Pokračujeme 5. dielom z tohotoročnej výstavy IFA v Berlíne.

4. časť reportáže nájdete TU

LG: Smartfón premenený na videokameru

Takto vyzerá jeden z najväčších objavov IFA: LG V30

LG V30 je 6“ smartfón, na ktorom si dala firma obzvlášť záležať. Hlavným ťahákom tohto modelu má byť práve dvojica fotoaparátov so sklenenými šošovkami. To prinesie podstatne lepšie zachytenie farieb ako deformácia farieb cez plastové šošovky používané v bežných smartfónoch. Významnú rolu tu hrá funkcia Cine Effect na vytvorenie filmových efektov od romantických až po akčné a napínavé. Celkovo je tu 15 predvolieb, ktorými môžete premeniť video na vami želaný druh filmového žánru.

Druhou špecialitou je funkcia Point Zoom. Bežne totiž môžete priblížiť obraz len z prostriedku. Teraz stačí ťuknúť na displej a priblíženie bude prebiehať so zameraním na definovanú oblasť. Aktivovanie vybraného filmového efektu sa dá aj cez asistenta od Googlu, na slovenčinu ale zatiaľ zabudnite. Podpora virtuálnej reality Google Daydream poteší.

Takto vyzerá porovnanie fotoaparátu v LG V30 s konkurenciou

Telefón má QuadHD+ displej s rozlíšením 2880 × 1440 px a ide o OLED FullVision displej s podporou HDR10. Veľkosť displeja je síce 6“ v pomere strán 18 : 9, no telo telefónu odpovedá veľkosti 5,5“ telefónu. Snímač odtlačkov je na zadnej strane, podobne ako pri modeli LG G6. Fotoaparát je v konfigurácii 16 Mpx so špičkovou svetelnosťou f/1.6 doplnený o druhý fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx a svetelnosťou f/1.9. Tento objektív je širokouhlý. Hlavný 16 Mpx fotoaparát má aj optickú a elektronickú stabilizáciu obrazu. Nechýba hybridné zaostrovanie s detekciou fázy. Predný fotoaparát je 5 Mpx. Kapacita pamätí je v klasickej kombinácii 4 / 64 GB, na vybraných trhoch bude dostupná aj verzia LG V30+, ktorá má 128 GB interné úložisko.

LG rozhodne zapracovalo na zvuku. Model V30 má v sebe Hi-Fi Quad DAC prevodník a balenie telefónu obsahuje slúchadlá značky B&O PLAY. Pri nahrávaní zvuku je tu rozšírenie v podobe funkcie Receiver-as-a-Mic. Tá dokáže nahrávať aj veľmi hlasité zvuky a upravovať im dynamický rozsah tak, aby ste nemali zachytené len výšky na úkor nízkych tónov. Toto odstráni nepríjemný plechový zvuk, ktorý väčšinou máte na bežných telefónoch pri nakrúcaní koncertov.

Sekundárny displej v LG V30 nie je, výrobca sa sústredil na rozšírenie prostredníctvom funkcie Always-on Display. Na vypnutom displeji získate informácie o aktuálnom čase a dátume vrátane notifikácií. Páčilo sa nám rozšírenie Floating Bar. Je to plávajúci panel, na ktorom môžete mať štyri aplikácie. Hodí sa pri telefonovaní alebo pozeraní videa či hraní hier. Všade tam, kde máte aplikáciou prekrytú celú obrazovku. Dá sa skryť a na displeji by nemal zavadzať. Uvidíme v praxi, ako bude tento doplnok použiteľný. Zatiaľ nám veci tohto typu skôr zavadzali.

Batéria má kapacitu 3300 mAh. Na jej rýchle nabitie je tu podpora Quick Charge 3.0. O tom, že je to prvotriedny smartfón s najvyššou možnou výbavou, hovorí aj procesor Qualcomm Snapdragon 835, Bluetooth 5.0, Wi-Fi AC a ďalšie technologické lahôdky. Autentifikácia je zabezpečená okrem snímača odtlačkov aj rozpoznávaním hlasu a tváre. Telefón prežije aj pády na zem. Má totiž certifikáciu vojenského štandardu MIL-STD 810G a vďaka odolnosti IP68 ho môžete ponoriť aj do vody. Predná aj zadná strana má ochranné sklo Gorilla Glass 5. Cena ani dostupnosť V30 nebola oznámená a tieto informácie ostali najväčším tajomstvom výstavy IFA.

Stánok LG bol venovaný hlavne OLED televízorom a firma to dokumentovala už samotným OLED tunelom, ktorý viacerým návštevníkom doslova bral dych.

Toto je OLED tunel pri vstupe na stánok LG

 

Panasonic: V znamení obrovskej TV

Panasonic EZ1000 vo verzii 77“. Uhlopriečka displeja je ako výška dospelého človeka

O televízory je záujem a výrobcovia prinášajú v tomto segmente obrovské novinky, a to doslova. Na tlačovej konferencii tejto firmy boli ukázané OLED TV radu EZ950 a EZ1000. Predstavené boli už pred pár mesiacmi avšak tentoraz do rodiny pribudol model Panasonic EZ1000 s gigantickou 77“ uhlopriečkou. Pre lepšiu predstavu je to 196 cm, čiže viac ako meria väčšina ľudí. Tento televízor sa nestratí ani na veľkej výstavnej ploche, akú má berlínska výstava IFA. Dôraz pri tejto TV bol kladený nielen na obraz, ale aj zvuk.

Nie je prekvapením, že sa na vývoji podieľajú filmári z Hollywoodu. Panasonic zisťuje od ľudí „od filmu“, ako vyrobiť TV, na ktorej by vyzerali všetky pripravované filmy tak, ako ich pôvodne zamýšľali. Aj preto si Panasonic navrhol vlastný super procesor pre túto sériu TV prijímačov. Ide o model HCX2 a je to CPU s prívlastkom Studio Color Processor. Procesor spracováva signál tak, aby mal obraz skutočne čierne farby a zároveň najviac využil možnosti farebného zobrazenia OLED displeja. Na zvuku spolupracovali so značkou Technics a vytvorili špeciálny reproduktor Dynamic Blade Speaker. Má celkovo osem basových meničov plus jeden basový menič na ešte lepšie podanie basov, štyri stredové meniče a dva výškové.

Ďalším produktom je Panasonic SC-GA10 a je to inteligentný reproduktor. Prichádza doba, keď chce mať každá dôležitá značka takýto reproduktor a tento nás zaujal najmä dizajnom. Na pohľad totiž nejde o technologickú hračku, ale o dizajnový model. Hodí sa do každej obývačky a vybrať si ho môžete v bielej a čiernej farbe. Je tu zabudovaný Google Assistant, no v slovenskom jazyku ho zatiaľ nevyužijete.

Panasonic má s reproduktormi dlhodobé skúsenosti. Aj preto nás potešila možnosť zapojiť reproduktory do režimu sterea s tým, že jeden bude pravý a druhý ľavý. Podporujú aj systém Multi-room. Teda zo smartfónu budete ovládať tento, prípadne aj iné reproduktory od Panasonicu s podporou viacizbového režimu. Má priamu podporu hudobných služieb Spotify, Google Play Music alebo Tune-in radio. Ovládanie je dotykové na hornej strane a vo vnútri obsahuje 2 × 20 mm výškové meniče a 80 mm basový menič. Zvuk sa šíri priestorovo, a preto nezáleží na tom, ako tento reproduktor otočíte a postavíte do miestnosti.

Inteligentný reproduktor s podporou Google Assistant má aj Panasonic a je zameraný na 360° šírenie zvuku

Ceny produktov neboli oznámené. Dostupnosť je nasledujúca: Panasonic EZ1000 sa dostane na trh na jeseň tohto roka. Panasonic SC-GA10 bude v predaji začiatkom budúceho roka.

Philips: S televízorom s technológiou Quantum Dot

Philips predstavil svoj prvý televízor s technológiou Quantum Dot – model série Philips 8602. Táto séria má k dispozícii 55″ a 65″ veľkosti obrazovky. Televízor disponuje technológiou Quantum Dot, novým procesorom P5 Perfect Picture a systémom Ambilight. Má efektný dizajn s tenkým hliníkovým rámčekom a reproduktor integrovaný do prednej odnímateľnej lišty, ktorá je pokrytá látkou od špičkového výrobcu textilných materiálov spoločnosti Kvadrat. Funkciu Ambilight je možné ovládať pomocou aplikácie pre mobilné zariadenia AmbiSmart. Televízor 8602 má operačný systém Android TV 6.0.

Takto uviedol na tlačovke Philips svoj nový model 8602

Na stánku spoločnosti Philips sme videli aj nové monitory s unikátnymi vlastnosťami. Philips 436M6VBPAB je 43-palcový monitor so 4K rozlíšením a funkciou Ambiglow. Vo výbave má aj USB-C port. Philips 328P8K je 32-palcový monitor s bezrámikovým dizajnom a rozlíšením 8K. Philips 492P8 zaujme pomerom strán 32 : 9. Táto 49-palcová zaoblená obrazovka dokáže efektívne nahradiť dvojicu 27-palcových monitorov. Taktiež nechýba USB-C port.

Toto inde neuvidíte – Philips má monitor s pomerom strán 32 : 9 a určený je hlavne pre biznismenov

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Výstava IFA 2017 v kocke (4. časť)