Vidieť, že firmy sa na túto výstavu pripravili dobre.

Jej termín je volený správne, je to obdobie návratu do školy a tiež si ľudia vyberajú, čo hodnotnejšie si kúpiť na konci roka. A preto tu aj bolo celkovo 1800 vystavovateľov, čo robí z IFA výnosný podnik.

Tento rok to z hľadiska IT techniky bolo hlavne o smartfónoch, notebookoch a televízoroch. Tiež sme si všimli to, že firmy sa snažia svoje produkty odlišovať od konkurencie. Tlačovky boli až na maličké výnimky celkom svižné a dynamické, dva novinárske dni ubehli ako voda. Pokryli sme úplne všetky tlačovky a mali sme aj exkluzívne predstavenia.

Naša redakcia sa tiež zúčastnila odovzdávania ocenení EISA. Ostali sme na výstave aj ďalší deň a overili sme si, že o túto výstavu je medzi ľuďmi obrovský záujem. Nielen o IT techniku, ale aj o bielu a čiernu techniku. Produkty, ktoré zaujali našu pozornosť popisujeme ďalej, pričom názvy firiem sú radené abecedne.

Acer: Špičkový herný počítač aj prekvapenie v podobe 360° kamier

Spoločnosť Acer mala na tohtoročnej výstave IFA „výživnú“ tlačovú konferenciu. Podľa očakávaní predstavila vynovené notebooky a konvertibilné zariadenia, avšak prekvapila vstupom do nového segmentu 360° kamier.

Holo360 je kamera s procesorom Qualcomm Snapdragon 625. Vo výbave má integrované LTE pripojenie a 3-palcový dotykový displej. Kamera umožňuje fotiť fotografie v rozlíšení až 6,9K a natáčať videá v 4K rozlíšení. Vďaka optike ImmerVision by mali fotografie aj videá zachytávať okolie v 360 stupňoch v celom zornom poli bez skreslenia. Video môžete v reálnom čase aj streamovať. Holo360 využíva operačný systém Android 7.1, takže vytvorené multimédiá môžete okamžite zdieľať na sociálnych sieťach alebo ich prehrávať priamo na zariadení.

Kamera Acer Vision360 je kamera do auta. Obsahuje dve samostatné kamery, ktoré spoločne vytvárajú 360° video v 4K rozlíšení. Prínos zariadenia spočíva vo vytváraní záznamov v prípade zrážky s nejakým objektom. Záznam, ktorý zachytáva incident aj s GPS súradnicami, sa ukladá do zariadenia a do cloudu. V prípade pohybu auta počas parkovania sa pošle upozornenie aj do smartfónu používateľa. Kamera je namontovaná na čelnom skle a zobrazuje aktuálnu rýchlosť vozidla. Zariadenie takisto umožňuje vzdialený prístup a sledovanie polohy. Cena a dostupnosť tejto kamery nebola zatiaľ špecifikovaná.

Nové modely notebookov a počítačov prinášajú procesory Intel Core 8. generácie. Okrem toho sa každá z noviniek vyznačuje nejakou špecifickou vlastnosťou. Acer Swift 5 je notebook ľahší ako 1 kg, model Swift 7 má hrúbku iba 0,89 cm a Acer Spin 5 je konvertibilný notebook s 13- alebo 15-palcovou uhlopriečkou, pričom v prípade väčšieho modelu je k dispozícii voliteľná dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050.

Skutočnou špecialitou je prémiový konvertibilný Windows tablet Acer Switch 7 Black Edition. Ide o prvé konvertibilné zariadenie 2 v 1 s dedikovanou grafickou kartou a bezventilátorovým chladením. Konkrétne ide o grafickú kartu GeForce MX150, ktorá je určená pre náročnejšie aplikácie a občasné hranie. 13,5-palcový tablet má bez pripojenej klávesnice hmotnosť iba 1,15 kg a v porovnaní s predchádzajúcou generáciou poteší elegantnejším a štýlovejším dizajnom. Súčasťou konštrukcie je slot pre stylus, takže ho už určite nestratíte a patentovaný stojan, ktorý sa automaticky vyklopí po položení zariadenia na stôl.

Switch 7 Black Edition má systém dvojitého kvapalinového chladenia.

Acer na IFA predstavil aj najtenší All-in-One počítač, aký doteraz vyrobil. Aspire S24 má hrúbku iba 5,97 mm a ponúka 23,8-palcový IPS panel s Full HD rozlíšením. Rámik okolo displeja je hrubý iba 2,7 mm. Počítač ponúka Dual Band Wi-Fi aj 2.1-kanálový zvuk a technológie Dolby Audio Premium a Acer TrueHarmony. Obe sú zamerané na lepšiu reprodukciu zvuku. Vo výbave má aj úložisko o veľkosti až 256 GB SSD a 2 TB HDD a taktiež integrovanú základňu s podporou bezdrôtového nabíjania so štandardom Qi.

Nechýbal ani herný segment, ktorý zastupuje značka Predator. Acer Predator Orion 9000 je herné monštrum s 18-jadrovým procesorom, ktoré zvládne hranie v rozlíšení až 8K. Tento stolný počítač má vo výbave procesor až do Intel Core i9 Extreme Edition a podporuje zapojenie dvoch kariet NVIDIA GeForce GTX 1080 alebo až štyroch kariet AMD Radeon RX Vega. Konfigurácia počítača podporuje operačnú pamäť do 128 GB DDR4 a až 44 TB úložisko, čo nepotrebuje ďalší komentár. Poteší aj pokročilý chladiaci systém a možnosť taktovania jedným stlačením tlačidla.

Tak toto sa len tak nevidí – 128 GB RAM, 44 TB SSD a 4 grafiky – to je ORION 9000.

Nielen k tomu počítaču sa hodí predstavený monitor Acer Predator X35. Ten ponúka VA panel s pomerom strán 21 : 9, uhlopriečkou 35 palcov a rozlíšením 3440 × 1440. Novinka vyniká najmä podporou technológie Acer HDR Ultra a 200 Hz obnovovacou frekvenciou, poteší aj podpora technológie G-SYNC.

Acer takisto oznámil nové herné príslušenstvo Predator. Okrem myšky Predator Cestus 500 nás zaujali najmä herné slúchadlá Predator Galea 500, ktoré ponúkajú virtuálny priestorový zvuk a reprodukciu zvuku prispôsobujú vášmu pohybu hlavy. Zvuk by mal teda vždy prichádzať z toho istého smeru, a to bez ohľadu na natočenie vašej hlavy, čo vám môže v kompetitívnych strieľačkách priniesť istú výhodu v porovnaní so súpermi.

Herné slúchadlá Predator Galea 500 zohľadňujú pri hre váš pohyb hlavou

Ceny a dostupnosť

Kamera Acer Holo360 bude na našom trhu dostupná v poslednom štvrťroku tohto roka za cenu 349 €. Acer Swift 5 na trh príde decembri s cenovkou 1099 €. Acer Spin 5 by mal byť už v predaji za ceny od 899 € pre 13-palcový model a 999 € pre 15-palcový model. Acer Switch 7 Black Edition sa dostane na trh v decembri za cenu 1999 €. Aspire S24 sa dostane na náš trh v novembri za cenu 999 €. Acer Predator Orion 9000 príde na trh v novembri s cenou od 1999 €. Monitor Acer Predator X35 sa dostane na trh v prvom štvrťroku budúceho roka, cena nebola oznámená. Myš Acer Predator Cestus 500 sa dostane do predaja v novembri za 89,99 €. Slúchadlá Acer Predator Galea 500 budú v predaji v novembri za cenu 299,99 €.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: