Ak ste sa niekedy zaujímali o dobré hodinky, tak Aquaracer nebude potrebné zvlášť predstavovať. Ak nie, vedzte, že ide o modelový rad z kolekcie švajčiarskeho TAG Heueru, ktorý je inšpirovaný drsným svetom oceánov, lodí a potápačov.

Životne dôležité funkcie

Legenda Aquaraceru sa začína v dobách pred počítačmi, kedy na kvalitnej časomiere závisel život potápačov. Práve vtedy vyrábal TAG Heuer profesionálne športové hodinky, ktoré mali všetko, čo bolo nevyhnutné na včasný návrat spod hladiny. Hrubé výstupky na puzdre pre ľahkú manipuláciu v rukaviciach. Výrazné luminiscenčné indexy dobre čitateľné aj v temných morských hlbinách. Predlžovací mechanizmus na spone umožňujúci navliecť hodinky cez rukáv skafandru, no a v neposlednom rade jednosmerne otočná luneta. Tá neumožňovala pootočiť lunetu zlým smerom, aby nenamerala dlhší čas ponoru, ako umožňovala kyslíková rezerva potápača. Robustne „ukuté“ puzdro spolu so skrutkovacou korunkou zaisťovalo dostatočnú vodoodolnosť až do 300 metrov.

Tag Heuer AquaracerZdroj: WDL
TAG Heuer Aquaracer

Dnešná realita

Aj keď sa dnes už s mechanickými hodinkami nikto nepotápa, najväčší švajčiarski hodinári tieto takzvané „diverky“ stále držia vo svojej kolekcii. Čiastočne z dôvodu zachovania tradície a čiastočne pre ich praktickosť. Lebo „potápky“ sú vďaka svojej odolnosti a spoľahlivosti veľmi obľúbené na každodenné nosenie. Ale pokrok nezastavíš, dizajnové trendy vníma aj tradičné hodinárstvo, a preto aj TAG Heuer prináša na trh upgrade poctivého potápačského stroja, na ktorý sme sa pozreli zblízka.

 TAG Heuer Aquaracer Professional 300M

Veľkou zmenou oproti predchádzajúcemu modelu sú dobre prepracované detaily puzdra aj náramku. TAG Heuer sa pokúsil skĺbiť superluxusný vzhľad s robustným potápačským štýlom. To sa mu skvele podarilo najmä vďaka perfektnej povrchovej úprave oceľových prvkov a vyladeným farebným kombináciám lunety a ciferníka. Hlboké modré odtiene sú jednoducho fascinujúce, skvele fungujú na dennom svetle aj pri umelom osvetlení. Odvážny čierno-strieborný variant je oveľa výraznejší, no aj tak pôsobí dokonale uhladeným dojmom.

Tag Heuer AquaracerZdroj: WDL
TAG Heuer Aquaracer

Puzdro a ciferník

Najväčšou novinkou na ciferníku sú osemhranné indexy namiesto bývalých obdĺžnikových, ktoré už predsa len začínali pôsobiť trocha zastaralo (aj keď riešiť pri hodinkách trendy je niekedy zbytočné). Nové indexy pritom ostali v potápačskom duchu výrazné s riadnou luminiscenčnou vrstvou pre dobrú čitateľnosť.

Z keramickej lunety zmizli hrubé výstupky a, naopak, pribudli jemné vyfrézované drážky. Našťastie to nie je na úkor ovládateľnosti. Luneta tiež zostala kvôli väčšej bezpečnosti merania jednosmerne otočná.

Aj zafírové sklíčko sa dočkalo svojho vylepšenia. Lupa nad dátumovkou už nie je prilepená na povrchu sklíčka, ale je zapustená dospodu, takže už neprekáža a nezachycuje nečistoty. Sklíčko je dokonale rovné a dátumovka dobre viditeľná z rôznych uhlov.

Ak máte radi svoje malé tajomstvá, bude sa vám páčiť gravírovanie potápača na zadnom viečku hodiniek. Tento kultový obrázok k Aquaraceru patrí už od roku 2004, len teraz dostal futuristickejšie tvary.

Tag Heuer AquaracerZdroj: WDL
TAG Heuer Aquaracer

Strojček

Pokiaľ ide o strojček, nečakajte žiadne prekvapenie. Tu sa TAG Heuer držal pri zemi a hodinky osadil tradičným a osvedčeným trojručičkovým automatom Calibre 5.

Náramok

Skvelú vychytávku sme našli na spone. Je v nej umiestnený mechanizmus slúžiaci k predĺženiu náramka. Síce dnes málokto nosí hodinky na skafandri, ale ak si potrpíte na hodinky presne pasujúce okolo zápästia, budete túto vecičku milovať.

Ocenili sme hlavne rýchlosť a jednoduchosť nastavenia a tiež možnosť veľmi jemného doladenia.

Podčiarknuté a sčítané…

Ak potrebujete parťáka, ktorý s vami zvládne opaľovanie na pláži, skákanie do rozbúrených vĺn, jachting a na večer dokáže aj okúzliť dámy v miestnom beach clube, môžete sa na Aquaracer stopercentne spoľahnúť.

Ak vás Aquaracer zaujal a chceli by ste o ňom vedieť viac, pozrite si stránky spoločnosti Watch de Luxe a neváhajte nás kontaktovať, alebo si ho príďte pozrieť osobne do TAG Heuer Boutique, ktorý je súčasťou tejto spoločnosti. Naši kolegovia sa vám budú s radosťou venovať.

Zdroj: WDL

Značky: