Lab powered by Nadácia Orange – to je nové miesto, kde sa odo dneška môžu oficiálne stretávať a naberať nové digitálne zručnosti študenti, mladí profesionáli, ale aj široká verejnosť so záujmom o najmodernejšie technológie.

OrangeFabLabTit-1

V novootvorenom Labe v centre Bratislavy nájdu prístroje budúcnosti i coworkingový priestor. Slúžiť bude na testovanie progresívnej digitálnej produkcie a dizajnu v praxi, výskum i vzdelávanie.

OrangeFabLabNesrovnal-1

Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy

Umelci, vývojári, vynálezcovia, mladí profesionáli, študenti i verejnosť nájdu v Labe možnosti, ako si overiť svoje vedomosti v praxi, či ako sa priučiť práci s modernými technológiami. Nadácia Orange  v spolupráci s Alianciou Stará tržnica uvádza do života kreatívnu vzdelávaco-komunitnú dielňu, ktorá má slúžiť ako otvorená platforma pre vzdelávanie a digitálnu inováciu.

Priestor s moderným vybavením je súčasťou medzinárodného programu Solidarity FabLab a vznikol s podporou Orange Foundation.

LAB1_nowat

Andrej Kiska, prezident SR pri podpisovaní pamätnej tabule

Moderné vzdelávanie kľúčom k úspechu

Lab sa otvára v čase, keď Nadácia Orange oslavuje už svoje 17. narodeniny. Jej strategickými prioritami sú  aj v roku 2016 najmä podpora moderného vzdelávania a komunitného rozvoja. Inštitúcie podobné Labu vznikajú v posledných rokoch po celom svete a poukazujú tak na dôležitosť poznania digitálnych technológií ako súčasti moderného vzdelávania. Napriek tomu je však ich dostupnosť na Slovensku nedostatočná.

 

OrangeFabLabLancaric-1

Pavol Lančarič, Orange Slovensko

„Ako firma pôsobiaca v biznise, kde sú moderné technológie nevyhnutnou súčasťou, si veľmi dobre uvedomujeme, že ich znalosť a ovládanie v každom odbore sú pre študentov, ako aj mladých profesionálov, z hľadiska konkurencieschopnosti kľúčové,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko a člen správnej rady Nadácie Orange Pavol Lančarič. „Verím, že nadobudnuté schopnosti a zručnosti v Labe premenia vo svoju úspešnú budúcnosť,“ dodáva.

OrangeFabLab3DTlac-1

Vlado Vaculík za Alianciu Stará tržnica ukazuje aké produkty sa tu dajú vytlačiť

3D tlačiareň, ploter i CNC fréza

Lab v priestoroch Starej tržnice je rozdelený do dvoch priestorov. V hornom, do ktorého sa verejnosť dostane priamo z Námestia SNP, ponúka prístup k „čistejším“ prístrojom, ako je laserová rezačka, 3D tlačiareň, či ploter.

OrangeFabLab3DTlac2-1

Pre používateľov budú pripravené aj 3D perá, ktoré Nadácia Orange venovala Labu pri oficiálnom otvorení. Návštevníci nájdu v tomto priestore okrem strojov i obchod s drobným spotrebným materiálom, k dispozícii tiež majú študijné materiály, knihy, časopisy, návody, aj hotové produkty, ktoré v Labe vznikli. Dostupný je tiež priestor, kde si môžu zakúpiť občerstvenie. Priestor bude rovnako slúžiť primárne mimovládnym organizáciám a start up-om na workshopy a rôznorodé vzdelávacie aktivity, diskusie, stretnutia.

LAB2_nowat

V suterénnych priestoroch už čoskoro pribudnú hlučnejšie stroje na spracovanie dreva, frézy, píly, mikropočítače a ďalšie technológie určené na digitálnu fabrikáciu. Lab je prístupný širokej verejnosti každý pracovný deň od 8.00 do 22.00 hod. Pre tých, ktorí plánujú navštevovať Lab pravidelnejšie, je pripravený členský program, ktorý za symbolický mesačný poplatok od 5 eur umožní rezervovať si čas pri strojoch a naplánovať si tak svoju prácu. Každý člen Labu a záujemca o prácu s vybavením bude najprv na prácu s technológiami dôkladne zaškolený a potom už môže stroje plne využívať.

 

Prezident Andrej Kiska si vyskúšal 3D pero

Učebné pomôcky, prototypy i nábytok

Mladých ľudí môže do Labu prilákať najmä všestrannosť využitia strojov – sami si totiž poľahky dokážu vyrobiť školské pomôcky či prototypy svojich nápadov. Či už pôjde o bábky do študentských filmov, makety architektonických budov alebo dizajnérske produkty, v Labe nie je skoro nič nemožné.

OrangeFabLab3DTlac3-1

Lab chce tiež pravidelne organizovať podujatia, na ktorých môže verejnosť stretnúť zaujímavých domácich i zahraničných odborníkov z oblasti digitálnej inovácie a získať tak inšpiratívne know-how. Kreatívne laboratórium, v ktorom sa pomocou technológií budúcnosti menia predstavy na skutočnosť a teória na prax, verí, že pritiahne živú komunitu zvedavých mladých ľudí.

OrangeFabLab3DTlac4-1

Informácie o pripravovaných podujatiach budú priebežne zverejňované na webstránke www.lab.cafe či facebookovom profile Labu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.