Rok 2020 je veľmi špecifický, toľko sme o ňom básnili, aký bude famózny a iný, až sa tak nakoniec naozaj stalo. Je diametrálne odlišný ako všetky ostatné roky, ja som ešte nič podobné nezažil, no zároveň je aj famózny, lebo sa veľa vecí zmenilo a verím, že aj k dobrému.

S príchodom pandémie Covid-19 sme sa stali opatrnejšími, čo je v zásade dobré a zmenil sa aj spôsob akým cestujeme, resp. dovolenkujeme. Už to nie je také „hop sem – hop tam“, ale všetko si viac premyslíme – kde budeme spať, ako budeme cestovať a pod. Toto riešim aj ja, ale iba keď to je nevyhnutné – prevažne však cestujem autom, ktoré zastrešuje presuny, ale aj samotné obydlie. Tým veľa „stresov“ odpadá a je to veľmi oslobodzujúce. Tento štýl dovoleniek a tripov nepraktizujem iba v tomto zvláštnom roku, ale dlhodobo a odporúčam to aj vám.

V prvom rade je to vystúpenie z komfortnej zóny, lebo spať v aute, umývať sa kempingovou sprchou (alebo v čistučkom potoku) a variť na plynovom variči (prípadne na ohni) nie je 5-hviezdičkový hotel J. Je to však často lepšie ako hotel! Tento spôsob vás katapultuje do výšin nomádskeho života, ktorý je maximálne slobodný a môžete si ho užívať plnými dúškami – aj s rodinou i deťmi – mám to vyskúšané. Nájsť si krásne miesto v prírode a tam zostať na noc, prípadne pár dní? To je neopísateľná pohoda! Okrem toho, že vás to vyhodí z komfortnej zóny, tak to utužuje aj vzťahy a prinúti vás to premýšľať trošku inak. Môžete plánovať, ale bez plánu je to najlepšie, lebo aj samotná cesta môže byť ciel.

No jasné, Miro, ale nie každý má karavan! To je pravda a nemám ho ani ja (aj keď to je môj sen), takéto cestovanie sa totiž dá praktizovať v takmer každom väčšom aute (kombi, MPV, SUV, dodávka). Stačí si ho pred cestou trošku upraviť, kúpiť vhodný matrac alebo nafukovačku, nabaliť sa a vyraziť.

Na začiatku vám bude vždy niečo chýbať, ale tak to má byť – postupne si každý nájde ten správny zoznam vecí a skill, ako sa na cesty vybaviť. Je to skvelý spôsob cestovania, ktorý je čoraz populárnejší a ja ho už roky milujem. V tejto dobe je to aj výhodné, lebo sa minimálne socializujete a viac vnímate okolie a prírodu.

Ak máte možnosť, tak odporúčam vyskúšať strešný stan, ktorý je možné upevniť na takmer každé auto, a to je super „hotel“. Riešením môže byť aj prenájom mini obytnej dodávky a pod., ktoré sú v ponuke za celkom prijateľné ceny, takže sa stačí odhodlať a vyraziť. Verte, bude to skvelý zážitok, ktorý budete chcieť opakovať. Šťastnú cestu a veľa krásnych letných zážitkov J.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE