Pokračujeme 4. dielom z tohotoročnej výstavy IFA v Berlíne.

3. časť reportáže nájdete TU

Huawei: S prvým procesorom s umelou inteligenciou

Huawei pred výstavou IFA oznámil nové tablety MediaPad, avšak priamo v Berlíne nepredstavil žiadne nové produkty. Aj napriek tomu však ich tlačová konferencia patrila k tým najzaujímavejším – Huawei hovoril o svojom novom procesore Kirin 970, ktorý je prvý na svete so zabudovanou umelou inteligenciou.

Richard Yu, šéf mobilnej divízie Huawei, ukázal Kirin 970 charizmatickým spôsobom

Procesor je vyrábaný 10 nm výrobným procesom a obsahuje 5,5 miliardy tranzistorov, čo je o 2,5 miliardy viac ako Snapdragon 835. Jeho dôležitou súčasťou je neurónová procesorová jednotka NPU (Neural Processing Unit). V porovnaní s konkurenciou sa telefóny s Kirinom 970 nebudú musieť pripájať do cloudu, aby využili potenciál AI, nakoľko všetky výpočty budú prebiehať priamo v zariadení. Ako to bude fungovať v praxi, resp. aké reálne výhody to prinesie, zistíme už čoskoro. Kirin 970 bude základom smartfónu Huawei Mate 10 a ten Huawei ukáže 16. októbra.

Richard Yu, riaditeľ mobilnej divízie spoločnosti Huawei, na IFA prehlásil, že Kirin 970 je až 50-násobne efektívnejší a 25-násobne výkonnejší. Okrem nárastu výkonu ponúkne aj lepšie a rýchlejšie spracovanie obrazu, vďaka ktorému by mal Huawei Mate 10 fotiť lepšie ako Samsung Galaxy S8. Huawei v Berlíne ukázal prvú fotografiu, ktorá bola odfotená Mate 10 a jej porovnanie s Galaxy S8.

Tu je kľúčový okamih prezentácie – porovnanie fotky zo Samsung Galaxy S8 a Huawei Mate 10

Dôvodom lepších fotografií má byť už spomenuté spracovanie obrazu, ktoré zabezpečuje neurónová jednotka. Tá dokáže v reálnom čase rýchlejšie analyzovať a spracovať obraz, informácie o svetelných podmienkach scény a ďalšie dáta. Bez nutnosti pripojiť sa do internetu dokáže procesor okamžite rozlíšiť kvetinu od mačky a prispôsobiť tomu spracovanie obrazu a nastavenie fotoaparátu. Kirin 970 taktiež umožní využívať dve SIM karty súbežne v 4G režime, čo Huawei testuje vo vlakoch v Číne, Nemecku a Japonsku. V rámci testovania precestovali testeri spoločnosti už viac ako 400-tisíc km. S tým súvisí podpora mobilných prenosových rýchlostí až do 1,2 Gbps.

Lenovo: S najkrajším Moto telefónom

Na samostatnej tlačovej konferencii ukázala značka Lenovo svoje dva hlavné produkty. Sú nimi telefón označený už ako Motorola Moto X4 a Lenovo Yoga 920. Najviac nás svojím vzhľadom prekvapil práve telefón Moto X4. Je to najkrajší telefón zo série inteligentných telefónov Moto. Nápadne sa podobá na konkurenčný model predstavený v lete, no má svoje charakteristické črty. Nielen sklenené telo z oboch strán, ale aj ochranný kruh fotoaparátu. Kruhové zvýraznenie tohto prvku vyzerá ako inteligentné hodinky a je to niečo, čo nikto iný v takejto forme nemá. Priniesť však iba telefón, ktorý dobre vyzerá, by bolo trochu málo. Na trhu sa chce Moto X4 presadiť hlavne funkciami s fotením. Je tu s duálnym fotoaparátom s 12 a 8 Mpx snímačom. Využíva systém klasickej a širokouhlej šošovky. Fotoaparát podporuje selektívne zaostrenie, dodatočné preostrenie si na špeciálne zachytenej fotografii spravíte aj po vyhotovení fotky. Inteligentný spôsob fotenia dokáže rozoznávať objekty na fotografii. Napríklad významné či turisticky zaujímavé budovy, prípadne vám poradí s neznámymi rastlinami. Za zmienku stojí aj 16 Mpx selfie fotoaparát so softvérovým rozšírením Face Filter a možnosťou vyrobiť panoramatickú selfie fotografiu. Ideálne ak je vás viac a bežne by ste sa nezmestili do uhla objektívu.

Najkrajší telefón série Moto môžete ponoriť do vody a mal by aj veľmi dobre fotiť

Moto X4 pridáva k svojej nadstavbe Moto aj systém Quick Screenshot. Ide tak o ďalšieho výrobcu, ktorý umožnil zachytenie snímky obrazovky cez displej, nielen cez tlačidlá telefónu. Stačí na displej položiť tri prsty a urobíte jeho snímku. Sme zvedaví, ako to bude v praxi fungovať. Zaujímavé je rozšírenie Moto Key, ktoré umožní prihlasovanie na webové stránky cez snímač odtlačkov.

Telefón sme priamo na mieste vyskúšali ponoriť do bazéna. Má totiž krytie IP68, takže odolá úplnému ponoreniu do vody. Batéria s kapacitou 3000 mAh sa nabíja systémom Turbo Power. Je to naozaj rýchle a rozhodne sa oplatí nosiť nabíjačku k telefónu so sebou. Telefón má procesor Qualcomm Snapdragon 630, 4 GB RAM a 64 GB úložného priestoru. Komu sa bude máliť, môže si rozšíriť priestor až o 2 TB.

Extra vlastnosťou, ktorú sme zatiaľ nikde inde nevideli je Wireles Sound System. K telefónu môžete pripojiť až štyri Bluetooth zariadenia naraz a posielať do nich rovnakú hudbu. Telefón nie je najlacnejší, ale je to špeciálny kúsok zo série X. Odhadujeme, že bude šmykľavý. Sklenený povrch vyzerá nádherne, naše skúsenosti ukazujú, že býva menej praktický.

Lenovo Yoga 920 je nástupcom Yoga 910 a je to pozoruhodný notebook. Vychádza z rovnakého konceptu, veľa sa tu nemení. To je v poriadku, inovácia série má priniesť rovnaký koncept, ale lepšie parametre. Jednou z najlepších konštrukčných vlastností je práve kĺb displeja, ktorý imituje hodinový náramok. Drží displej pevne a je umiestnený po celej dĺžke notebooku. Nová Yoga má procesor Intel Core i ôsmej generácie. Notebook podporuje písanie na displej s perom Lenovo Active Pen so 4096 stupňami prítlaku. Dotykový displej tým pádom nájde väčšie využitie ako obyčajné „kreslenie“ prstami. Grafici a dizajnéri majú o notebook viac, po ktorom sa im oplatí pozerať. V krajinách, kde funguje asistent Cortana, bude rozumieť až zo štyroch metrov. Notebook má špeciálne mikrofóny, aby ste ho mohli využiť aj takto na diaľku. Dostupných bude niekoľko modelov, a to vo verzii so 4K displejom ako aj s Full HD displejom.

Notebook Lenovo Moto 920 môžete teraz mať aj vo vyhotovené Srat Wars

Lenovo tiež predstavilo svoje okuliare pre platformu Windows Mixed Reality. Nazývajú sa Lenovo Windows Explorer a ich hmotnosť je iba 380 gramov. Podľa Lenova sú najľahšími VR okuliarmi pre počítače, ktoré sa dostanú na trh do konca tohto roka. Okrem toho, že sú ľahké a pohodlné, využívajú systém zabudovaných senzorov na snímanie pohybu, takže nepotrebujete žiadne externé senzory. A taktiež sa dajú vyklopiť až o 90°, aby ste mohli skontrolovať, čo sa deje okolo vás v skutočnom svete aj bez nutnosti dať si okuliare dole.

Špecialitou pre fanúšikov Star Wars je balík Star Wars Jedi Challenges od Lenova, ktorý obsahuje okuliare pre rozšírenú realitu pre smartfóny, svetelný meč a zariadenie pre sledovanie pohybu. Vďaka tejto výbave si budete môcť zahrať zážitok zo sveta Hviezdnych vojen aj u vás v obývačke. Toto sme si aj priamo na výstave vyskúšali.

Takto to vyzeralo na stánku Lenovo pri predvádzaní okuliarov Star Wars Jedi Challenges

Cena a dostupnosť:

Motorola Moto X4 je dostupný od septembra za cenu 399 €. Lenovo Yoga 920 je dostupná od septembra. Cena nebola oznámená, v predaji bude aj špeciálna edícia s dizajnom pre fanúšikov Star Wars. Lenovo Windows Explorer sa dostane na trh do konca roka. Lenovo Star Wars Jedi Challenges príde do predaja v novembri.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Výstava IFA 2017 v kocke (3. časť)

Značky: