Technológia tiež zvyšuje kvalitu 4G siete.

Telekom v Bratislave prezentoval využitie technológie LTE Massive MIMO, ktorú testuje v Dúbravke. Vybavené sú ňou tri základňové stanice, jej výhody zatiaľ nemôžu využívať bežní používatelia.

LTE Massive MIMO je jedným zo základných stavebných kameňov pre 5G siete, ktoré prídu v budúcnosti. Zároveň zabezpečuje vyššiu kvalitu aj v prípade 4G siete. Technológia totiž optimalizuje vysielanie signálu tak, aby ich smeroval priamo na smartfóny, resp. iné zariadenia.

Základňová BTS stanica s modulmi LTE Massive MIMO. To sú tie štvorcové až obdĺžnikové krabičky, ktoré sú umiestnené po bokoch a čo najvyššie

Vyššie rýchlosti aj kapacita

V praxi to znamená, že základňová stanica s LTE Massive MIMO dokáže poskytnúť vyššie prenosové rýchlosti a má vyššiu kapacitu v porovnaní s tradičnými 4G stanicami. Telekom novú technológiu testuje v spolupráci so spoločnosťou Ericsson, ktorá je jej hlavným dodávateľom telekomunikačného vybavenia.

Každý LTE Massive MIMO modul dokáže vyžarovať až 8 lúčov. Tie sú smerované priamo na zariadenia, energia je tak využitá efektívnejšie v porovnaní s tradičným LTE modulom, ktorý pokrýva konkrétne územie. Rozdiel medzi nimi je vidieť na nasledujúcej fotografii.

Porovnanie vyžarovania signálu v prípade tradičného LTE vysielača (vľavo) a LTE Massive MIMO technológie (vpravo)

Pre verejnosť o 2 roky

Telekom vybavil každú testovaciu BTS stanicu troma LTE Massive MIMO modulmi. Každý z nich dokáže vysielať signál pod uhlom 65°, spoločne však dokážu poskytnúť takmer 360° pokrytie. Pokiaľ by malo dôjsť k reálnemu nasadeniu Massive MIMO, technológia by mohla byť dostupná pre verejnosť v priebehu dvoch rokov. Jej spustenie by mohlo byť najskôr realizované v Petržalke, kde sú BTS stanice najviac vyťažované už niekoľko rokov – v tejto lokalite je už od novembra 2018 k dispozícii aj LTE s rýchlosťou do 877 Mbps, ktoré funguje na báze 4×4 MIMO.

Aby ste mohli využívať LTE Massive MIMO aj vo vašom smartfóne, resp. inom zariadení s podporou LTE, musí dané zariadenie podporovať technológiu TDD-LTE.

Z predstavenia technológie pripravujeme aj redakčné video.

Porovnanie prenosových rýchlostí a ďalších parametrov v prípade tradičného LTE pripojenia a LTE Massive MIMO

Prečítajte si aj:

Telekom má stále najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku. Prvenstvo získal už šiesty raz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit