Dopravca Slovak Lines organizuje aj tento rok letnú linku k obľúbenému jazeru Neusiedler See. Premávať bude až do 16. septembra, pričom sme sa presvedčili, že linka je naozaj poriadne vyťažená. Môžete ňou totiž cestovať aj za nákupmi do oultletového centra za obcou Parndorf – Designer Outlet Parndorf, prípadne obe tieto návštevy kombinovať v jeden deň.

Sobotný výlet

Na autobus sme nastúpili v sobotu ráno presne o 8 hodine, autobus stojí na nástupišti číslo 4 na Náhradnej autobusovej stanici Nivy. Autobus premáva tri dni z týždňa – v piatok, sobotu a v nedeľu. Okrem odchodu o 8 hodine odchádza aj o 13:00 a 18:00. V rámci Bratislavy zastavuje ešte aj na Einsteinovej ulici a to vždy o 5 minút neskôr.

Prvou zastávkou je outletové nákupné centrum. Autobus je tam zhruba o 8:45, ste tu teda pred otvorením obchodov. V nedeľu tu autobus nezastavuje, lebo tento deň tu majú zatvorené. Následne autobus stojí ešte na hlavnom námestí v obci Neusiedler am See. Najlepšie je však pri rannom spoji pokračovať až k pláži na Neziderskom jazere, kde má autobus konečnú a dorazí sem tesne pred 9 hodinou.

Po pol hodine odchádza späť do Bratislavy – presne je to o 9:35. Spoj odchádza vždy z toho miesta, kde aj cestujúci vystupujú. Dobre je to si toto miesto zapamätať. Od 9 hodiny sa môžete vykúpať v jazere, celodenný lístok na pláž stojí 5,50 Eur. Súčasťou pláže sú detské bazéniky, WC, sprcha (za poplatok 50 centov aj s teplotu vodou). S celodenným lístkom môžete z pláže odísť a znova sa sem opakovane vrátiť a dá sa to využiť aj inak, ak je vás viac 🙂

V obci Neusiedler am See sa dajú požičať bicykle (zhruba 10 eur na 2 hodiny za kvalitnejší bicykel) a prejsť si kvalitné rakúske cyklocesty, prípadne si môžete prenajať aj loďku. Tiež je možné navštíviť miestne kúpalisko s čistou vodou.

Neziderské jazero je pritom najväčšia vodná plocha v Rakúsku (časť leží aj Maďarsku) a je zapísané do Svetového dedičstva UNESCO. Spolková krajina Burgerland láka až 300 slnečnými dňami v roku.

Cesta späť

Autobus Slovak Lines odchádza z pláže o 14:35 a tiež o 19:35. V outletovom centre potom zastavuje o 14:50. Do Bratislavy sa môžete vrátiť aj posledným spojom, ktorý odchádza z outletového centra o 19:50 a do Bratislavy príde o 20:30.

Tento spoj je možné využiť len na medzinárodnú prepravu medzi Slovenskom a Rakúskom, resp. v opačnom smere. Nie je teda možné odviesť sa napr. z rekreačného do outletového centra a tu cestu do Bratislavy prerušiť.

Ceny lístkov

Za obojsmerný lístok zaplatí dospelý 10 eur, jednosmerný lístok stojí 7,50 eur. Junior do 26 rokov, resp. senior po 60 rokoch zaplatí 9 eur, resp. 6,50 eur za jednu cestu. Dieťa do 15 rokov cestuje obojsmerne za 5 eur, jedna cesta je za 3,70 eur.

Cestové lístky sa dajú zakúpiť pohodlne v novej mobilnej aplikácii Slovak Lines, ktorú nájdete pre Android aj iOS. Po jej stiahnutí a nainštalovaní sa stačí zaregistrovať a uložiť platobnú kartu. Lístok na letnú linku, alebo na jeden z 20 spojov denne do Viedne, si následne kúpite na tri kliky. Digitálny cestovný doklad nemusíte tlačiť, stačí ho ukázať vodičovi na displeji telefónu.

Rovnako si môžete lístok kúpiť v hotovosti u vodiča, resp. v pokladnici Slovak Lines na Nivách alebo u predajcov lístkov Slovak Lines. Cena lístka je pre všetky prípady rovnaká. Lístok nie je možné zakúpiť u vodiča pomocou  platobnej karty, ten akceptuje len hotovosť v eurách.

Nová mobilná aplikácia (verzia 2.0.0 (40))

Práve nová mobilná aplikácia Slovak Lines je najlepším spôsobom ako si zakúpiť lístok už len preto, že je to jednoduché a môžete platiť platobnou kartou. Do budúcnosti prepravca počíta aj s napočítaním vernostných bodov za realizované cesty priamo v mobilnej aplikácii.

Google Play
App Store

Pozrite si ako sa zmenila voči minulosti aplikácia Slovak Lines – pribudli nové zastávky ako aj časy spojov práve v dôsledku zavedenia letnej linky. Žiaľ, skôr zakúpené lístky sa v našom prípade do novej aplikácie nepreniesli. Ale výhoda je, že po zaregistrovaní tejto mobilnej aplikácie máte v akcii prvý lístok len za 1 euro, čo sa oplatí využiť.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.