Toto je operačný systém, ktorý nie je zabijak Windows, no môže byť oživovač počítača, ktorý už je pomalý a teda aj menej používaný.

U6 na začiatku roka Google ukázal svoj systém Chrome OS Flex a vtedy sa dal vyskúšať výberom nazvime to fiktívneho Chromebooku, na ktorý ste chceli systém preinštalovať. Teda hovoríme o tom, že ste tento Chromebook nemali ale tvárili ste sa, že ho máte a potrebujete si systém stiahnuť na jeho preinštalovanie.

Web How to Geek upozornil na možnosť získať tento systém pre všetkých, nielen nadšencov testovania a mať tak vlastne náhradu, ktorá bude vyžadovať menej systémových prostriedkov a počítač používať s týmto systémom. Viac-menej išlo aj o to, že Google za systém veľmi neručil a teraz ho môžete vyskúšať bez obáv z množstva elementárnych chýb. Stiahnete ho z tejto adresy kliknutím na tlačidlo Ty ChromOS Flex.

Nie je tu Google Play, čo bude asi hlavný rozdiel medzi systémom, ktorý je na originálnych Chromebookoch, no toto by nemuselo mnohým prekážať. Treba ale počítať s tým, že aplikácie pre Android na Flexe nespustíte.

Flex sa hodí pre firmy, ktoré vyžadujú viac centrálnu správu a akúsi podobu terminálov. Tiež vám prinesie výhodu v domácnosti s deťmi. Jednoducho vždy dokážete vrátiť systém do pôvodného stavu bez zdĺhavého preinštalovania. Je ale treba počítať s tým, že sa ho treba naučiť používať inak, Windows to nie je a tak na ňom nespustíte klasické aplikácie.

Na inštaláciu budete potrebovať flash disk s kapacitou aspoň 8 GB, na ktorom sa systém bude nachádzať v tzv. live inštalácii. Je to podobné ako s Linuxom, ktorý si chcete vyskúšať. Môžete z neho nabootovať na akomkoľvek počítači a pre trvalú inštaláciu na pevný disk daného počítača sa rozhodnete neskôr.

Zdroj: How to Geek
ChromeOS Flex

Zdroj: How to Geek

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.