny. Zelektrizované častice prachu sa ako keby silou magnetu prenášajú do zbernej nádoby. Súčasťou výbavy je aj umývateľný penový filter s mikrofiltrom.

Kefa obsahuje aj systém čistenia namotaných vlasov. Neodstráni ich všetky, ale vlasov je aj po dlhšom vysávaní oveľa menej ako je to pri rotačných metličkách. Tento systém tiež nijako nepoškodzuje vysávanú podlahu. Šírka čistiacej kefy je až 278 mm.

Súčasťou výbavy je spomenuté diaľkové ovládanie, ktorým sa dá tento robotický vysávač ovládať. Rovnako ho môžete cez diaľkové ovládanie naprogramovať na každodenné vysávanie vtedy, keď nie ste doma. Unikátnou vlastnosťou diaľkového ovládača je možnosť priameho ukázania, kde má vysávač intenzívne vysávať. Stlačením príslušného tlačidla PointClean na diaľkovom ovládači sa vytvorí na podlahe červený terč a vysávač hneď k nemu smeruje. Toto je veľmi šikovná možnosť  na povysávanie napr. prevrhnutej nádoby s makom.

Ako sme si vyskúšali, tento vysávač nespadne zo schodov a pohybuje sa po miestnosti na pohľad premyslene. Oveľa menej naráža na okolité predmety vo vysávanej miestnosti. Vďaka veľkým kolesám prekoná aj prahy medzi miestnosťami. Medzi poschodiami ho však musíte preniesť ručne.

Motor je napájaný z 21,6 V Li-Ion batérie s kapacitou 3600 mAh. Priestor, ktorý má vysávač poupratovať, je možné vymedziť aj magnetickou páskou. Dokovaciu stanicu treba umiestniť tak, aby sa opierala o stenu a bol k nej dobrý prístup pre vysávač.

 

Ovládanie cez mobilnú aplikáciu

Ovládanie tohto robotického vysávača je najpohodlnejšie s využitím domáceho Wi-Fi s mobilnou aplikáciou Samsung SmartThings. Aby ste vysávač na prvý krát zaradili medzi smart veci, musíte mať pri sebe diaľkový ovládač. Po vyhľadaní vysávača môžete už diaľkové ovládanie odložiť a spustiť vysávač cez mobilnú aplikáciu aj na diaľku. Rovnako môžete cez aplikáciu zistiť kapacitu batérie, prípadne nastaviť tichý (menej intenzívnejší) režim vysávania.

PowerBot VR20R7250WC stojí 899 Eur a je už v predaji na našom trhu. Vysáva naozaj dobre a výhoda je, že aj úplne samostatne.

Tyčový vysávač

Aj tento vysávač je bezvreckový a obsahuje o niečo hrubšiu semišovú kefu. Jeho označenie je PowerStick VS03R6523J1 a je to zariadenie tupu 2 v 1.

Môžete ho používať ako klasický tyčový vysávač alebo jadro vysávača vybrať a zmeniť ho na ručný vysávač.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.