TCL okrem televízorov a smartfónov vyrába rôzne zariadenia a jedno z najzaujímavejších sú okuliare s umelou inteligenciou RayNeo X2.

Okuliare používajú telechnógiu Micro-LED v obidvoch očniciach. Vytvorený jas je až 1000 nitov a potvrdzujeme obraz vidno veľmi dobre aj za priameho slnečného svetla.

Okuliare RayNeo X2Zdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare RayNeo X2 od TCL

Základom spracovania obrazu je procesor Qualcomm Snapdragon XR2 s 5G pripojením. Zabudovaná batéria v nožičkách okuliarov má kapacitu 590 mAh a okuliare RayNeo X2 fungujú na batériu 3 hodiny.

Ak si ich nasadíte na oči, uvidíte systém menu, ale zároveň celkom dobre vidíte aj cez okuliare. Osobne som krátkozraký a tak som pri ich teste dostal aj korekčnú šošovku. Ak hľadíte cez okuliare, vidíte systém menu. Jedna z položiek je aj simultánny prevod reči v reálnom čase. V testovanej verzii som mal preklad z čínštiny do angličtiny. Osadenstvo na stánku TCL bolo z Číny a tak som to hneď vyskúšal. Funguje to tak, že osoba na vás hovorí po čínsky, vy ju vidíte a súčasne vidíte preklad do angličtiny v podobe titulkov. Takto naozaj môžete rozumieť čínštine, dokonca to vie prekladať aj písanú podobu tohto jazyka, čo je ešte väčší problém ako jej hovorená forma.

Problém je, že to funguje len jedným smerom, inými slovami, okuliare nehovoria. Majú síce integrované reproduktory, ale generovaný hlas počujte len vy a nie osoba, s ktorou komunikujete. Aspoň teda nie zreteľne.

Hlavné parametre okuliarovZdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné parametre okuliarov

Ďalšie vlastnosti okuliarov RayNeo X2 je príjem hovorov, SMS, umožňujú navigáciu ale aj zobrazovanie ďalších informácií o okolitých budovách. Dá sa s nimi fotografovať a zaznamenávať video. Podľa našich informácií postačuje na plnohodnotnú funkciu bežné dátové pripojenie. Ovládanie sa realizuje gestami realizovanými prstami po nožičkách okuliarov. Dá sa to veľmi rýchlo naučiť.

Okuliare majú aj ďalšie vlastnosti – dajú sa napr. prehrávať filmy, môžete si pozrieť webové stránky sa pod. Ich nosenie na hlavne nie je obmedzujúce, pripúšťame, že v nich ľudia vyzerajú celkom zvláštne.

RayNeo X2 práve prichádzajú domáci čínsky trh. Podľa toho, aká bude odozva sa firma rozhodne o predaji v Európe. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa tieto okuliare budú u nás predávať. Cena zatiaľ nie je známa, TCL hľadá aj vývojárov pre aplikácie k týmto okuliarom.

Zdroje: vlastné. TCL

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.