V obchodnom centre Bory Mall v Bratislave sme sa boli pozrieť na nového zamestnanca, ktorým je robot Pepper. Je to humanoidný robot, ktorého úlohou je pomôcť klientom pri základnej orientácii vo finančných operáciách a tiež má za úlohu klientov zabaviť.

Ovláda sa jednak hlasom a to v slovenčine, ďalej dotykom prsta na displej tabletu, ktorý má pripevnený na hrudi. Tiež môžete Peppera pohladkať po hlave a to sa mu veľmi páči. Sám však žiadne operácie nevykoná. Po tom ako zistí, čo chcete vás napr. odporučí k živému zamestnancovi banky alebo pri vklade či výbere odporučí služby vedľa stojaceho vkladomatu. Rovnako dokáže prehrať video s bližšími informáciami.

My sme všetko pri našej návšteve zachytili v redakčnom videu.

V celkom hodnotení roboti dnes určite nenahradia zamestnancov. Pepper je skôr ukážka technických možností a tiež prísľub do budúcnosti ako sa kamenné pobočky bánk môžu ďalej zmeniť. Pepper je prístupný verejnosti a môžete ho pokojne vyskúšať aj keď nie ste klientom Tatra banky.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.