Apple sa chce zbaviť závislosti na Číne.

Až 50 percent produkcie iPhonov by spoločnosť Apple mohla do roku 2027 presunúť z Číny do Indie. Uvádza sa to v článku portálu South China Morning Post, na ktorý odkazuje text stránky GsmArena.com.

Ešte v septembri 2022 iný zdroj, analýza finančnej spoločnosti J. P. Morgan, hovorila iba o presunutí štvrtiny výroby jablčných telefónov v horizonte do roku 2025. Firma Apple ale zároveň už údajne znížila objednávky pre oslabujúci sa dopyt, čo je ďalšia nepríjemná správa pre čínskych dodávateľov, ktorí sú od amerického giganta značne závislí.

V súčasnosti sa v Indii vyrába iba necelých päť percent iPhonov. K zvýšeniu tohto podielu dôjde vraj pre ochladzujúce sa vzťahy medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou, ako aj pre zvýšené riziká ohľadom nezvládnutej pandémie Covid-19 v Číne.

V správe sa uvádza, že India, ktorá minulý rok predbehla Spojené kráľovstvo a stala sa piatou najväčšou ekonomikou na svete, by sa už do konca roka 2023 mala podieľať na celkovej výrobe iPhonov 25 % a do roku 2025 až 40 %.

Číne, kde sa vlani vyrobilo až 85 % všetkých iPhonov, hrozí, že stratí svoju dominantnú úlohu výrobného centra pre zariadenia Apple. Nahradiť by ju mali India a tiež Vietnam, kam spoločnosť Apple mieni presunúť väčšiu časť svojho výrobného dodávateľského reťazca, napríklad produkciu MacBookov či slúchadiel AirPods.

Kroky Apple nasledujú aj ďalšie veľké technologické spoločnosti, ako napríklad Samsung či Foxconn, ktorý v poslednom období masívne investuje do svojej dcérskej indickej spoločnosti. India tak má všetky predpoklady na to, aby Čínu nahradila v úlohe takzvanej celosvetovej montážnej dielne.

Zdroj: Scmp.com, GsmArena.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.