Spoločnosť Alpha medical opätovne spúšťa možnosť objednávok na odber vzoriek a testovania na pôvodcu ochorenia COVID-19 (koronavírus) v režime samoplatcov. Záujemcovia sa budú objednávať cez portál lab.online a na výber budú mať zatiaľ z troch miest. Kapacita je obmedzená, prioritou je testovanie vo verejnom záujme.

Miesto na vyšetrenie COVID-19

Miesto na vyšetrenie COVID-19

Mestá Humenné a Dunajská Streda rozširujú odberné miesta CORONA Drive pre odber vzoriek na testovanie na prítomnosť nového koronavírusu. Spolu s Bratislavou budú od 2.4. slúžiť na odbery pacientov, ktorým test indikoval lekár, či epidemiológ. Prijímať však budú aj pacientov v režime samoplatcov. „Všetky naše odberné miesta budú ponúkať možnosť odberu aj pre pacientov, ktorí nemajú symptómy a nespĺňajú kritéria pre odber, ktorý prepláca poisťovňa. Na túto komerčnú službu sa však musia vopred objednať cez portál lab.online, kde si vyberú čas a odberné miesto a následne im tam budú doručené aj výsledky,“ informuje generálny riaditeľ Alpha medical Peter Lednický. Dostupnosť kapacity pre samoplatcov sa bude odvíjať od toho, aké veľké bude mať požiadavky štát.

„Zatiaľ nevieme presne odhadnúť s koľkými pacientami pomôžeme štátu. Je to pre nás, samozrejme, priorita a preto verím, že zákazníci pochopia, že zatiaľ alokujeme pre samoplatcov len termíny medzi 10:00 – 14:00 a objednávať sa bude dať iba deň vopred,“ vysvetľuje Lednický. Nastavenie procesov manažmentu pacientov medzi súkromnými a štátnymi laboratóriami trvá dlho, keďže ide o náročný a precízny proces. Alpha medical chce však prispieť k čo najvyššej miere testovania, a preto ponúka tieto kapacity verejnosti. „Okrem toho na vlastné náklady testujeme zdravotných pracovníkov, čo sme ponúkli viacerým nemocniciam, pretože si myslíme, že tento personál je najviac ohrozený rizikom nákazy,“ dopĺňa Lednický. Kým sa naplno rozbehne alokovanie „štátnych“ pacientov na jednotlivé pracoviská, bude Alpha medical testovať aj suspektných pacientov z nemocníc, kde má svoje odberné miesta.

Pacienti, ktorým testovanie predpíše lekár nič nedoplácajú. Pre samoplatcov je stanovená cena 54,90 eur + 5 eur manipulačný poplatok. „Odzrkadľuje to aktuálnu situáciu na trhu, kde neustále rastú ceny spotrebného materiálu a aj samotných testov. Ceny sa menia doslova každý týždeň. Snažíme sa však zabezpečiť dostatok všetkých potrebných komponentov tak, aby sme vedeli udržať túto hladinu čo najdlhšie,“ hovorí Lednický. Pripomína, že v susednom Rakúsku stojí test 70 eur, v Česku je bežná cena 75-105 eur a v Nemecku sú ceny rôzne, najlacnejší test zoženiete za 60 eur, no ceny sa šplhajú až na 200 eur.

V blízkej budúcnosti by mali CORONA drive od Alpha medical pribudnúť aj v Topoľčanoch a Galante.

ZOZNAM ODBERNÝCH MIEST

Bratislava: Železničná nemocnica s poliklinikou, Šancová 110

Dunajská Streda: Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda, Veľkoblahovská 23

Humenné: Nemocnica A. Leňa Humenné, Nemocničná 7

 

Viac k téme

Aktualizované: Alpha medical spúšťa unikátny CORONA Drive. Znova spustené





Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.